Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015

Νέος 'Ψυχρός Πόλεμος' ΝΑΤΟ - Ρωσίας;


Το ΝΑΤΟ αποφάσισε να αυξήσει δραστικά τον αριθμό των στρατιωτών στο Σώμα Ταχείας Επέμβασης. Ένα βήμα που θυμίζει παλιές εποχές, όπως εκτιμά ο πολιτικός των Πρασίνων Λούντγκερ Φόλμερ


Οι Αμερικανοί προετοιμάζονται να εγκαταστήσουν βαρύ οπλισμό στις ανατολικές χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ. Εδώ και μήνες έχουν ξεκινήσει ασκήσεις σε περίπτωση που «κάτι» συμβεί. Οι υπουργοί Άμυνας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας αποφάσισαν χθες να αυξήσουν τις αμυντικές τους δυνάμεις ανεβάζοντας τον αριθμό του Σώματος Ταχείας Επέμβασης στους 40.000 άνδρες ενώ μέχρι σήμερα ήταν 13.000.

Από την άλλη πλευρά η Ρωσία απειλεί ότι θα ενισχύσει το ατομικό της οπλοστάσιο. Η κρίση στην Ουκρανία φαίνεται να πυροδοτεί μεγάλη ένταση. Με αφορμή την νέα απόφαση του ΝΑΤΟ ο πολιτικός των Πρασίνων Λούντγκερ Φόλμερ, ο οποίος διετέλεσε στο παρελθόν υφυπουργός Εξωτερικών, παραχώρησε συνέντευξη στο γερμανικό ραδιόφωνο DLF και δήλωσε σχετικά:

«Κάθε πλευρά επιρρίπτει στην άλλη ότι αυτή ευθύνεται για την κλιμάκωση, ότι δε τηρεί τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και ότι νομιμοποιείται να προχωρήσει σε δικά της βήματα. Αυτό όμως έχει σαν αποτέλεσμα ότι έχουμε ένα νέο ανταγωνισμό εξοπλισμών. Βλέπουμε την αρχή ενός νέου Ψυχρού Πολέμου, που θα συνεχίσει μέχρι να τεθεί και πάλι το θέμα των πυρηνικών εξοπλισμών. Αυτό που απομένει είναι να ελπίσουμε πως θα τερματιστεί όπως έγινε το 1989/1990, όταν τελείωσε ο Ψυχρός Πόλεμος. Αυτό όμως που προς το παρόν βλέπουμε είναι μια πολύ επικίνδυνη εξέλιξη».
Επικίνδυνη κλιμάκωση

Ο πολιτικός των Πρασίνων εξηγεί ότι δεν ψάχνει κάποιον αποδιοπομπαίο τράγο για να ρίξει τις ευθύνες για αυτή την κατάσταση. Η προσχώρηση της Κριμαίας στη Ρωσία θεωρεί πως αντιβαίνει το Διεθνές Δίκαιο ωστόσο δεν ευθύνεται μόνο αυτό το γεγονός αλλά υπήρξε μια αλυσίδα γεγονότων.

Ο Λούντγκερ Φόλμερ επισημαίνει τη διπλή γλώσσα που χρησιμοποιείται απέναντι στη Ρωσία. Η Δύση από την μια πλευρά λέει ότι είναι ανοιχτή στο διάλογο και η Ρωσία είναι ευπρόσδεκτη για συνομιλίες. Από την άλλη πλευρά όμως εξοπλίζεται. Θα πρέπει κανείς να αποφασίσει εάν η Ρωσία είναι τελικά επικίνδυνη ή όχι και επισημαίνει:

«Θα πρέπει να πούμε ότι υπήρξαν δυνάμεις στη Δύση, κυρίως στις ΗΠΑ, που δεν ήθελαν μια συνεργασία με Ρωσία. Στη μεταβατική περίοδο, από την κυβέρνηση Κλίντον στην κυβέρνηση Μπους, επιβλήθηκαν εκείνες οι δυνάμεις που έλεγαν πως 'μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης θα πλήξουμε τόσο πολύ τη Ρωσία που δεν θα την αφήσουμε πλέον να ανακάμψει'. Δυστυχώς αυτές οι δυνάμεις συνεχίζουν να έχουν ισχύ στις ΗΠΑ».

Ο Ρώσος πρόεδρος Β. Πούτιν συνομίλησε τηλεφωνικά με τον αμερικανό ομόλογό του Μπ. Ομπάμα για Ιράν, Ισλαμικό Κράτος και Ουκρανία

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα χθες, στην πρώτη τους συνομιλία από τον Φεβρουάριο, για να ανταλλάξουν απόψεις για τις διαπραγματεύσεις για τα πυρηνικά του Ιράν, την κατάσταση στη Συρία και την ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, είπε ο Λευκός Οίκος σε γραπτή δήλωση.

"Οι ηγέτες συζήτησαν την αυξανόμενα επικίνδυνη κατάσταση στη Συρία, και υπογράμμισαν τη σημασία της ενότητας μεταξύ των κρατών της Ομάδας P5+1 στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για να εμποδίσουν το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό όπλο", είπε το γραφείο του προέδρου Ομπάμα, αναφερόμενο στην ομάδα των έξι χωρών που συμμετέχουν στις συνομιλίες.

Ο αμερικανός πρόεδρος είπε επίσης στον Πούτιν ότι η Ρωσία οφείλει να σεβαστεί τους όρους της εκεχειρίας με την Ουκρανία, "συμπεριλαμβανόμενης και της απόσυρσης όλων των ρωσικών στρατευμάτων από ουκραϊνικά εδάφη".




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου