Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

Ρομπότ που κατευθύνεται με τη σκέψη είναι πραγματικό avatar


H τεχνολογία τηλεπαρουσίας λαμβάνει τη μορφή ενός ρομπότ, ικανό να «αναπαριστά» άτομα με κινητικά προβλήματα


Τα άβαταρ, οι εικονικοί χαρακτήρες που επιλέγουμε να μας εκπροσωπούν στον κυβερνοχώρο, αποκτούν τώρα πραγματικό σώμα, έστω και μηχανικό: ερευνητές στην Ελβετία ανέπτυξαν ένα κινούμενο ρομπότ μέσω του οποίου μπορούν να επικοινωνούν με τον έξω κόσμο οι καθηλωμένοι ασθενείς.

Εννέα ασθενείς με κινητικά προβλήματα και δέκα υγιείς εθελοντές σε τρεις χώρες μπόρεσαν να πιλοτάρουν από το σπίτι τους το ρομπότ που βρισκόταν σε εργαστήριo του Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας στη Λωζάνη.

«Και οι εννέα εθελοντές με αναπηρίες μπόρεσαν να τηλεκατευθύνουν το ρομπότ με ευκολία με λιγότερο από δέκα μέρες εξάσκησης» αναφέρει ο καθηγητής Χοσέ Μιλάν, επικεφαλής του εγχειρήματος.






Τηλεχειρισμός ενός ρομποτικού εαυτού

Το μόνο που χρειάστηκε να κάνουν οι χειριστές ήταν να φορέσουν ένα καπέλο με ηλεκτρόδια που καταγράφουν την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου. Αλγόριθμοι διαβάζουν αυτές τις καταγραφές και σταδιακά μαθαίνουν να αναγνωρίζουν τα μοτίβα ηλεκτρικής δραστηριότητας που συνοδεύουν κάθε νοητική εντολή.

Εξοπλισμένο με ρόδες, αισθητήρες και μια οθόνη που προβάλλει την εικόνα του χειριστή μέσω Skype, το ρομπότ «τηλεπαρουσίας» αποτέλεσε το άβαταρ μέσω του οποίοι οι εθελοντές μπορούσαν να επικοινωνήσουν με όποιον συναντούσαν μπροστά τους.

Για να διευκολύνει το χρήστη, το ρομποτικό άβαταρ είναι σχεδιασμένο να αποφεύγει εμπόδια, ακόμα και χωρίς να του ζητηθεί, και να κινείται αυτόματα στην επιλεγμένη διαδρομή χωρίς να ζητά συνεχώς εντολές από τον χειριστή του.

Για τους ανθρώπους που ζουν απομονωμένοι στο σπίτι, η τεχνολογία τηλεπαρουσίας υπόσχεται να αποκαταστήσει το αίσθημα ελευθερίας που χαρίζει η κίνηση σε νέους χώρους.

Το ελβετικό ρομπότ παρουσιάζεται σε μελέτη που δημοσιεύεται στο «Proceedings of the IEEE».



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου