Σάββατο 27 Ιουνίου 2015

Ουρές έξω από τις τράπεζες


Ο κόσμος τρέχει στα ATM!


Σε εξέλιξη είναι η διαδικασία ανατροφοδότησης των ΑΤΜ από τις τράπεζες.

Η κίνηση από χθες το βράδυ είναι αυξημένη, με αποτέλεσμα πολλά ΑΤΜ να αδειάσουν. Γι' αυτό και από το πρωί έχουν ξεκινήσει προσπάθειες να... γεμίσουν τα μηχανήματα, κατόπιν συνεννόησης των πιστωτικών ιδρυμάτων με την Τράπεζα της Ελλάδος.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η ζήτηση σε μεγάλο βαθμό θα καλυφθεί, καθώς υπάρχει διαθέσιμη ρευστότητα για το Σαββατοκύριακο, ωστόσο εκφράζονται οι επιφυλάξεις εάν και τα 5.449 ΑΤΜ ανά την Επικράτεια θα είναι εφικτό να λειτουργούν.

Οι τραπεζίτες συνιστούν αυτοσυγκράτηση, καθώς όπως σημειώνουν από την "αντοχή" των καταθετών θα εξαρτηθεί και η αντοχή των τραπεζών.

Το βλέμμα όλων είναι στραμμένο στην Φρανκφούρτη και την συνάντηση που θα έχει το ελληνικό κλιμάκιο υπό τους κ.κ. Γιάννη Δραγασάκη και Ευκλείδη Τσακαλώτο με τον Μάριο Ντράγκι, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Το αίτημα της ελληνικής πλευράς είναι να υπάρξει παράταση κάποιων ημερών στο πρόγραμμα στήριξης που λήγει την Τρίτη 30 του μήνα, ώστε η ΕΚΤ να συνεχίσει να χορηγεί ρευστότητα μέσω του Έκτακτου Μηχανισμού (ELA).

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι από το καταστατικό της ΕΚΤ προβλέπεται η δυνατότητα να υπάρχει παροχή ELA για κάποιες ημέρες ακόμη έστω και αν η χώρα δεν βρίσκεται σε πρόγραμμα.


Μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής οι αναλήψεις από τα τραπεζικά... γκισέ ήταν έως 600 εκατ. ευρώ. Η εικόνα άλλαξε μετά τις πληροφορίες ότι ο πρωθυπουργός επιστρέφει στην Αθήνα και καλεί τους υπουργούς σε σύσκεψη.

Μέχρι και αυτή την ώρα, οι εν αναμονή για αναλήψεις καταθέτες αυξάνονται έξω από τα ΑΤΜ.


Η πρώτη "εμπλοκή", που δημιούργησε συνωστισμό στα ΑΤΜ, προέκυψε με τις καταβολές των συντάξεων, καθώς η τράπεζα η οποία θα εκταμίευε τα χρήματα, περίμενε μέχρι αργά το απόγευμα επίσημη απόφαση από το ΔΣ του ΕΤΑΤ –κάτι που  δεν έγινε ποτέ. Έτσι, το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας κίνησε τις διαδικασίες και τα χρήματα καλύφθηκαν από το κοινό κεφάλαιο της Τράπεζας της Ελλάδος.


Όσο περνούσαν οι ώρες όμως, οι ουρές αυξάνονταν, ιδιαίτερα μετά την πληροφορία ότι ο πρωθυπουργός θα προχωρούσε σε διάγγελμα καθώς και στην εξαγγελία δημοψηφίσματος.

Μετά τα μεσάνυχτα, οι ουρές ήταν μεγάλες στα περισσότερα ΑΤΜ, καθώς οι αποταμιευτές έσπευσαν να "αποσύρουν" μέρος των καταθέσεων τους, υπό τον φόβο όσων φέρνει η Δευτέρα και η Τρίτη αλλά και ο φόβος για μη επίτευξη συμφωνίας με τους πιστωτές.





Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τράπεζες έχουν εντολή, όπου και όσο είναι εφικτό, να επανατροφοδοτούν τα ΑΤΜ με χρήματα καθ' όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Ακόμη και αυτή την ώρα οι τραπεζίτες συνιστούν ψυχραιμία και κάνουν έκκληση για αυτοσυγκράτηση, καθώς η ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος είναι κομβική για τις εξελίξεις και από αυτή θα εξαρτηθεί εάν θα αποφύγει η οικονομία την επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls).



ΠΗΓΗ





ΔΙΑΒΑΣΤΕ:

Ανησυχία των πολιτών -Κάνουν ουρές στα ΑΤΜ για να «σηκώσουν» χρήματα -Χαμός και στα βενζινάδικα


Ουρές εκατοντάδες μέτρων στα ΑΤΜ!


Πανικός έξω από τις τράπεζες – Συνεχίζονται οι ουρές στα ΑΤΜ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου