Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2012

Η προπαγάνδα για τα τζάκια καλά κρατεί. Ετοιμαστείτε για πράσινους φόρους.


Μορφή χιονονοστοιβάδας έχουν πάρει τις τελευταίες μέρες τα άρθρα και οι μελέτες ειδικών, αλλά
και οι αναφορές στις ειδήσεις και άλλα ενημερωτικά προγράμματα στην τηλεόραση σχετικά τα τζάκια και τις ξυλόσομπες.

Με τη γνωστή μέθοδο της προπαγάνδας (λέγε...λέγε...στο τέλος κάτι θα μείνει), προσπαθούν να μας πείσουν για το πόσο κακό κάνουν τα τζάκια στο περιβάλλον. Η συνταγή τους γνωστή. Στο τέλος θα γίνει κοινά αποδεκτή η πεποίθηση τους και θα πληρώνουμε ωραιότατους "πράσινους" φόρους για την καύση ξύλων.

Δείτε μερικές ειδήσεις των τελευταίων ημερών:







Σύμφωνα με νέες έρευνες
Τα τζάκια και οι ξυλόσομπες μολύνουν τον αέρα

Μια άλλη έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό χημικής έρευνας για τοξικές ουσίες "Chemical Research in Toxicology" της Αμερικανικής Χημικής Εταιρίας (της μεγαλύτερης του κόσμου), δανοί ερευνητές του Τμήματος Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης υπό τον Στέφεν Λοφτ μελέτησαν τις επιπτώσεις από τα τζάκια και τις σόμπες που καίνε ξύλα, υψώνοντας προειδοποιητική "κόκκινη σημαία" για τις πιθανές συνέπειες του καπνού στην υγεία.

Οι επιστήμονες βρήκαν ότι τα αόρατα σωματίδια που εισπνέονται στους πνεύμονες, μπορεί να προξενήσουν ποικίλες βλάβες στην υγεία. Μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τους ερευνητές, περισσότερες μελέτες έχουν γίνει για τη ρύπανση του αέρα από τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων, τα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής που καίνε άνθρακα (λιγνίτη) και άλλες πηγές μόλυνσης, οι οποίες έχουν συσχετισθεί με εκδήλωση διαφόρων ασθενειών, όπως καρδιοπάθειες, άσθμα, βρογχίτιδες κ.α.
Όμως, όπως υπογραμμίζουν, συγκριτικά λιγότερα στοιχεία υπάρχουν για τις συνέπειες του καπνού των ξύλων, που απελευθερώνουν σωματίδια στον αέρα ενός κλειστού χώρου, παρόλο που πολλά εκατομμύρια άνθρωποι ανά τον κόσμο συστηματικά καίνε ξύλα για να ζεσταθούν ή να μαγειρέψουν, με συνέπεια συστηματικά να εισπνέουν τέτοια σωματίδια.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα σωματίδια που αιωρούνταν σε δωμάτια ενός χωριού της Δανίας εξαιτίας της καψίματος ξύλων και συμπέραναν ότι είναι αρκετά μικρά για να εισχωρούν στα πιο βαθιά σημεία των πνευμόνων. Αυτά τα σωματίδια περιέχουν μεγαλύτερα επίπεδα πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων, οι οποίοι περιλαμβάνουν πιθανές καρκινογόνες ουσίες. Όταν έγιναν πειράματα σε καλλιέργειες κυττάρων στο εργαστήριο, τέτοιου είδους σωματίδια βρέθηκαν να προκαλούν μεγαλύτερες βλάβες στο γενετικό υλικό (DNA), περισσότερες φλεγμονές και μεγαλύτερη ενεργοποίηση γονιδίων που σχετίζονται με την πρόκληση ασθενειών.





Αποπνιχτική ατμόσφαιρα λόγω... τζακιών
Ιδιαίτερα επιβαρημένη είναι τις τελευταίες εβδομάδες η ατμόσφαιρα της Αττικής και της Θεσσαλονίκης λόγω της θεαματικής αύξησης της λειτουργίας των τζακιών, που χρησιμοποιούνται πλέον ως κύρια πηγή θέρμανσης.

Η κατάσταση ήταν ιδιαίτερα επιβαρημένη το πρωί της Τρίτης και λόγω της βροχής, καθώς η αιθαλομίχλη κάλυπτε για αρκετή ώρα τον αττικό ουρανό, δημιουργώντας μία αποπνικτική ατμόσφαιρα. Από τις απογευματινές ώρες ολόκληρες περιοχές καλύπτονται με κάπνα από σωματίδια διάφορων διαμετρημάτων που είναι εισπνεύσιμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι έως το 70% της χειμωνιάτικης ρύπανσης με ενώσεις άνθρακα προέρχεται από τα τζάκια.




Όπως αναφέρουν «ΤΑ ΝΕΑ», οι ενώσεις άνθρακα που απελευθερώνονται από τις καύσεις στα τζάκια και στις ξυλόσομπες, εγκλωβίζονται μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες σε υψόμετρο 500 - 1000 εξαιτίας του φαινομένου της θερμοκρασιακής αναστροφής στην ατμόσφαιρα: στρώματα αέρα με διαφορετική θερμοκρασία δημιουργούν ένα «ταβάνι» που εμποδίζει τη διαφυγή των ρύπων. Τα σωματίδια ρύπων με πολύ μικρή διάμετρο που είναι εισπνεύσιμα ενοχοποιούνται για την πρόκληση βλαβών στο καρδιογγειοαναπνευστικό σύστημα.


Η εμφάνιση του νέφους απασχολεί σοβαρά τους επιστήμονες και ήδη τις επόμενες ημέρες αναμένεται να αρχίσει μια μεγάλη έρευνα με τη συνεργασία διαφόρων επιστημονικών φορέων, όπως το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, ο Δημόκριτος, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Πολυτεχνείο.






Η Ξάνθη μέσα σε νέφος αιθαλομίχλης



Η αναγκαστική μεταστροφή των πολιτών της Ξάνθης σε λύσεις θέρμανσης με ξύλα, κυρίως από τα τζάκια και τις ξυλόσομπες, έχει προκαλέσει ένα ασυνήθιστο φαινόμενο, πρωτόγνωρο για την Ξάνθη.
Πρόκειται για ένα νέφος αιθαλομίχλης μέσα στο οποίο "κρύβεται" η πόλη της Ξάνθης και είναι φανερό στη φωτογραφία που δημοσιεύεται.

Ορειβάτες του Ορειβατικού Συλλόγου μετέφεραν στο XanthiPress.gr την εμπειρία τους από την εικόνα της πόλης απογευματινές ώρες, όταν και ήταν σε κατάβαση από το Αχλαδόβουνο προς την πόλη. Η αρχική τους εκτίμηση ότι υπάρχει χαμηλή νέφωση διαψεύστηκε καθώς πλησίαζαν και διαπίστωσαν ότι επρόκειτο για ένα λευκό νέφος αιθαλομίχλης που σκεπάζει, σχεδόν σε μόνιμη βάση, την πόλη της Ξάνθης.

Το φαινόμενο αυτό, που οφείλεται στην μεγάλη ποσότητα καύσης ξύλων σε τζάκια και ξυλόσομπες  είναι ορατό ακόμη και σε χαμηλό υψόμετρο καθώς αν κάποιος βγει από την πόλη, διαπιστώνει την ύπαρξη της αιθαλομίχλης πάνω από τις κατοικημένες περιοχής, τόσο στην πόλη όσο και έξω από αυτήν.


Πόσο επικίνδυνο είναι

Όλη αυτή η κατάσταση δεν είναι αθώα, περιβαλλοντικά. Το φαινόμενο που είχε να παρατηρηθεί από τη δεκαετία του ΄70 (στην Ξάνθη είναι πρωτόγνωρο σε όγκο καθώς τότε δεν υπήρχε ο σημερινός πληθυσμός στην πόλη) «πνίγει» τον ουρανό και οφείλεται στην καύση ξύλων αντί πετρελαίου και όχι σε διάφορα άλλα είδη καυστήρων όπως pelets κλπ που δεν επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα.

Ο καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιραςς, Χρήστος Ζερεφός, εξηγεί πώς η αιθαλομίχλη αυξήθηκε από απρογραμμάτιστη και αναγκαία καύση πάσης φύσεως ξύλινων και άλλων προϊόντων για να ζεσταθούν οι κάτοικοι της Ελλάδας.  Το αποτέλεσμα ήταν οι άνθρωποι, υπό τις κατάλληλες καιρικές συνθήκες, να κινδυνεύουν να εκτεθούν σε επικίνδυνους ρύπους, πολλοί εκ των οποίων έχουν κατηγορηθεί ως καρκινογόνοι.

Η αύξηση των αιωρούμενων σωματιδίων προφανώς και υπάρχει ενώ κάτι τέτοιο θα είναι μετρήσιμο το επόμενο διάστημα.






Διαβάστε επίσης το άρθρο με τίτλο " Ξυλόσομπες: Αθόρυβος δολοφόνος; " και αναλογιστείτε πόσο τυχαία είναι όλα τα παραπάνω;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου