Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2012

Ο Xριστιανισμός κινδυνεύει να "εξαλειφθεί" από την Μέση Ανατολή


Του Edward Malnick

Όπως αναφέρει μια νέα έκθεση, ο χριστιανισμός κινδυνεύει να «εξαλειφθεί» από τον «βιβλικό χώρο» της Μέσης Ανατολής, λόγω της κλιμάκωσης των διωγμών κατά των χριστιανών. Η έρευνα επισημαίνει πως οι χριστιανοί διώκονται παγκοσμίως περισσότερο από κάθε άλλη θρησκευτική ομάδα. Προσθέτει πως οι πολιτικοί «εθελοτυφλούν» όσον αφορά την έκταση της βίας κατά των χριστιανών στην Αφρική, την Ασία και την Μέση Ανατολή.

Η έκθεση συνεχίζει υπογραμμίζοντας πως η σημαντικότερη απειλή κατά των χριστιανών παγκοσμίως είναι ο μαχητικός Ισλαμισμός, και τονίζει πως η καταπίεση στις μουσουλμανικές χώρες συχνά αγνοείται ή υποτιμάται, λόγω του φόβου πως τυχόν επικρίσεις εναντίον των κρατών αυτών θα μπορούσαν να θεωρηθούν «ρατσιστικές».


Υπογραμμίζεται πως σε ορισμένες χώρες, σαν την Σαουδική Αραβία, την Μαυριτανία ή το Ιράν η μεταστροφή στον χριστιανισμό επισύρει την ποινή του θανάτου, ενώ σε πολλές άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής αντιμετωπίζεται με βαριές ποινές.

Σύμφωνα  με την έκθεση, που συντάχθηκε από την δεξαμενή σκέψης «τσίβιτας» «είναι γενικά αποδεκτό πως πολλές θρησκευτικές ομάδες αντιμετωπίζουν διακρίσεις σε κάποιο βαθμό. Αυτό που δεν έχει συνειδητοποιηθεί αρκετά είναι πως οι χριστιανοί διώκονται σε πολύ μεγαλύτερη έκταση από άλλους πιστούς». Επισημαίνεται δε πως παγκοσμίως 200 εκατομμύρια χριστιανοί -ή το 10% του συνόλου των πιστών αυτής της θρησκείας- «αντιμετωπίζουν κοινωνικές διακρίσεις, παρενοχλήσεις ή και ανοικτή καταστολή λόγω των θρησκευτικών τους πεποιθήσεων».

«Η αναγνώριση και η καταπολέμηση αυτού του προβλήματος θα έπρεπε κατά την γνώμη μου να αποτελεί πολιτική προτεραιότητα σε πολλές περιοχές του κόσμου. Το γεγονός πως δεν συμβαίνει αυτό, μου φανερώνει πως υφίσταται μια πολύ συζητήσιμη ιεράρχηση όσον αφορά τα θύματα της καταστολής», δήλωσε ο συντάκτης της έκθεσης, δημοσιογράφος και επισκέπτης καθηγητής στην Οξφόρδη, Ρούπερτ Σορτ (Rupert Shortt). «Η εθελοτυφλία εκ μέρους πολιτικών και άλλων μειζόνων πολιτικών “παικτών” τους οδηγεί στο να παραπλανιούνται όσον αφορά πολύ ευρύτερα θέματα. Ο περιορισμός της θρησκευτικής ελευθερίας είναι κατεξοχήν πρόδρομο σημάδι για την απειλή κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων γενικά».


Η έκθεση, που τιτλοφορείται «χριστιανοφοβία», αναδεικνύει την πεποίθηση πολλών καταπιεστικών καθεστώτων πως ο χριστιανισμός είναι «δυτικός» και «ξενοκίνητος» και χρησιμοποιείται για να τα υπονομεύσει.


Η κρατική αντιπαλότητα κατά του χριστιανισμού είναι ιδιαίτερα έκδηλη στην Κίνα, όπου σύμφωνα με την έκθεση φυλακίζονται περισσότεροι χριστιανοί από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο. Σχετικά αναφέρονται οι ισχυρισμοί του Μα Xουτσένγκ (Ma Hucheng), συμβούλου της κινεζικής κυβέρνησης, που σε ένα περσινό του άρθρο ισχυρίστηκε πως η «μη φυσιολογική ανάπτυξη» του χριστιανισμού στην Κίνα οφείλεται στις προσπάθειες της αμερικανικής κυβέρνησης, που σκοπεύει να αξιοποιήσει τις χριστιανικές εκκλησίες ως όχημα υπονόμευσης της χώρας. «Δυτικές δυνάμεις, με επικεφαλής την Αμερική, εξάγουν τον χριστιανισμό στην Κίνα και ασκούν παράνομη ευαγγελική δραστηριότητα», έγραψε στην «εφημερίδα κινέζικων κοινωνικών επιστημών». «Ο πραγματικός τους στόχος είναι να αξιοποιήσουν τον χριστιανισμό για να αλλάξουν την φύση του κινεζικού καθεστώτος και να το ανατρέψουν», πρόσθεσε.


Αλλά η έκθεση επισημαίνει πως η μερίδα του λέοντος των διωγμών κατά των χριστιανών ανήκει στις χώρες όπου επικρατούσα θρησκεία είναι ο μουσουλμανισμός. Υπολογίζεται πως τον περασμένο αιώνα δολοφονήθηκαν ή εξαναγκάσθηκαν να εγκαταλείψουν την Μέση Ανατολή μεταξύ των μισών και των δύο τρίτων των χριστιανών της περιοχής. «Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να εξαλειφθεί ο χριστιανισμός από τον βιβλικό χώρο», προσθέτει η έκθεση.

Από τις 20 χώρες που θεωρούνται από την δεξαμενή σκέψης «οίκος ελευθερίας» «ανελεύθερες» για τους χριστιανούς όσον αφορά την θρησκευτική ανοχή, οι 12 είναι χώρες όπου επικρατεί ο μουσουλμανισμός. Επίσης η έκθεση καταγράφει εκατοντάδες επιθέσεις κατά χριστιανών από φανατικούς θρησκόληπτους, δίνοντας έμφαση σε επτά χώρες: την Αίγυπτο, το Ιράκ, το Πακιστάν, την Νιγηρία, την Ινδία, την Βιρμανία και την Κίνα.


Επισημαίνεται επίσης πως η χρήση του όρου «σταυροφορία» από τον Τζορτζ Μπους (George W. Bush) μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στην Νέα Υόρκη, την Ουάσινγκτον και αλλού, δημιούργησε στην Μέση Ανατολή την εντύπωση μιας «χριστιανικής επίθεσης κατά του ισλαμικού κόσμου».

«Ανεξαρτήτως όμως των κινήτρων της βίας κατά των χριστιανών, το γεγονός είναι πως οι αρχές του 21ου αιώνα σημαδεύτηκαν από την σταθερή αύξηση των δεινών που υφίστανται οι χριστιανοί», γράφεται στην έκθεση.


Η εισβολή στο Ιράκ το 2003 κατέστησε τους χριστιανούς «πιο ευάλωτους από οποτεδήποτε στην ιστορία», γεγονός που αποδείχτηκε από την απαγωγή και τον αποκεφαλισμό του ορθόδοξου ιερέα Ισκάντερ Μπούλος (Iskander Boulos) το 2006, αλλά και την απαγωγή άλλων 17 ιερέων και 2 επισκόπων μεταξύ 2006 και 2010. «Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι απαγωγείς πρόβαλαν το αίτημα της απέλασης όλων των χριστιανών από την χώρα», επισημαίνει η έκθεση.

Στο Πακιστάν, η περσινή δολοφονία του ρωμαιοκαθολικού υπουργού μειονοτήτων της χώρας Σαχμπάζ Μπατί (Shahbaz Bhatti), «αποτύπωσε με μελανά χρώματα» την θρησκευτική μισαλλοδοξία που κυριαρχεί στην χώρα. Λίγο μετά τον θάνατό του κυκλοφόρησε ένα βίντεο στο οποίο ο Μπατί εμφανιζόταν να δηλώνει πως «ζω για την κοινότητά μου και για όσους υποφέρουν και είναι έτοιμος να πεθάνω προκειμένου να υπερασπιστώ τα δικαιώματά τους. Προτιμώ να πεθάνω για τα ιδανικά μου και για να αποδοθεί δικαιοσύνη στους ομόδοξούς μου, παρά να συμβιβαστώ. Θέλω να καταστήσω σαφές πως πιστεύω στον Ιησού Χριστό, που έδωσε την ζωή του για μας».


Η έκθεση τονίζει ιδιαίτερα πως στην Ινδία οι χριστιανοί υποφέρουν επί πολλά χρόνια από τις επιθέσεις ακραίων ινδουιστών. Το 2010 πραγματοποιήθηκαν πολυάριθμες επιθέσεις κατά χριστιανών και εκκλησιαστικών περιουσιών στην Καρνατάκα, ένα κρατίδιο της νοτιοδυτικής Ινδίας.

Κι ενώ για τους περισσότερους ανθρώπους η καταστολή στην Βιρμανία συνδέεται με το πρόσωπο της Αούνγκ Σαν Σου Κιούνγκ (Aung San Suu Kyi) και άλλους υπερασπιστές της δημοκρατίας, σύμφωνα με την έκθεση ελάχιστη προσοχή έχει δοθεί στις στοχευμένες διώξεις κατά των χριστιανών. Σε ορισμένα μέρη της Βιρμανίας οι αρχές πάταξαν βίαια χριστιανούς διαδηλωτές και απαγόρευσαν την ανέγερση νέων χριστιανικών ναών. «Όσοι δημόσιοι υπάλληλοι δηλώνουν χριστιανοί είναι σχεδόν αδύνατο να προαχθούν στην υπηρεσία τους» προσθέτει η έκθεση.




ΠΗΓΗ

1 σχόλιο:

  1. ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΟΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΓΚΑΛΙΑΖΟΥΝ ΤΟΥΣ "ΛΑΘΡΟΕΙΣΒΟΛΕΙΣ" ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΛΛΑ ΒΑΦΤΙΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΝΤΑΙ ΞΕΝΟΦΟΒΟΥΣ "ΡΑΤΣΙΣTΕΣ" ΕΘΝΙΚΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ,ΟΤΑΝ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ “τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά...Οι Αμερικανοι και ο ΟΗΕ δημιούργησαν την Αραβική Άνοιξη Ιράκ Αφγανιστάν Συρια Λιβύη και μας στέλνουν τα Ισλαμικά σκουπίδια στην Ελλάδα και Ευρώπη Έχω μια απορία γιατί όλα τα αντιρατσιστικά κινήματα της Ευρώπης της Αμερικής της Αυστραλίας Καναδά Επιτροπές του ΟΗΕ για "μετανάστες"Διευθύνονται από άτομα Εβραϊκής "καταγωγης"?.Γιατί κόπτονται τόσο πολλοί για τους λαθραίους και μη μετανάστες ανά τον κόσμο που στην μεγάλη πλειοψηφία τους είναι Μουσουλμάνοι?"ΞΕΧΝΑΝΕ ΟΜΩΣ ΝΑ ΜΑΣ ΠΟΥΝ ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ ΠΟΥ ΣΦΑΖΟΥΝ ΟΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ ΚΑΙ ΑΠΕΓΝΩΣΜΕΝΑ ΨΑΧΝΟΥΝ ΑΣΥΛΟ" Όμως το Ισραήλ όχι μονο καταπιέζει και αρνείται τα δικαιώματα των Παλαιστινιων τα δικαιώματα των Αράβων και των Βεδουίνων του Ισραήλ αλλα συγκαλύπτουν τις ρατσιστικές επιθέσεις Ορθοδοξων Εβραίων σε Χριστιανούς και την κακοποίηση μεταναστών στο Ισραήλ από την Αστυνομία αλλα και από πολίτες "κάποιο λάκκο έχει η φάβα".Την Θρησκεία την καταργούμε λόγω αλλοθρησκων και μοντέρνων νεοταξιτών.Την παραδοσιακή οικογένεια την διαγράφουμε λόγω οικονομικής εξαθλίωσης και σεξουαλικής απελευθέρωσης.Την Πατρίδα την διαλύουμε λόγω παντελής έλλειψης Εθνικής Πολιτικής και μελλοντικού σχεδιασμού.ΤΟ ΦΤΥΑΡΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΜΕ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΜΑΣ ΣΑΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΑΝΤΩΣ ΜΑΣ ΤΟ ΔΙΝΟΥΝ ΔΩΡΕΑΝ


    ΑπάντησηΔιαγραφή