Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

Η Ελλάδα μπορεί να σημάνει την μεγαλύτερη χρεοκοπία κράτους στην ιστορία


Η Ελλάδα αναμένεται να μην μπορέσει να πληρώσει τη δόση που της αναλογεί, σήμερα Τρίτη, ύψους 1.5 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNN αυτό δεν είναι αρκετό για αρνητικό ρεκόρ, αλλά θα μπορούσε να το προκαλέσει εάν η χώρα δεν μπορέσει να ξεπληρώσει το συνολικό χρέος των 323 δισ. ευρώ.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο αναφέρει πως αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η χώρα βρίσκεται στο χείλος τους γκρεμού. Η Ελλάδα ήδη κρατά τα σκήπτρα της μεγαλύτερης χρεοκοπίας από το 2012 όταν υπέπεσε σε τεχνική χρεοκοπία και αναγκάστηκε να αναδιαρθρώσει 138 δισ. δολάρια εκ του χρέους της. Τότε, σύμφωνα πάντα με το CNN, η Ελλάδα διεσώθη από τους Ευρωπαίους εταίρους, κάτι το οποίο είναι λιγότερο πιθανό τώρα.

Η Ελληνική κυβέρνηση η οποία έφυγε από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχει συγκαλέσει δημοψήφισμα στις 5 Ιουλίου.

Το αρνητικό ρεκόρ της Αργεντινής το οποίο το κατείχε από το 2001, όταν κήρυξε χρεοκοπία ύψους 95 δισ. δολαρίων σε χρέος, το κατέρριψε η χώρα μας με το προαναφερθέν ποσό. Αυτή τη φορά η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει άμεσα αφού το ΔΝΤ αφήνει περιθώριο 30 ημερών πριν χαρακτηρίσει μία χώρα ως χρεοκοπημένη. Παρόλα αυτά οι αγορές θα κρίνουν την Ελλάδα χρεοκοπημένη από την 1η Ιουλίου, δηλαδή την επομένη της μη καταβολής της δόσης.

Αυτό που θα συμβεί στην Ελλάδα, αναφέρει το πρακτορείο, θα είναι μακροχρόνιο. Η Αργεντινή είναι ακόμη σε κατάσταση χρεοκοπίας. Το αρνητικό για την Ελλάδα, όμως, είναι πως έχει τετραπλάσιο χρέος από τη χώρα της Λατινικής Αμερικής, ενώ η οικονομία της Ελλάδας είναι το ήμισυ της Αργεντινής. Αν και η Ελλάδα μπορεί να χαρακτηριστεί ως η μεγαλύτερη χρεοκοπία χώρας, η χρεοκοπία της Lehman Brothers ανερχόταν σε 600 δισ. δολάρια το 2008. Έτσι, μία Ελληνική χρεοκοπία θα ήταν μικρότερη της Lehman και δεν θα επηρεάσει το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα όσο η εταιρία, αλλά θα προκαλέσει τεράστια και μακροχρόνια προβλήματα στους Ελλαδίτες.

Ιδού και μερικές από τις χειρότερες χρεοκοπίες από το 2000:

1. Ελλάδα – 138 δισ. δολάρια, Μάρτιος 2012
2. Αργεντινή – 95 δισ. δολάρια, Νοέμβριος 2001
3. Τζαμάικα – 7.9 δισ. δολάρια, Φεβρουάριος 2010
4. Εκουαδόρ – 3.2 δισ. δολάρια, Δεκέμβριος 2008



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου