Εάν έχετε πρόβλημα να θυμάστε αν πήρατε τα χάπια σας στην ώρα τους, τη λύση θα μπορεί, σύντομα, να σας τη δώσει…το ίδιο σας το φάρμακο, αρκεί αυτό να έχει ένα ενσωματωμένο μικροτσίπ που λειτουργεί ως αισθητήρας.
Χάπια για οτιδήποτε, από το κοινό κρυολόγημα έως τον διαβήτη ή τον καρκίνο, μπορούν να συγχωνευθούν με ειδικά μικροτσίπ που θα καταγράφουν και θα κρατάνε αρχείο για το εάν ο ασθενής λαμβάνει τα φάρμακά τους στην ώρα τους.
Η συγκεκριμένη ψηφιακή τεχνολογία, που επινοήθηκε από την αμερικανική εταιρεία Proteus Digital Health Inc, μπορεί, μάλιστα, όχι μόνο να παρακινεί τους ασθενείς να λαμβάνουν τα φάρμακά τους, αλλά ακόμη και να τους ζητά να κάνουν μια βόλτα, αν έχουν αμελήσει να ασκηθούν εδώ και καιρό.
«Σε γενικές γραμμές, οι άνθρωποι ξεχνούν να παίρνουν τα φάρμακα τους. Η συμμόρφωση στις οδηγίες του γιατρού είναι ένα τεράστιο πρόβλημα σε όλες τις θεραπείες», αναφέρει ο Eric Topol, διευθυντής ακαδημαϊκών υποθέσεων στο Scripps Health, έναν μη κερδοσκοπικό φορέα παροχής υπηρεσιών υγείας.
Σε μερικούς ασθενείς μπορεί να μην αρέσει η ιδέα να παρακολουθούνται για το εάν παίρνουν τα χάπια τους, ωστόσο ένα τέτοιο σύστημα μπορεί πραγματικά να βοηθήσει περίπλοκα περιστατικά, λ.χ. διαβητικών ή καρδιοπαθών ασθενών που πρέπει να παίρνουν πολλά χάπια στη διάρκεια της μέρας.
«Αυτός είναι ένας τρόπος για να έχουμε έναν φύλακα δίπλα μας, καθώς ο γιατρός δεν μπορεί να είναι συνέχεια μαζί μας και να μας ελέγχει», δήλωσε η Κέλι Κλόουζ, μια ασθενής με διαβήτη που θα ήθελε να δοκιμάσει τα νέα, «έξυπνα» χάπια με τους ενσωματωμένους αισθητήρες.
Ο αισθητήρας εγκρίθηκε, τον περασμένο μήνα, από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων και η εταιρεία Proteus έχει ήδη προσελκύσει υποψήφιους επενδύτές, όπως την ελβετική εταιρεία Novartis και την ιαπωνική Otsuka Holdings Co.
Πώς καταγράφεται η λήψη του χαπιού
Όταν ο ασθενής καταπίνει το χάπι με το μικροτσίπ, ειδικός αισθητήρας το καταγράφει και στέλνει σήμα σε ένα μικρό έμπλαστρο που έχει επικολληθεί στο δέρμα τους ασθενούς.
Μικρός όσο ένας κόκκος αλατιού, ο αισθητήρας δεν έχει μπαταρία ή κεραία και ενεργοποιείται όταν βραχεί από τα υγρά του στομάχου. Τότε είναι που αποστέλλει το σήμα στο έμπλαστρο.
Το διαδερμικό έμπλαστρο καταγράφει το ψηφιακό μήνυμα, μαζί με τον καρδιακό ρυθμό του ασθενούς, τη γωνία του σώματος και τη δραστηριότητα του ασθενούς, και στέλνει τα δεδομένα σε μια συσκευή με δυνατότητα Bluetooth, όπως ένα κινητό τηλέφωνο ή έναν υπολογιστή.
«Σκεφτείτε το σαν μια υψηλής τεχνολογίας έκδοση ενός παλαιού τύπου κώδικα Μορς», εξηγεί ο George Savage, εκπρόσωπος της εταιρείας Proteus.
Στα συνέχεια, τα δεδομένα που συλλέγονται φορτώνονται σε ένα δίκτυο υπολογιστών στο οποίο έχουν πρόσβαση οι φροντιστές ασθενών και οι γιατροί.
Το σύστημα επιτρέπει, μάλιστα, στους χρήστες να σημάνουν συναγερμό για να υπενθυμίσουν στους ασθενείς να λαμβάνουν τα φάρμακά τους ή να εκδώσουν μια προειδοποίηση, αν ο ασθενής παραμελεί να ασκείται για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Ήδη η εταιρεία Novartis υποβάλλει σε έλεγχο τη λειτουργία του αισθητήρα της εταιρείας Proteus, σε ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση νεφρών, μια ειδική ομάδα ασθενών που πρέπει να λαμβάνουν ανελλιπώς τα φάρμακά τους για να μην υπάρξει απόρριψη του μοσχεύματος. Τα αποτελέσματα της μελέτης είναι, μάλιστα, τόσο ενθαρρυντικά, ώστε η ελβετική εταιρεία έδωσε ήδη 24 εκατομμύρια δολάρια ως προκαταβολή για να αποκτήσει πρόσβαση στη συγκεκριμένη τεχνολογία.
Η συγκεκριμένη τεχνολογία έχει, επίσης, δοκιμαστεί από την Proteus σε γενόσημα φάρμακα ευρείας κυκλοφορίας, για τον διαβήτη τύπου 2, τη συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, τη φυματίωση, την υπέρταση, καθώς και ψυχικές ασθένειες. Η εταιρεία δεν κατονόμασε, ωστόσο, τα φάρμακα στα οποία ενσωματώθηκαν τα μικροτσίπ.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου