Σάββατο 27 Ιουνίου 2015

Bild: Η Ελλάδα εκβιάζει την Ευρώπη


Η ανακοίνωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για δημοψήφισμα καλύπτεται ήδη από το σύνολο των ηλεκτρονικών γερμανικών μέσων, κυρίως με πρακτορειακά τηλεγραφήματα από την Αθήνα.

Η Sueddeutsche Zeitung, σε δημοσίευμα στην ηλεκτρονική της σελίδα με τον τίτλο «Ο Τσίπρας θέλει να αφήσει τους Έλληνες να ψηφίσουν για τις μεταρρυθμίσεις», επισημαίνει ότι, σύμφωνα με δικές της πληροφορίες, ο πρωθυπουργός τηλεφώνησε κατά την διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου στην Καγκελάριο Μέρκελ «και την ενημέρωσε για τα περαιτέρω».

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung, με τίτλο «Ο Τσίπρας ανακοινώνει δημοψήφισμα για την πρόταση των δανειστών» και αναφέρει: «Κινητικότητα στην διαμάχη για το ελληνικό χρέος; Μπα... η ελληνική πλευρά απέρριψε πλήρως μια καινούργια πρόταση των δανειστών. Ο πρωθυπουργός επέλεξε για αυτό σκληρά λόγια - και ανακοίνωσε ότι θα αφήσει τον ελληνικό λαό να αποφασίσει».

Το περιοδικό «Der Spiegel» έχει τίτλο : «Ελληνική κρίση: ο Τσίπρας ανακοινώνει δημοψήφισμα για τις μεταρρυθμίσεις» και επισημαίνει: «Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θέλει να επικυρώσει ένα πιθανό πακέτο μεταρρυθμίσεων από τους Έλληνες ψηφοφόρους. Στις 5 Ιουλίου θα αποφασίσουν σε ένα δημοψήφισμα για το πρόγραμμα λιτότητας. Πολλοί υπουργοί θέλουν να ζητήσουν από τους Έλληνες να απορρίψουν το πακέτο. Για αυτό θα ζητήσει από τους δανειστές προθεσμία λίγων ημερών». Το περιοδικό αναφέρει ακόμη ότι πολλοί Έλληνες υπουργοί δήλωσαν στο Spiegel ότι θα ζητήσουν από τους ψηφοφόρους τους να ψηφίσουν κατά του πακέτου μεταρρυθμίσεων. «‘Θα ζητήσουμε από τους Έλληνες να πουν όχι στον εκβιασμό', είπε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και κατέστησε υπεύθυνους ‘ακραίους γερμανικούς κύκλους'. Ακόμη πιο δραστικά εκφράστηκε ο αρχηγός του κυβερνητικού εταίρου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Καμμένος: ‘Οι Έλληνες θα πουν όχι στην παράδοση της χώρας τους, όπως το έκαναν το 1940 εναντίον των Γερμανών'».

Η εφημερίδα Bild έχει τον τίτλο :«Tώρα καταφεύγει η Ελλάδα στο ύστατο μέσο: Εκβιάζει την Ευρώπη! Με ένα δημοψήφισμα!» και προσθέτει: «Εκρηκτικό: το δημοψήφισμα θα γίνει μόλις το επόμενο Σαββατοκύριακο, στις 5 Ιουλίου. Αυτό σημαίνει, μόνο μετά την εκπνοή του β' πακέτου βοήθειας για την διάσωση της Ελλάδας! Με αυτό ο Τσίπρας κάνει άνω-κάτω όλο το έως τώρα χρονοδιάγραμμα.

Διότι ήδη στην 1η Ιουλίου απειλείται η χώρα πολύ συγκεκριμένα με χρεοκοπία». Η εφημερίδα κάνει λόγο για εκβιασμό του πρωθυπουργού και τονίζει: «Αν οι δανειστές δεν δώσουν ως την Τρίτη νέα χρήματα, θα προκύψει αδυναμία πληρωμής. Τότε οι δανειστές θα χάσουν τουλάχιστον ένα μέρος των δανείων τους. Σε όρους για νέα χρηματοδότηση ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν θα συμφωνήσει - αφού θα μπορεί να παραπέμπει στο δημοψήφισμα. Στις χώρες του ευρώ, στο ΔΝΤ και στην ΕΚΤ απομένει άρα μόνο να δώσουν ως την Τρίτη νέα χρήματα ή να ρισκάρουν μια χρεοκοπία....». Σύμφωνα δε με την εφημερίδα, η ελληνική κυβέρνηση γνώριζε ότι οι δανειστές δεν επρόκειτο να συμφωνήσουν σε κούρεμα χρέους, άρα δεν θα μπορούσε να εξασφαλίσει την στήριξη του κόμματός του.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου