Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Στρατηγική συμμαχία Ροθτσάιλντ - Ροκφέλερ


Ενώνουν τις δυνάμεις τους δύο από τις μεγαλύτερες επιχειρηματικές δυναστείες της Ευρώπης και των ΗΠΑ, μετά την απόφαση του εισηγμένου επενδυτικού τραστ του λόρδου Τζέικομπ Ροθτσάιλντ, RIT Capital Partners και της χρηματοοικονομικής εταιρείας των Ροκφέλερ, Rockefeller Financial Services, να συνάψουν στρατηγική συμμαχία.

Η εισηγμένη στο Λονδίνο RIT Capital Partners ανακοίνωσε χθες ότι έκλεισε συμφωνία για την απόκτηση μεριδίου 37% στην εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων των Ροκφέλερ χωρίς, φυσικά, να αποκαλύψει το οικονομικό αντίτιμο αυτής της συναλλαγής. Με τη συμφωνία αυτή, η οικογένεια των Ροθτσάιλντ θα μπουν στην αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών. Επίσης, αυτή η υπερατλαντική συμφωνία, «ενώνει» τον ηλικίας 96 ετών κ. Ντέιβιντ Ροκφέλερ και τον ηλικίας 76 ετών Λόρδο Ροθτσάιλντ - τους πατριάρχες των δύο δυναστειών, των οποίων η προσωπική σχέση μετρά πέντε δεκαετίες.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Ο όμιλος των Ροκφέλερ, Rockefeller & Co, έχει παρελθόν που ξεκινά από το 1882, όταν ο Τζον Ντ. Ροκφέλερ δημιούργησε τα πρώτα διεθνή γραφεία της οικογένειας για να επενδύσει τον πλούτο της. Από τότε ειδικεύθηκε στις υπηρεσίες διαχείρισης πλούτου και για άλλες πλούσιες οικογένειες, ιδρύματα και οργανισμούς. Το πλειοψηφικό μερίδιο της Rockefeller & Co εξακολουθεί να ανήκει στην οικογένεια αυτού του μεγιστάνα του 19ου αιώνα και ο όμιλος διαχειρίζεται κεφάλαια της τάξεως των 34 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η τραπεζική δυναστεία των Ροθτσάιλντ ξεκίνησε όταν ο Μάγιερ Αμσελ Ροθτσάιλντ δημιούργησε την πρώτη επιχείρηση στη Φραγκφούρτη, στα τέλη του 18ου αιώνα. Η οικογένεια των Ροθτσάιλντ έχει συμβάλει στη σύναψη ορισμένων «επικών» συμφωνιών στην ιστορία της. Βοήθησε, για παράδειγμα, στο να βρεθούν χρήματα για να χρηματοδοτηθεί ο πόλεμος της Βρετανίας κατά του Ναπολέοντα τον 19ο αιώνα και επίσης, στο να συγκεντρωθούν κεφάλαια ώστε να δοθεί δάνειο στη βρετανική κυβέρνηση για να αγορασθεί η Διώρυγα του Σουέζ.



Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

Η συνεργασία της Rockefeller & Co με τη RIT θα επικεντρωθεί στη δημιουργία επενδυτικών funds, σε από κοινού εξαγορές εταιρειών διαχείρισης κεφαλαίων και στην ανταλλαγή μη εκτελεστικών μελών της διοίκησης.

Ο λόρδος Ροθτσάιλντ κατέχει μερίδιο μειοψηφίας στη RIT Capital Partners. Τα στοιχεία του ενεργητικού της, αξίας 1,9 δισεκατομμυρίου στερλινών περιλαμβάνουν μετοχές, κρατικά ομόλογα και ιδιωτικές επενδύσεις.

Οπως γράφουν οι «Financial Times», η συμφωνία των δύο πιστεύεται ότι είναι το αποτέλεσμα μιας συνάντησης που έγινε πριν από δύο χρόνια, όταν ο κ. Ροκφέλερ συνέστησε τον Λόρδο Ροθτσάιλντ στον διευθύνοντα σύμβουλο της Rockefeller Financial Services κ. Ρούμπεν Τζέφρι. Σε νέα συνάντηση, έναν χρόνο αργότερα, στα γραφεία του Λόρδου Ροτσάιλντ στο Λονδίνο δόθηκε το «πράσινο φως» ν' αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για την απόκτηση μεριδίου στον όμιλο των Ροκφέλερ. Τότε ξεκίνησαν και οι μακρές διαπραγματεύσεις με τη Soci?t? G?n?rale Private Banking, στην οποία ανήκε το μερίδιο 37% της Rockefeller Financial Services από το 2008.

Πολλοί είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απόκτηση αυτού του μεριδίου, η αξία του οποίου εκτιμάται ότι είναι μικρότερη των 100 εκατομμυρίων στερλινών. Ομως ο Λόρδος Ροθτσάιλντ ήταν ο μόνος που είχε την υποστήριξη της οικογένειας Ροκφέλερ. Οπως είναι γνωστό, οι περισσότερες τράπεζες σε όλο τον κόσμο εκποιούν περιουσιακά τους στοιχεία που δεν εντάσσονται στον πυρήνα των δραστηριοτήτων τους και στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής η Societe Generale αποφάσισε την πώληση του μεριδίου που κατείχε στη Rockefeller Financial Services. Η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου