Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

ΥΓΡΟ ΠΥΡ! Το καλά κρυμμένο μυστικό του Βυζαντίου που έσπερνε τον όλεθρο στους Μουσουλμάνους


Σε όλους μας είναι γνωστό το περίφημο Υγρό Πυρ. Είναι ένα αίνιγμα άλυτο μέχρι και σήμερα, αφού η μυστική του συνταγή περνούσε από γενιά σε γενιά στην αυτοκρατορική οικογένεια.
Χρησιμοποιήθηκε με φειδώ και παθολογική μυστικότητα ώσπου τελικά οδήγησε στη απώλεια του.

Το 673μ.χ. η Βυζαντινή αυτοκρατορία, το τελευταίο απομεινάρι της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας έπρεπε να αντιμετωπίσει την μεγάλη απειλή των αιμοβόρων Αράβων. Το Βυζάντιο υστερούσε αριθμητικά, παρόλο που είχε ισχυρή οχύρωση και από την άλλη υπήρχε ο κίνδυνος της λιμοκτονίας σε περίπτωση που εξασφάλιζαν οι εχθροί τον θαλάσσιο έλεγχο.

Ένας Έλληνας της Συρίας, ο Καλλίνικος έφερε στην Κωνσταντινούπολη την "συνταγή" ενός φοβερού όπλου. Προσφέροντας στον Καλλίνικο μια ολόκληρη περιουσία, πέρασε στα χέρια της αυτοκρατορίας η περίφημη συνταγή. Η εξελιγμένη σύνθεση του διαφυλάχτηκε σαν επτασφράγιστο μυστικό. Μέχρι και σήμερα κανείς δεν κατάφερε να βρει ακριβώς τη σύνθεση του, είναι όμως ευρέως γνωστό ότι περιείχε Θείο, σβησμένη άσβεστο, υγρό πετρέλαιο και ίσως μαγνήσιο για να εξακολουθεί να φλέγεται και υποβρύχια.

Οι Βυζαντινοί επινόησαν ένα ευφυέστατο σύστημα μετάγγισης έτσι ο συνδυασμός της τεχνογνωσίας, μηχανολογίας και χημείας κατέστησαν το "Υγρό  Πυρ" ως το πιο τρομερό όπλο όλων των εποχών.

Το 678μ.χ. οι Άραβες βίωσαν από πρώτο χέρι την εμπειρία, γνώρισαν ταπεινωτική πανωλεθρία και απώλεια χιλιάδων ανδρών. Το 717μ.χ.  οι Άραβες αντεπιτέθηκαν με αποτέλεσμα πάλι να υποχωρήσουν με βαρύτατες απώλειες.

Πλέον η σπουδαιότητα του "Υγρού Πυρ" ήταν μεγάλη, και η ανάγκη διαφύλαξης του ακόμη μεγαλύτερη. Το χρησιμοποιούσαν μόνο σε περιπτώσεις απόλυτης ανάγκης φοβούμενοι μην καταλήξει στα χέρια των εχθρών η συνταγή.

Κατά τους επόμενους τρεις αιώνες η Βυζαντινή αυτοκρατορία μπόρεσε και προστάτευσε τα σύνορά της σε όλα τα μέτωπα. Το 1204 κάτω από συνθήκες που είναι αδιευκρίνιστες η μυστική συνταγή χάθηκε. Φαίνεται ότι στην προσπάθεια τους οι Βυζαντινοί να κρύψουν όσο πιο καλά γίνεται το μυστικό, χωρίς να το αντιληφθούν πρέπει κάπου να διασπάστηκε η αλυσίδα της γνώσης.  Η αυτοκρατορία κατάφερε να κρατηθεί για άλλους τρεις αιώνες ώσπου τελικά το 1453 πέφτει η Κωνσταντινούπολη στα χέρια των Οθωμανών.

Με την πετυχημένη αντίσταση του Βυζαντίου όλους αυτούς τους αιώνες, η υπόλοιπη Ευρώπη κατάφερε να προοδεύσει τεχνολογικά αλλά και πολεμικά. Το "Υγρό Πυρ", κατάφερε να κρατήσει το Ισλάμ και την εξάπλωση του Μουσουλμανισμού μακρυά από την Γηραιά ήπειρο. Πιθανότατα η μορφή της σημερινής Ευρώπης και η πορεία της παγκόσμιας ιστορίας να ήταν εντελώς διαφορετικές ερήμην του "Υγρού Πυρ".



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου