Κυριακή 29 Μαΐου 2011

Μαίνεται ο Τρίτος Παγκόσμιος (οικονομικός) Πόλεμος!


Τα πράγματα αργά αλλά σταθερά εξωθούνται στην Ευρώπη των δύο ταχυτήτων. Ο «πόλεμος» μεταξύ πολιτικών (Κομισιόν) και τραπεζιτών (ΕΚΤ) καλά κρατεί. Άλλωστε όσοι σκέπτονται ότι ζούμε τον Γ’ Παγκόσμιο -οικονομικό αυτή τη φορά- Πόλεμο λίγο πολύ επαληθεύονται μέρα με τη μέρα. Το «φάντασμα» της Ευρώπης των «βορείων» και των «νοτίων» είναι ορατό πλέον και στις συμμαχίες… και στις επιδιώξεις.

Φαίνεται άλλωστε από την αποκρυπτογράφηση των πρόσφατων δηλώσεων Γιούνκερ, Μέρκελ, όλων των μελών του Δ.Σ. της ΕΚΤ και τις δημόσιες τοποθετήσεις των εχόντων τα ηνία της εξουσίας στην Κεντρική και Βόρειο Ευρώπη. Χθες ο Ζισκάρ ντ’Εστέν είπε να μας αφήσουν να πτωχεύσουμε για να σωθούμε. Δεν θέλουν να πληρώνουν πλέον το «ράθυμο και καθυστερημένο» Νότο, αφού πούλησαν στους νότιους τα προϊόντα τους επί 40 χρόνια. Το ερώτημα που προκύπτει από τις δημόσιες τοποθετήσεις είναι αν ο οικονομικός διχασμός θα επιφέρει και τον πολιτικό διχασμό. Στο βόρειο «άξονα», όπου βρίσκεται ο πυρήνας της και κινείται από τη δυναμική της Γερμανίας, οι οικονομίες ανακάμπτουν και τα δημόσια οικονομικά είναι υγιή. Τα οικονομικά προβλήματα του Νότου σκιαγραφούνται από τα στοιχεία ΑΕΠ του α΄ τριμήνου του έτους, που δημοσιεύθηκαν προσφάτως.


Η Πορτογαλία διολίσθησε εκ νέου σε ύφεση.
Η Ελλάδα ανακοίνωσε αιφνιδιαστική ανάπτυξη, ωστόσο το ΑΕΠ της παραμένει 4,8% χαμηλότερο από τις αρχές του 2010. Η ανεργία σε όλη τη νότια Ευρώπη είναι απελπιστική.
Η Ιρλανδία παρουσίασε ραγδαία συρρίκνωση 1,6%.
Τουναντίον ο «άξονας» της βόρειας και κεντρικής Ευρώπης γνωρίζει μια λαμπερή ανάκαμψη.
Η Γερμανία σημείωσε ανάπτυξη 1,5% το α΄ τρίμηνο.
Η Γαλλία 1%.

Οικονομικοί αναλυτές προβλέπουν πως η ανάπτυξη της ευρωζώνης δεν θα είναι αντίστοιχη στο υπόλοιπο του έτους.

Η Γερμανία θα ηγηθεί μιας ισχυρής ανάπτυξης στο βόρειο τμήμα της ευρωζώνης. Καθώς αυτές οι χώρες θα ανακάμπτουν, θα αυξάνουν τις εισαγωγές τους και θα βοηθήσουν τις χειμαζόμενες οικονομίες του Νότου ενισχύοντας τις εξαγωγές τους.

Όμως εδώ μπαίνει η «λυδία λίθος» του ισχυρού ή ισχυροποιούμενου ευρώ, το οποίο για δικούς τους λόγους θέλουν υψηλά οι ΗΠΑ. Το θέλουν σε λογικότερη ισοτιμία με το δολάριο οι εξαγωγικές βόρειο-κεντρικές ευρωπαϊκές χώρες και κυρίως οι Γερμανοί.

Το ισχυρό ευρώ, όμως, δυσχεραίνει τις προσπάθειες των νοτίων χωρών να προωθήσουν τις εξαγωγές τους εκτός ευρωζώνης.

Σ’ αυτό προσθέστε και το αγκάθι των υψηλότερων επιτοκίων 1,25% της ΕΚΤ σήμερα και ίσως έως 1,75% μέχρι το τέλος του έτους, που επιφέρουν πλήγματα στις ευάλωτες οικονομίες του Νότου.
Κι όσο το οικονομικό χάσμα βαθαίνει και ίσως γίνει αβυσσαλέο τόσο βαθύτερες θα είναι οι πολιτικές του συνέπειες.

Οι ψηφοφόροι των βόρειων χωρών αρχίζουν να αντιδρούν στα αλλεπάλληλα σχέδια στήριξης. Πρόσφατη δημοσκόπηση στη Γερμανία κατέδειξε πως μόνον το 20% υποστηρίζει τη στήριξη της Ελλάδας, ενώ το 47% διαφωνεί. Από την άλλη πλευρά, με πρόσφατη την αντίδραση σε κεντρική πλατεία της Ισπανίας, οι Νότιοι εντείνουν τις εκδηλώσεις κοινωνικής αναταραχής, άλλοτε ειρηνικής, άλλοτε πιο βίαιης. Γιατί όσο κι αν ο «άρρωστος» ελπίζει πως το «φάρμακο» μπορεί να τον κάνει «καλά», ποτέ δεν ξεχνά ότι αυτό που του επιβάλλουν να καταπιεί δεν είναι τίποτα περισσότερο από «φαρμάκι»!



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου