Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

Η υποτίμηση της δραχμής το 1922


Η υποτίμηση της δραχμής το 1922 έγινε με ψαλίδι! Ο υπουργός Οικονομικών έκοψε στη μέση το εκατόδραχμο και κράτησε μυστικό το σχέδιο διχοτόμησης για να μην προλάβουν οι έχοντες να αλλάξουν τα χρήματα με χρυσό


Το 1922 η ελληνική οικονομία περνούσε δύσκολες ώρες. Οι Βαλκανικοί πόλεμοι, ο πρώτος παγκόσμιος, η μικρασιατική εκστρατεία πρόσθεταν συνέχεια βάρη. Καμία από τις μεγάλες δυνάμεις δεν φαινόταν διατεθειμένη να βοηθήσει το χρεωμένο ελληνικό κράτος.

Για να συνεχίσει όμως η εκστρατεία χρειάζονταν χρήματα τα οποία δεν υπήρχαν. Δάνεια από το εξωτερικό, δεν είχε κανείς διάθεση να δώσει. Έτσι τη λύση έδωσε ο τότε υπουργός οικονομικών Πέτρος Πρωτοπαπαδάκης, ο οποίος προχώρησε στην υποτίμηση της δραχμής, την οποία διχοτόμησε κυριολεκτικά. Με ένα ψαλίδι, έκοψε στη μέση ένα χαρτονόμισμα των 100 δραχμών. Ο υπουργός ήθελε να κρατήσει μυστικό το σχέδιό του, ώστε να μην προλάβουν οι έχοντες πολλά χαρτονομίσματα να τα κρύψουν ή να τα αλλάξουν με χρυσό.

Για τον λόγο αυτό όρκισε τους συνεργάτες του με ένα πιστόλι, να μην πουν τίποτα σε κανέναν, μέχρι την εφαρμογή του σχεδίου. Δείτε στο βίντεο της «Μηχανής του Χρόνου» αναλυτικά την ιστορία της διχοτόμησης της δραχμής και πώς αντέδρασε ο ελληνικός λαός, όταν μια μέρα ξύπνησε και ουσιαστικά έχασε το 50% των χρημάτων του.

Τελικά δέκα χρόνια αργότερα ο Ελευθέριος Βενιζέλος δεν μπόρεσε να αποφύγει τη χρεοκοπία. Ο Πρωτοπαπαδάκης όμως δεν ζούσε για να την δει, καθώς ήταν ένας από του έξι που στήθηκαν στο απόσπασμα και εκτελέστηκαν για την μικρασιατική καταστροφή.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου