Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Τα μικρόβια έμαθαν να αντιστέκονται


SOS των γιατρών για την ευρεία χρήση αντιβιοτικών που έχει κάνει τα βακτήρια ανθεκτικά
Η αντίσταση των βακτηρίων στα αντιβιοτικά έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται λοιμώξεις που δεν μπορεί να αντιμετωπιστούν. Στο κοντινό μέλλον ίσως αποτελέσουν μεγάλο πρόβλημα με καταστροφικό αντίκτυπο στη δημόσια υγεία, σύμφωνα με μελέτη του βρετανικού Δημοσίου. Τώρα, επιστήμονες από τη χώρα έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα για την αντιμετώπιση των μικροβίων και εξετάζουν μέτρα όπως επιδότηση των φαρμακευτικών εταιρειών για έρευνα, αυστηρή συνταγογράφηση για τα υπάρχοντα αντιβιοτικά και εκπαίδευση παλαιών και νέων ιατρών.




Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας της Βρετανίας Νταμ Σάλι Ντέιβις, η οποία έδωσε τα αποτελέσματα της έρευνας στη δημοσιότητα. Σχολιάζοντας την κατάσταση, η κυρία Ντέιβις είπε ότι «εάν δεν ληφθούν επειγόντως σκληρά μέτρα σε παγκόσμιο επίπεδο για τον περιορισμό της χρήση αντιβιοτικών και δεν ανακαλυφθούν νέα αντιβιοτικά, τα συστήματα υγείας θα βρεθούν 200 χρόνια πίσω».


Από τη στιγμή που οι ασθενείς δεν θεραπεύονται από τις λοιμώξεις με τα υπάρχοντα αντιβιοτικά, αυτό σημαίνει πως τροποποιημένα ανθεκτικά στελέχη βρίσκονται υπό εξέλιξη ή δημιουργούνται εντελώς νέα μικρόβια.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως ενώ τα σούπερ βακτήρια όπως είναι ο ανθεκτικός στη μεθικιλλίνη χρυσίζων σταφυλόκοκκος (MRSA) έχουν μειωθεί αρκετά στα νοσοκομεία, πριν από μερικούς μήνες εμφάνιζαν ιδιαίτερη έξαρση. Αυτό σημαίνει ότι αυτά είτε μεταλλάσσονται είτε δίνουν τη θέση τους σε νέα, όπως είναι το στέλεχος του Εσέρια κόλι (E. coli) και η Κλεμπσιέλλα, τα οποία προκαλούν πνευμονία και απασχόλησαν πρόσφατα την επικαιρότητα.

Τα επονομαζόμενα «γκραμ αρνητικά» μικρόβια που βρίσκονται στο έντερο είναι άκρως επικίνδυνα σε ασθενείς ομάδων υψηλού κινδύνου και ελάχιστα αντιβιοτικά παραμένουν αποτελεσματικά. «Η αντοχή των μικροβίων στα φάρμακα είναι καταστροφική για την υγεία», τονίζει η κυρία Ντέιβις. Από τότε που ανακαλύφθηκε η πενικιλίνη, οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν είχαν πρόβλημα με την παραγωγή αντιβιοτικών καθώς μπορούσαν να αναπτύξουν, βάσει αυτού, παρόμοιες δραστικές ουσίες. Τώρα όμως η κατάσταση έχει «αγριέψει», επισημαίνουν οι βρετανοί ειδικοί.

Η κυρία Ντέιβις αναζητά τρόπους μέσω της κυβέρνησης, προκειμένου να δώσει κίνητρα στις φαρμακευτικές εταιρείες ώστε να επενδύσουν στην έρευνα και ανάπτυξη νέων στόχων κατά των μικροβίων. Οι περισσότερες εταιρείες, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Γκάρντιαν», έχουν σταματήσει τις προσπάθειες ανάπτυξης νέων αντιβιοτικών καθώς όταν ανακαλύπτουν μία νέα ουσία-στόχο, σε μικρό χρονικό διάστημα τα μικρόβια εξελίσσονται και δεν τα «πιάνει» το φάρμακο. Οι εταιρείες όμως κάνουν έρευνα για φάρμακα που θα έχουν διάρκεια τουλάχιστον 15 χρόνια. Αρα, δεν τις συμφέρει η επένδυση στον κλάδο. Το είδος των κινήτρων που ενδέχεται θα δοθούν για τις επενδύσεις νέων αντιβιοτικών δεν έχει αποφασιστεί ακόμη. 

Το υπουργείο Υγείας της Βρετανίας δήλωσε πως πρόκειται σύντομα να δημοσιεύσει πενταετές πλάνο αντιμετώπισης των μικροβίων, με ειδική αυστηρή σύσταση και ειδική συνταγογράφηση για τη χορήγηση των αντιβιοτικών.

Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Βρετανίας είπε στην Νταμ Σάλι Ντέιβις πως ήδη εταιρείες ασχολούνται με την έρευνα και ανάπτυξη αντιβιοτικών φαρμάκων, αλλά, όπως πιστεύει η κυρία Ντέιβις, όχι με τους ρυθμούς που κρίνει επαρκείς η ίδια.





Η πρόληψη

Αλλες αλλαγές που μελετώνται να γίνουν στο σύστημα Υγείας της Βρετανίας για την πρόληψη και την αντιμετώπιση

των ανθεκτικών μικροβίων περιλαμβάνουν εκπαίδευση των ειδικών γιατρών, των φοιτητών ιατρικής και εμβολιασμό των εγκύων έναντι του κοκίτη.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου