Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

Η Τουρκία σχεδιάζει να εισβάλει στη Συρία


Για άλλη μια φορά και ενώ οι οικονομικές εξελίξεις τόσο στην Ευρώπη, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο, οι Τούρκοι ετοιμάζονται να βάλουν «φωτιά» στη Μέση Ανατολή δημιουργώντας ευρύτερη αστάθεια σε ένα γεωπολιτικό τοπίο που ήδη αποτελεί πυριτιδαποθήκη λόγω της ισλαμικής τρομοκρατίας.

Η υποστήριξη της Τουρκίας στο Ισλαμικό Κράτος φαίνεται πως παίρνει πλέον και τη μορφή στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία, με στόχο όχι τις δυνάμεις του ISIS, αλλά τους Κούρδους, οι οποίοι μάχονται τους τζιχαντιστές στα βόρεια της χώρας.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα «Junge Welt», κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, ζήτησε προετοιμασία στρατιωτικής εισβολής στη Συρία.

Στα σχέδια πολέμου αναφέρεται και ο τουρκικός Τύπος, φιλοκυβερνητικός και μη, σημειώνοντας ότι ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχεδιάζει στρατιωτική επέμβαση στη βόρεια Συρία, ώστε να εμποδίσει τους Κούρδους της περιοχής να σχηματίσουν αυτόνομο κράτος. Η απόφαση του Ερντογάν φέρεται να έχει ληφθεί, παρά τις αντιρρήσεις Τούρκων στρατηγών και την πιθανή αντίδραση της Ουάσινγκτον και του ΝΑΤΟ.

Σε ομιλία του την περασμένη Παρασκευή, (26/06/2015), ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία δεν θα δεχθεί καμία κίνηση από τους Κούρδους της Συρίας να προχωρήσουν σε ίδρυση αυτόνομου κράτους, μετά τις πρόσφατες νίκες τους ενάντια στις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους.

Μετά την ομιλία Ερντογάν, ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου φέρεται να έδωσε εντολές στις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις να στείλουν στρατεύματα στα σύνορα με τη Συρία, αναφέρουν οι εφημερίδες «Yeni Safak» και «Sozcu».

Η τουρκική κυβέρνηση αρνήθηκε να σχολιάσει τα δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία 18.000 στρατιώτες θα αναπτυχθούν στα τουρκο-συριακά σύνορα, ώστε να ελέγχξουν μία περιοχή έκτασης 30 χιλιομέτρων μέσα στο έδαφος της Συρίας και μήκους 100 χιλιομέτρων. Η έκταση αυτή βρίσκεται κοντά στην πόλη Κομπάνι, από την οποία οι Κούρδοι έχουν απωθήσει τις δυνάμεις του ISIS.





ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου