Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

«Γουότεργκεϊτ» στη Βουλγαρία: Υπό παρακολούθηση ο πρόεδρος της χώρας


Την ανάκριση πέντε υπαλλήλων του υπουργείου Εσωτερικών - συνταξιούχων και εν ενεργεία - προκειμένου να διαπιστωθεί τυχόν ανάμειξή τους σε παράνομες τηλεφωνικές υποκλοπές που αφορούν πολιτικούς, μεγαλοεπιχειρηματίες και άλλους σημαντικούς παράγοντες της Βουλγαρίας διέταξε ο γενικός εισαγγελέας της χώρας Σωτήρ Τσάτσαροφ.

Η υπόθεση απέκτησε τη φήμη του βουλγαρικού «Γουότεργκεϊτ», μετά τη δημοσιοποίηση ενδείξεων για παράνομη παρακολούθηση των τηλεφώνων του τέως προέδρου της Βουλγαρίας Γκεόργκι Παρβάνοφ και του διαδόχου του Ρόσεν Πλέβνελιεφ, της Επιτρόπου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα και άλλων Βούλγαρων αξιωματούχων.

Τα στοιχεία έδωσε στο φως της δημοσιότητας ο πρόεδρος του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος Σεργκέι Στανίσεφ, ο οποίος ανήγγειλε, σε συνέντευξη Τύπου, στις 28 Μαρτίου, ότι έχει παραδώσει στην Γενική Εισαγγελία σχετική ανυπόγραφη επιστολή, που έφτασε στα χέρια του, εξαιτίας των πολυάριθμων συγκεκριμένων στοιχείων και της λεπτομερούς περιγραφής διάφορων περιπτώσεων παράνομων υποκλοπών, τις οποίες φέρεται να πραγματοποιούσαν υπάλληλοι του βουλγαρικού υπουργείου με κινητή μονάδα της αρμόδιας διεύθυνσης, εξοπλισμένη με όλα τα αναγκαία τεχνικά μέσα.

Σήμερα, ο κ. Τσάτσαροφ ανήγγειλε σε συνέντευξη Τύπου, στη Σόφια, τα βασικά αποτελέσματα της έρευνας της Γενικής Εισαγγελίας, σύμφωνα με την οποία υπάρχουν στοιχεία τουλάχιστον για αμέλεια κατά την ανάθεση, την πραγματοποίηση και την καταγραφή των στοιχείων από τις υποκλοπές.

Από το 2009.μέχρι σήμερα, αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Εσωτερικών έχουν υποβάλει στην εισαγγελία 115.000 αιτήματα παρακολούθησης όπως και εντοπισμού διάφορων ατόμων διαμέσου των κινητών τηλεφώνων τους, ανέφερε ο αρμόδιος εισαγγελέας Ρόμαν Βασίλεφ.

Ανάμεσα στους υπηρεσιακούς παράγοντες, που θα περάσουν από ανάκριση είναι δύο πρώην διοικητές της Εξειδικευμένης Διεύθυνσης «Επιχειρησιακές και Τεχνικές Επιχειρήσεις» (όπως αποκαλείται επίσημα), όπως και ένας υπάλληλος, ο οποίος έσπευσε να σβήσει όλα τα στοιχεία για τις υποκλοπές από τον υπολογιστή της κινητής μονάδας αμέσως μετά τη συνέντευξη, στην οποία ο κ. Στανίσεφ κατηγόρησε τον μέχρι πρόσφατα υπουργό Εσωτερικών Τσβετάν Τσβετάνοφ ως κύριος υπεύθυνο για την παράνομη παρακολούθηση διαφόρων προσώπων. Εκτός των δύο προέδρων της Βουλγαρίας, του ίδιου του κ. Στανίσεφ και άλλων πολιτικών της αντιπολίτευσης, στον κατάλογο με τα πρόσωπα που είχαν τεθεί υπό παρακολούθηση περιλαμβάνεται και ο μέχρι πρόσφατα υπουργός Οικονομικών Συμεών Ντιάνκοφ (σ.σ. οι σχέσεις του οποίου με τον κ. Τσβετάνοφ ήταν αρκετά τεταμένες, στο μεγαλύτερο μέρος της θητείας των δύο αντιπροέδρων της κυβέρνησης του Μπόικο Μπορίσοφ), σύμφωνα με τις δηλώσεις του προέδρου των Σοσιαλιστών.

Σήμερα, ο αρμόδιος για την έρευνα εισαγγελέας είπε, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ότι ο κ. Τσβετάνοφ έχει αρνηθεί κάθε ανάμειξη στην υπόθεση με το επιχείρημα ότι υπήρξε πολιτικός παράγοντας στο υπουργείο ενώ για τις τεχνικές επιχειρήσεις υπεύθυνοι ήταν άλλοι.




Καθημερινή


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου