Κυριακή 20 Μαΐου 2012

«Παγκόσμιος εφιάλτης»…ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη


Οι καταθέσεις φεύγουν από τις ελληνικές τράπεζες με φρενήρη ρυθμό. Αν δεν αλλάξει κάτι, οι τράπεζες αυτές θα καταρρεύσουν. Ο κόσμος δεν θέλει να μείνει με ευρώ στους λογαριασμούς του όταν η Ελλάδα περάσει στη δραχμή, η οποία και θα είναι δραματικά υποτιμημένη.

Σύμφωνα με το MSNBC, μόνο τη περασμένη Δευτέρα, οι Έλληνες απέσυραν $894 εκατομμύρια, ενώ κάτι ανάλογο έγινε και την Τρίτη. Αυτό όμως δεν είναι κάτι καινούργιο, αφού συμβαίνει εδώ και δυο χρόνια. Λέγεται πως μεταξύ Ιανουαρίου του 2010 και Μαρτίου του 2012, οι Έλληνες απέσυραν περίπου το 1/3 των καταθέσεων τους.

Από πού προέρχονται όλα αυτά τα χρήματα; Μάλλον από την ΕΚΤ που προσφέρει ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες, αλλά που απειλεί να την διακόψει για κάποιες απ αυτές, χωρίς να διευκρινίζει ποιες. Αν όντως συμβεί κάτι τέτοιο, θα χαθεί η όποια εμπιστοσύνη απέναντι στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Ήδη κυκλοφορούν φήμες, πως η κυβέρνηση σκέφτεται να βάλει όρια στις αναλήψεις, για αυτό και οι Έλληνες σπεύδουν να πάρουν τα χρήματά τους από την τράπεζα.

Αν μπουν αυστηροί έλεγχοι κεφαλαίων, ο ελληνικός λαός θα αντιδράσει άσχημα. Κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει, αν οι Έλληνες στερηθούν τα χρήματά τους. Πολλοί προβλέπουν ένα ανεξέλεγκτο τραπεζικό πανικό! Όπως αναφέρει το περιοδικό Forbes: «Το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι μια διαιρεμένη βουλή, που μπορεί να διακόψει τα μέτρα λιτότητας κλπ που ζητά η τρόικα, αλλά ένα κλασικό bank run…». Αν δεν τις στήριζε η ΕΚΤ, πολλές ελληνικές τράπεζες θα είχαν ήδη πτωχεύσει.

Όπως γράφει ο Paul Krugman στην N.Y. Times, «οι τράπεζες δανείζονται από την κεντρική τράπεζα της Ελλάδας, η οποία με τη σειρά της δανείζεται από την ΕΚΤ. Πόσο ακόμη θα συνεχίσει αυτό; Μπορεί η ΕΚΤ να συνεχίσει να δανείζει έναν τραπεζικό τομέα ο οποίος κινδυνεύει να καταρρεύσει αν η χώρα χρεοκοπήσει; Αν η ΕΚΤ διακόψει την χρηματοδότηση, οι ελληνικές τράπεζες παύουν να λειτουργούν, και μόνο αν η χώρα φύγει από το ευρώ θα μπορέσουν να συνεχίσουν την λειτουργία τους…».


Αυτός είναι και ο λόγος που η ανακοίνωση της ΕΚΤ, περί διακοπής της χρηματοδότησης είναι τόσο σοβαρή. Όπως λέει το Reuters, «η ΕΚΤ συναλλάσσεται μόνο με βιώσιμες τράπεζες».

Και η Wall Street Journal συμπληρώνει: «Ο έκτακτος δανεισμός της ΕΚΤ δεν είναι κάτι το  μόνιμο αλλά μια προσωρινή λύση. Οι κεντρικές τράπεζες παίρνουν την έγκριση της ΕΚΤ κάθε μήνα. Αν η Ελλάδα αποκτήσει μια αντιμνημονιακή κυβέρνηση, και ακυρώσει τις μεταρρυθμίσεις, η ΕΚΤ θα ασκήσει βέτο, και θα διακόψει την παροχή ρευστότητας προς τις τράπεζές της…».


Η Ελλάδα οδεύει προς οικονομική καταστροφή. Το τραπεζικό της σύστημα μπορεί να μην αντέξει μέχρι τις επόμενες εκλογές. Όπως λέει ο Steen Jakobsen της  Danske Bank, οι αποσύρσεις κεφαλαίων εντείνονται, αφού η ΕΕ άρχισε να συζητά και επίσημα για σχέδια σε περίπτωση αποχώρησης της Ελλάδας από την ευρωζώνη. «Πρόκειται για μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία, και μάλλον δεν θα αντέξει το σύστημα μέχρι τον Ιούνιο…. το φυτίλι έχει ήδη ανάψει, και τώρα υπάρχουν δυο επιλογές: Μια δραστική επέμβαση της Γερμανίας για να υπάρξει οργανωμένη έξοδος, ή μια ανεξέλεγκτη έκρηξη».

Όπως εξελίσσονται τα πράγματα, η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει αυστηρούς ελέγχους κεφαλαίων, για να διακοπεί η αφαίμαξη. Το ερώτημα είναι πότε; Η λύση αυτή είναι σκληρή, αλλά απαραίτητη. Αλλιώς, το τραπεζικό σύστημα θα σβήσει.

Με κάθε μέρα που περνάει, η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ μοιάζει και πιο πιθανή. Μια έξοδός της όμως θα κατέστρεφε την ελληνική οικονομία, και θα επηρέαζε αρνητικά και τον υπόλοιπο κόσμο. Το Institute of International Finance έχει υπολογίσει πως το παγκόσμιο κόστος μιας ελληνικής απομάκρυνσης από το ευρώ, θα άγγιζε το €1 τρισεκατομμύριο. Όταν είχε χρεοκοπήσει η Αργεντινή το 2001, οι διεθνείς πιστωτές είχαν χάσει το 70% των επενδύσεων τους.

Άρα, μια πολύ μικρή χώρα μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ζημιά. Τι θα γίνονταν όμως αν την ακολουθούσαν η Ισπανία ή και η Ιταλία;



Καλύτερα να μη το σκεφτόμαστε.



πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου