Σάββατο 9 Ιουλίου 2011

Διάτρητη η βάση δεδομένων της βρετανικής αστυνομίας

  
Περισσότεροι από 900 αστυνομικοί και εργαζόμενοι στην Βρετανική Αστυνομία, υπόκεινται σε εσωτερική πειθαρχική διαδικασία, για παραβάσεις της Πράξης Προστασίας Δεδομένων (Data Protection Act).

Την αποκάλυψη για την «εξαιρετικά ενοχλητική», όπως χαρακτηρίζεται, κατάχρηση των βάσεων δεδομένων από την Αστυνομία, έκανε η κίνηση Big Brother Watch, η οποία ασχολείται με την καταπολέμηση των παρεμβάσεων στην ιδιωτική ζωή και την προστασία των ελευθεριών στη Βρετανία. Οι δραστηριότητές της περιλαμβάνουν επίσης ερευνητικές εργασίες, για την διάβρωση των πολιτικών ελευθεριών.

Μετά από μία σειρά αιτημάτων FoI (Freedom of Information) σε συνεργασία με δυνάμεις από όλη τη Βρετανία, η Big Brother Watch ανακάλυψε πως 98 αστυνομικοί και λοιπό προσωπικό είχαν απολυθεί επειδή παραβίασαν την Πράξη Προστασίας Δεδομένων (ΠΠΔ). Τα στοιχεία που συγκέντρωσαν έδειξαν πως 243 ακόμα καταδικάστηκαν για παραβίαση των νόμων που συμπεριλαμβάνονται στην ΠΠΔ.

Το αστυνομικό τμήμα του Merseyride κατέχει το αρνητικό ρεκόρ, με δύναμη 208, να λαμβάνουν νομικές προειδοποιήσεις που αφορούν την «προβολή μηχανογραφημένου μητρώου προσώπων που έχουν υψηλό προφίλ σύλληψης».

Στο Nottinghamshire, ένας λοχίας καταδικάστηκε σε φυλάκιση 12 μηνών. Κρίθηκε ένοχος, για πρόσβαση σε συστήματα της αστυνομίας με σκοπό την απόκτηση προσωπικών δεδομένων, για μη υπηρεσιακούς λόγους.

Στο Lancashire, ένα μέλος του αστυνομικού προσωπικού απολύθηκε μετά από την αποκάλυψη εμπιστευτικών πληροφοριών στο Facebook. Ένας συνάδελφός του, στο ίδιο αστυνομικό τμήμα, έλαβε τελική γραπτή προειδοποίηση, για τη διενέργεια 53 ελέγχων ποινικού μητρώου «χωρίς εμφανή υπηρεσιακό σκοπό».

«Η έρευνά μας έδειξε πως, πέρα από τους αστυνομικούς που βρέθηκαν να τρέχουν ελέγχους σε αρχεία σχετιζόμενα με φίλους ή πιθανούς εταίρους, άλλοι έχουν καταδικαστεί επειδή παρείχαν ευαίσθητες πληροφορίες σε συμμορίες και εμπόρους ναρκωτικών», δήλωσε ο Ντάνιελ Χάμιλτον, διευθυντής της Big Brother Watch.

«Στην καλύτερη περίπτωση αυτή η τακτική είναι εξαιρετικά ενοχλητική. Στο χειρότερο πιθανό σενάριο μπορεί να αποδειχθεί άκρως επικίνδυνη. Οι Αστυνομικές Αρχές πρέπει να δείξουν μηδενική ανοχή σε αυτού του είδους τη συμπεριφορά. Αυτοί που κρίνονται ένοχοι για κατάχρηση των εξουσιών που κατοχυρώνονται από την επαγγελματική ιδιότητα του αστυνομικού, πρέπει να απολύονται επί τόπου».

Αυτή την εβδομάδα ο Andy Coulson, πρώην επικεφαλής επικοινωνιών στη Downing Street, βρέθηκε αντιμέτωπος με κατηγορίες, καθώς φέρεται να έχει χρηματίσει αστυνομικούς προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση σε εξαιρετικά σημαντικά δεδομένα».

Τον περασμένο μήνα η Εθνική Βάση Δεδομένων της Αστυνομίας διατέθηκε προς χρήση του προσωπικού των Αστυνομικών Αρχών. Περιλαμβάνει πληροφορίες για 10 – 15 εκατομμύρια πολίτες.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου