Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

Telegraph: «Η ταπείνωση της Ελλάδας θα πρέπει να μας ανησυχεί όλους»


Με φωτογραφία από τις ουρές που σχηματίζονται μπροστά από τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης η βρετανική εφημερίδα «Telegraph» πλαισιώνει το άρθρο της για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα, το οποίο τιτλοφορείται «Η ταπείνωση της Ελλάδας θα πρέπει να μας ανησυχεί όλους».

«Ακόμη και σε αυτό το προχωρημένο στάδιο είναι πιθανό να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ, παρότι μετά τα γεγονότα του σαββατοκύριακου αυτό είναι όλο και πιο προβληματικό», αναφέρει η εφημερίδα.

Το άρθρο της Telegraph εκτιμά ότι είναι πολύ δύσκολο να γίνει αξιόπιστη πρόβλεψη για το τι μέλλει γενέσθαι καθώς στο παρελθόν έγιναν πολλές προβλέψεις που αποδείχτηκαν όλες εσφαλμένες.

Αναφερόμενο στην επικείμενη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, το άρθρο-άποψη της εφημερίδας εκτιμά ότι «επί της ουσίας, αυτό που ελέχθη στους Έλληνες είναι να συμφωνήσουν με τους όρους (της συμφωνίας) ή να αντιμετωπίσουν το χάος, μία συνηθισμένη ευρωπαϊκή απειλή».

«Αυτό είναι το μεγάλο ιδεώδες πάνω στο οποίο οικοδομήθηκε η ΕΕ;», διερωτάται η εφημερίδα.

Σε σχέση με το τι τους συνέβη την τελευταία τετραετία ή πενταετία, θα αποτελούσε έκπληξη, γράφει η εφημερίδα, αν οι Έλληνες επέλεγαν να παραμείνουν δεμένοι σε αυτό που τους προκάλεσε τα σημερινά δεινά.

«Οι συντάκτες του άρθρου γράφουν ότι οι εξελίξεις στην Ελλάδα μπορεί να έχουν περιφερειακού τύπου ενδιαφέρον για το Ηνωμένο Βασίλειο καθώς η χώρα δεν ανήκει στην ευρωζώνη. Αλλά οι οικονομικές επιπτώσεις μίας ελληνικής χρεοκοπίας, αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, θα επηρεάσουν δυσμενώς τη χώρα μας –κι αν μη τι άλλο– το City του Λονδίνου. Αλλά έχει ένας ευρύτερο μήνυμα επίσης».

Το άρθρο επισημαίνει ότι ως θεσμός, η ΕΕ υπόσχεται ασφάλεια, σταθερότητα και ευημερία στις χώρες μέλη με αντάλλαγμα το μοίρασμα των εξουσιών της λήψης αποφάσεων μεταξύ των κρατών. «Ωστόσο, στην περίπτωση της Ελλάδας έκανε το αντίθετο. Όλοι γνωρίζουν ότι η χώρα δεν θα έπρεπε να έχει εξαρχής μπει στην ευρωζώνη και αφότου μπήκε δεν θα έπρεπε να έχει καταφύγει σε μία δανειστική φρενίτιδα».

«Αλλά η ταπείνωση, η οποία συσσωρεύεται επί μίας περήφανης και αρχαίας χώρας αποτελεί ένα ωφέλιμο μάθημα για όλες τις χώρες μέλη–ότι, δηλαδή, χωρίς την εξουσία να λαμβάνουν οι ίδιες τις αποφάσεις τους, θα είναι μονίμως στο έλεος των μη εκλεγμένων γραφειοκρατών και τραπεζιτών που διοικούν τους θεσμούς. Η δημοκρατία που γεννήθηκε στην Ελλάδα πριν από τουλάχιστον δύο χιλιετίες δεν ισχύει πλέον όταν ο έλεγχος επί του νομίσματος και της οικονομικής πολιτικής παραδίδεται σε ένα υπερεθνικό σώμα. Το ερώτημα αν αξίζει ακόμη το τίμημα δεν πρέπει να απαντηθεί μονάχα από τους Έλληνες», καταλήγει το κύριο άρθρο της εφημερίδας.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου