Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

Γιούνκερ: Το "όχι" στο δημοψήφισμα είναι "όχι" στην Ευρώπη


Τι δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, για τις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση και την προκήρυξη δημοψηφίσματος στην Ελλάδα


Παρέμβαση στην διαδικασίας του δημοψηφίσματος έκανε με την σημερινή του συνέντευξη ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλον Γιούνκερ λέγοντας ότι «θα ήθελα να δω τους Έλληνες πολίτες να ψηφίζουν "ναι" στο δημοψήφισμα», ενώ ανέφερε ότι η ευρωπαική επιτροπή δεν έχει να κάνει νέες προτάσεις.

«Ένα "όχι" στο δημοψήφισμα, θα σήμαινε ότι η Ελλάδα λέει όχι στην Ευρώπη», ανέφερε ο Πρόεδρος της Κομισιόν. Στην συνέντευξή του ο κ. Γιούνκερ δήλωσε ακόμη ότι:

"Την Παρασκευή για άλλη μια φορά ήμασταν αποφασισμένοι ετοιμάζοντας τη συμφωνία. Αυτή έσπασε με την απόφαση για δημοψήφισμα και την απόφαση να γίνει μια εκστρατεία για το "όχι". Να θέσει μια δημοκρατία εναντίον 18. Αυτό δε βοηθάει κανέναν Ευρωπαίο πολίτη κανέναν Έλληνα πολίτη. Θα πρέπει, όμως, οι Έλληνες να ξέρουν ξεκάθαρα τι διακυβεύεται την επόμενη Κυριακή".

Είπε ακόμη: "Εξερεύνησα όλες τις δυνατότητες για μια συμφωνία για το καλό του ελληνικού λαού δημιουργώντας τις κατάλληλες προϋποθέσεις για ομόφωνη συμφωνία από τις άλλες 18 χώρες. Δεν εκφράστηκαν με τελεσίγραφα. Η δική μας προσέγγιση ήταν και είναι να κάνουμε μια συμφωνία δίκαιη και συγκροτημένη. Προσαρμόσαμε τις μεθόδους εργασίας μας σε αυτό που που ήθελε η ελληνική κυβέρνηση. Δείξαμε αποφασιστικότητα και επιμονή για τις ελληνικές προτάσεις".

"Είμαι υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ" αλλά "δεν μπορώ να κάνω θαύματα", πρόσθεσε.

Ο Γιούνκερ ανέφερε μεταξύ άλλων ότι από πλευράς δανειστών "δεν προτάθηκαν μειώσεις σε μισθούς", αλλά στις στρατιωτικές δαπάνες. Προτάθηκε ωστόσο, όπως είπε, αύξηση της φορολόγησης των εφοπλιστών, μεγαλύτερη καταπολέμηση της απάτης, άνοιγμα αγορών, όπως για παράδειγμα της ενέργειας κ.α.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής είπε επίσης ότι η ελληνική πλευρά εγκατέλειψε απρόσμενα και στη χειρότερη στιγμή τη συζήτηση, η οποία όπως είπε δεν είχε κλείσει. "Δεν έχω νέα πρόταση να κάνω" είπε ο Γιούνκερ σημειώνοντας ωστόσο ότι "η πόρτα είναι ανοιχτή", ενώ άφησε να εννοηθεί ότι μια νέα σύνοδος κορυφής είναι πραγματοποιήσιμη. "Δεν φταίει ο Σόιμπλε, ούτε ο Ντάισελμπλουμ" είπε ακόμη ο Γιούνκερ ενώ απευθυνόμενος στον ελληνικό λαό τον κάλεσε "να μην αυτοκτονήσει επειδή φοβάται το θάνατο" και να ψηφίσει ναι στο δημοψήφισμα "όποιο και αν είναι το ερώτημα"

Τέλος ο Γιούνκερ κατηγόρησε ανοιχτά τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι δεν λέει την αλήθεια και υπογράμμισε ότι "όλος ο πλανήτης γνωρίζει" ότι επί της ουσίας οι Έλληνες ψηφίζουν την Κυριακή με θέμα τις σχέσεις της Ελλάδας με την ΕΕ. Ένα όχι θα είναι καταστροφικό είπε ο Γιούνκερ.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της δήλωσης:

"Πολύ καιρό νωρίτερα ξεκίνησα την ευρωπαϊκή μου ζωή, ήμασταν τότε 10 μέλη. Ήταν το Δεκέμβριο του 1982. Το δέκατο μέλος μόλις είχε γίνει δεκτό και ήταν η Ελλάδα. Και ήμουν ευτυχής να βλέπω την Ελλάδα μαζί μας στην ευρωπαϊκή ενοποίηση. Σήμερα είμαστε 28 κράτη μέλη και έχουμε καταφέρει να συμφιλιωθούμε σε πολλά ζητήματα. Καταφέραμε να ενσωματώσουμε 19 νομίσματα σε ένα κοινό. Θέλω να παραμείνουμε 19 και να πληθύνουμε. Δεν είναι η Ευρώπη ένα θέατρο διαμάχης εθνικών συμφερόντων, όσο δικαιολογημένα και να είναι αυτά τα συμφέροντα.

Η Ευρώπη είναι η απόδειξη της κοινής βούλησης, έχει καταφέρει μέσω διαλόγου να συμφιλιώσει τις αντίρροπες δυνάμεις σε ένα διάλογο με σεβασμό. Στην Ευρώπη καμιά δημοκρατία δεν αξίζει περισσότερο από καμιά άλλη. Στην ευρωζώνη υπάρχουν 19 δημοκρατίες και όχι μία ενάντια σε 18. Δεν είναι ένα παιχνίδι μπλόφας, δεν υπάρχουν ούτε νικητές ούτε νικημένοι. Είτε νικάμε όλοι μαζί, είτε χάνουμε. Μέσα σε μια νύχτα η Ευρώπη δέχτηκε ένα ισχυρό πλήγμα. Τακτικά παιχνίδια, λαϊκισμοί προκρίθηκαν από τις υπόλοιπες προσεγγίσεις και μετά από όλες τις προτάσεις που έκανα αισθάνομαι προδομένος γιατί δεν αναγνωρίστηκαν επαρκώς οι προσπάθειές μου και άλλων. Προσπάθειες πάρα πολλές επί τη βάση μιας σημαντικής πρόθεσης. Αποκλείστηκαν οι φωνές εκείνων που εργάζονται νυχθημερόν μαζί μου για να βρεθεί μια λύση. Δεν κατέστη εφικτό να καταλήξουμε σε μια συμφωνία με βάση το κοινό συμφέρον και το συμφέρον τον Ελλήνων. Ακούμε για τελεσίγραφα και για εκβιασμούς.

Από που έρχονται όμως οι προσβολές; Αυτές οι μισοτελειωμένες προτάσεις που κάνουν τον κόσμο να φαντάζεται πράγματα. Οι προσπάθειες μιας λύσης τερματίστηκαν μονομερώς από την πρόταση για δημοψήφισμα και την εισήγηση για όχι σε αυτό. Το να βάζεις μια δημοκρατία ενάντια στις 18 δεν είναι μια συμπεριφορά αντάξια του μεγαλείου των Ελλήνων. Έκανα ότι μπορούσα και άλλοι προσπάθησαν να κάνουν ότι μπορούσαν. Δεν μας αξίζει η κριτική που μας αποδίδεται. Έχουμε δουλέψει μαζί με τον Ντάισελμπλουμ γιατί θέλαμε να φτάσουμε σε μια συμφωνία και είναι κάτι που συμβαίνει για την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Και είναι πολύ δύσκολο. Συνέβη για την Πορτογαλία και την Ισπανία, την Κύπρο και πάρα πολλές άλλες χώρες. Αυτές θα πρέπει να είναι οι προτεραιότητες.

Η ευθύνη πάνω και πέρα από τις εθνικές ατζέντες. Οι πολιτικοί ηγέτες αυτών των χωρών ανέλαβαν την ευθύνη και πήραν αυτές τις αποφάσεις και είναι προφανές ότι τώρα φέρνουν αποτέλεσμα. Προσπάθησα ξανά και ξανά και απέδειξα τα τελευταία χρόνια ότι είμαι στο πλευρό των Ελλήνων. Έλεγα πάντα ότι θα πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή στην κοινωνική πλευρά της κατάστασης. Η έξοδος της Ελλάδας δεν ήταν και δεν θα είναι ποτέ επιλογή. Ωστόσο δεν πρέπει να σκεφτεί κανείς ότι μπορούμε να φτάσουμε στο άλλο άκρο. Έχω εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες για να καταλήξουμε σε συμφωνία με τις ελληνικές αρχές για το συμφέρον πρώτα από όλα των Ελλήνων. Ποτέ δεν δόθηκε τελεσίγραφο, η μοναδική μας προτεραιότητα ήταν να βοηθήσουμε στην επίτευξη μιας δίκαιης συμφωνίας. Έκανα ότι ήταν δυνατό για να υπάρξει συμφωνία και στους συμβιβασμούς και στη διαδικασία.

Προσαρμόσαμε τη μεθοδολογία μας στις προτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης, ανταποκριθήκαμε στις συνεχείς αλλαγές των διαπραγματευτικών ομάδων της. Ήθελα με τον Ντάισελμπλουμ να πάει η συζήτηση σε πολιτικό επίπεδο όπως ήθελε η Ελλάδα. Φέραμε τη συζήτηση σε πολιτικό επίπεδο χωρίς να την περιορίσουμε σε επίπεδο τεχνοκρατών. Η ομάδα μου κι εγώ δεν δείξαμε ποτέ λιγότερη προσήλωση και αποφασιστικότητα να φτάσουμε σε μια συμφωνία. Αυτό δείχνει και την ευελιξία μας και την πρόθεσή μας να φτάσουμε σε έναν συμβιβασμό. Έχουμε φτάσει πολύ μακριά για να βρούμε κοινωνικά δίκαια μέτρα που μπορούν να συμβάλλουν παράλληλα και στη δημοσιονομική προσαρμογή. Αυτό το πακέτο έχει αυξημένες απαιτήσεις και έχει αναπτυχθεί σε ένα βάθος χρόνου μηνών, νύχτα και μέρα. Δεν υπάρχουν παγίδες σε αυτό το πακέτο. Δεν υπάρχουν περικοπές συντάξεων σε αυτό το πακέτο. Είναι ένα πακέτο που διαμορφώνει ανάπτυξη, διαφάνεια. Εμείς επιμείναμε σε πιο κοινωνικά μέτρα και θα περίμενα να είναι η κυβέρνηση που θα επέμενε σε αυτά.

Δεν είναι ένα πακέτο χαζής λιτότητας. Προχωρά πέρα από τα δημοσιονομικά μέτρα με συγκεκριμένους στόχους και χρόνο στην ελληνική κυβέρνηση να τα εφαρμόσει. Αν το συγκρίνουμε με το προηγούμενο είναι μειωμένο κατά 12 δις από το προηγούμενα. Δεν υπάρχουν μειώσεις μισθών το ξαναλέω. Αυτό που είναι στο τραπέζι ήταν η οργάνωση του δημόσιου τομέα και για τον ιδιωτικό συμφωνήσαμε για τη ρύθμιση των εργασιών σχέσεων. Δεν υπήρχαν περικοπές στις συντάξεις και οι Έλληνες πρέπει να ξέρουν ότι ακόμη και η ελληνική κυβέρνηση συμφωνεί ότι χρειάζεται άμεση αναμόρφωση του ελληνικού συστήματος. Η κυβέρνηση έπρεπε να φέρει ισοδύναμα που να καλύπτουν το στόχο. Το πακέτο των θεσμών σημαίνει κοινωνική δικαιοσύνη, στοχεύοντας στη στήριξη των πιο ευάλωτων και τη διασφάλιση ενός ελάχιστου εισοδήματος με αναλογικότητα και περιστολή δαπανών που δεν θα είχε αντίκτυπο στη ζωή του μέσου πολίτη, όπως η περικοπή στις αμυντικές δαπάνες. Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για θέμα κοινής λογικής και φορολογικής δικαιοσύνης εγώ έπρεπε να κινήσω το θέμα του φόρου στη ναυτιλία. Πρέπει να παλέψουμε κατά της διαφθοράς αν θέλουμε να αποδώσουν τα μέτρα. Το πακέτο των τριών θεσμών και του Ντάισελμπλουμ και θα πρέπει να πω ότι έκανε εξαιρετική δουλειά.

Αυτό το πακέτο σημαίνει περισσότερες θέσεις εργασίας και επενδύσεις. Γιατί αλήθεια είναι οι τιμές στην ενέργεια στην Ελλάδα στα ύψη. Γιατί ο ανταγωνισμός δεν λειτουργεί; Γιατί δεν τα πάει καλά η φορολογική διοίκηση, ο φορολογικός μηχανισμός; Μιλήσαμε για αύξηση της εισφοράς άπαξ στις επιχειρήσεις. Δεν είμαστε υπέρ αυτού. Τι συνέβη; Όπως ξέρετε οι ελληνικές αρχές έφυγαν από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων αιφνιδίως. Δεν τελείωσαν οι διαπραγματεύσεις και δεν είχε επέλθει συμφωνία και μάλιστα είχαμε προτείνει τη μείωση στο 23% τα ξενοδοχεία. Το γεγονός ότι έφυγαν από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ο Ντάισελμπλουμ κι εγώ δώσαμε στον Α. Τσίπρα μια συμφωνία που θα μπορούσε να αποδεσμεύσει χρήματα άμεσα. Είπαμε πως θα συζητήσουμε και για το χρέους στο πνεύμα της συμφωνία τους Δεκεμβρίου του 2012. Ο κ. Τσίπρας το ξέρει αυτό και αν υπήρχε συμφωνία θα μπορούσε η Επιτροπή να προσφέρει ένα πακέτο 35 δις αναπτυξιακού προσανατολισμού. Κινήσαμε βουνά ως το τελευταίο λεπτό όταν οι ελληνικές αρχές επέλεξαν να αποχωρήσουν.

Τα πάντα ήταν πάνω στο τραπέζι. Δεν χρειάζεται να κάνω νέες προτάσεις σήμερα, περιγράφω τις προτάσεις που ήταν πάνω στο τραπέζι και την φύση των προτάσεων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη συμφωνία το Σάββατο. Τι ξέρουν οι Έλληνες για αυτή την τελευταία προσφορά μας στην Ελλάδα; Θέλουμε να ενημερώσουμε την κοινή γνώμη για την προσφορά που παρουσιάσαμε χτες, δεν θέλουμε να επηρεάσουμε την ψήφο τους. Μιλώ στον Τύπο και απευθύνομαι στους Έλληνες είναι γιατί πρέπει να ξέρουν την αλήθεια. Νομίζω πως η ελληνική κυβέρνηση τα ξέρει όλα αυτά και θα συμβούλευα να πει την αλήθεια αντί να απλουστεύει το μήνυμα σε ένα ΟΧΙ. Σε μια δημοκρατία έχει κανείς το δικαίωμα του δημοψηφίσματος, αλλά πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος όλα τα μέρη της αλήθειας. Δεν έχουμε φτάσει σε ένα οριστικό αδιέξοδο, όμως ο χρόνος εξαντλείται. Την Παρασκευή δεν ήξερα ότι η ελληνική πλευρά θα φύγει από τη διαπραγμάτευση. Έλεγα ότι θα παλέψω για να βρεθεί λύση και είμαστε και οι 18 αποφασισμένοι για να βρεθεί λύση. Δεν είναι ζήτημα αλληλοκατηγορίας. Δεν είμαστε εδώ για να κατηγορήσουμε κανένα, αλλά είναι ώρα να δείξουμε αν είμαστε εδώ για να υπηρετήσουμε τους πολίτες. Έχουν προσπαθήσει και οι άλλοι 18 να πλησιάσουν την Ελλάδα. Ως ένα βαθμό έχουν αγνοήσει τις ευαισθησίες των συγκεκριμένων λαών. Το να δείχνει κανείς προς τον κ. Σόιμπλε ή τον Ντάισελμπλουμ δεν βοηθά.

Ήρθε η ώρα για την πολιτική ηγεσία να πει στη χώρα της τι διακυβεύεται. Είναι η στιγμή της αλήθειας. Δεν αφήσαμε ποτέ τους Έλληνες να καταστραφούν. Η Ελλάδα είναι ένα μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας και θέλω να μείνει ενωμένη. Θα ήθελα να ζητήσω από τους Έλληνες πολίτες να ψηφίσουν ΝΑΙ, ανεξαρτήτως της ερώτησης που τους ζητείται. Αν ο ελληνικός λαός πει ΝΑΙ στις προτάσεις που δημοσιεύσαμε χτες, τόσο το καλύτερο ακόμη και αν η ελληνική κυβέρνηση βάλει ως ερώτημα την πρόταση που θα συζητούσαμε το Σάββατο, θα ζητούσα και τότε να πουν ΝΑΙ. Από την ελληνική ψήφο θα εκπέμψουν ένα θετικό σήμα για την Ελλάδα και τα κράτη της ευρωζώνης. Αν οι Έλληνες πολίτες ψηφίσουν ΝΑΙ, το μήνυμα για την παγκόσμια κοινωνία θα σημάνει ότι η Ελλάδα θέλει να μείνει με τα άλλα κράτη της ευρωζώνης. Δεν πρέπει να αυτοκτονήσετε επειδή φοβάστε να πεθάνετε, πρέπει να πείτε ναι όποια και αν είναι η ερώτηση.

Η Ελλάδα είναι η Ευρώπη, η Ευρώπη είναι η Ελλάδα. Δεν καταλαβαίνω τα βήματα που έχει κάνει από την Παρασκευή η κυβέρνηση. Η άποψή μου ότι καθόμασταν όλοι μαζί για να οριστικοποιήσουμε τη συμφωνία το επόμενο Σάββατο. Βρέθηκε εγκλωβισμένη και η διαπραγματευτική ομάδα της Ελλάδας, μετά από 20 ώρες. Είναι απόλυτο δικαίωμα της ελληνικής δημοκρατίας το πως θα διαχειριστεί το θέμα. Δεν θα ήταν σοφό εκ μέρους μου να κατηγορήσω την ελληνική κυβέρνηση αλλά απογοητεύτηκα και σε πολιτικό επίπεδο, αλλά και σαν άνθρωπος. Έχουμε ακούσει και απόψεις για συντεταγμένη έξοδο από το ευρώ. Δεν ξέρω αν γίνει δεκτό με λάθος τρόπο το μήνυμά μου. Πρέπει να πούμε ότι το μήνυμα στο παρελθόν ήταν καταστροφικό. Γι' αυτό ζητάμε από τους Έλληνες να πουν ΝΑΙ. Οι άνθρωποι εκτός Ελλάδας δεν ξέρουν τι ερώτημα καλούνται να απαντήσουν οι Έλληνες. Όλος ο πλανήτης θα ερμήνευε ένα ΟΧΙ, ως βούληση της Ελλάδας να πάρει αποστάσεις από την Ευρώπη και την ευρωζώνη. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, λένε ότι οι Έλληνες, οι ευγενείς Έλληνες, οι εργατικοί, προσπαθούν να κάνουν το καλύτερο και θέλουν να μείνουν στην ευρωζώνη, Μιλάμε για μια ψήφο που γίνεται για να δείξουν οι Έλληνες πως η θέση τους είναι στην ευρωζώνη. Το όχι θα σήμαινε ότι η Ελλάδα λέει όχι στην Ευρώπη.

Πάντα ήθελα τους ανώτατους ηγέτες να αναμειχθούν στη διαδικασία. Ποτέ δεν είχαμε τόσες πολλές συζητήσεις όσες έχουμε τώρα. Ήταν μια ευκαιρία για τους Έλληνες να δείξουν ότι η ευρωζώνη δεν είναι απλά ένα μόρφωμα τεχνοκρατικό, αλλά εμπνέεται από ηγέτες που θέλουν να συμβιβάσουν τα πράγματα".




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου