Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

Χρηματιστήρια: Η Ελλάδα επηρεάζει τις αγορές σε όλο τον κόσμο


Πώς διαμορφώνεται η ισοτιμία ευρώ - δολαρίου στις πρώτες συναλλαγές Ασίας Ειρηνικού. Πέφτουν οι τιμές του πετρελαίου


Η ισοτιμία του ευρώ έπεσε νωρίς σήμερα (Δευτέρα) στην Ασία, μετά την αποτυχία των προσπαθειών το σαββατοκύριακο για την επίτευξη συμφωνίας της Ελλάδας με τους διεθνείς δανειστές της.

Το ευρώ σημείωσε πτώση κατά σχεδόν 2 σεντς του αμερικανικού δολαρίου και βρέθηκε σε χαμηλό μήνα, γύρω στο 1,0990 δολάριο, στις πρώτες συναλλαγές στην περιοχή Ασίας Ειρηνικού, σύμφωνα με τα δεδομένα του Ρόιτερς, από περίπου 1,1165 δολάριο που ήταν αργά την Παρασκευή.

Έναντι του ελβετικού φράγκου, η ισοτιμία του ευρώ σημείωσε πτώση στο 1,0260 φράγκο, το χαμηλότερο επίπεδό του από τα τέλη Απριλίου, ενώ έπεσε σε χαμηλό μήνα γύρω στα 134,90 γεν, καθώς επενδυτές κατέφυγαν στα νομίσματα της Ελβετίας και της Ιαπωνίας, τα οποία συχνά ανατιμώνται σε περιόδους αβεβαιότητας.

Η ισοτιμία του δολαρίου έπεσε σε χαμηλό εβδομάδας, στα 122,55 γεν.


Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια: Άνοιγμα με μεγάλη πτώση

Με μεγάλη πτώση άρχισαν σήμερα οι συναλλαγές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά μια παρόμοια αντίδραση στα ασιατικά χρηματιστήρια, λόγω της ελληνικής κρίσης. Οι επενδυτές εκφράζουν φόβους για τους σοβαρούς κινδύνους εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων της Αθήνας με τους πιστωτές της. Η Ελλάδα έκλεισε τις τράπεζες και επέβαλε έλεγχο στην κίνηση κεφαλαίων, με τη χώρα να οδηγείται ολοταχώς πως τη στάση πληρωμών, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE-100 υποχώρησε κατά 2,20% για να διαμορφωθεί στις 6.605,18 μονάδες, μερικά λεπτά μετά την έναρξη των συναλλαγών.

Στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 άνοιξε με πτώση 4,7% για να διαμορφωθεί στις 4.821,45 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη, ο βασικός δείκτης Dax άνοιξε με πτώση 0,76% αλλά γρήγορα υποχώρησε κατά 3,97% για να διαμορφωθεί στις 11.036,53 μονάδες μερικά λεπτά μετά την έναρξη.


Σε πτώση και το ασιατικό χρηματιστήριο

Με πτώση ολοκληρώθηκαν σήμερα οι συναλλαγές στο χρηματιστήριο του Τόκιο εξαιτίας των ανησυχιών για την ελληνική κρίση. Ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 596,20 μονάδες, σε ποσοστό 2,9%, και διαμορφώθηκε στις 20.109,95 μονάδες.

Το ασιατικό χρηματιστήριο είχε ανοίξει με πτώση 2,4% και απώλειες 516 μονάδων, με τον δείκτη Nikkei να έχει διαμορφωθεί στην έναρξη στις 20.219,08 μονάδες.

Εν τω μεταξύ, ισχυρές πιέσεις ασκούνται επί των αποδόσεων των ομολόγων των χωρών του ευρωπαϊκού νότου με το άνοιγμα της αγοράς χρέους, εξαιτίας των κινδύνων που προέρχονται από μία έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Λίγο μετά το άνοιγμα, τα επιτόκια των δεκαετών ισπανικών ομολόγων αυξήθηκαν στο 2,720% έναντι 2,150% την Παρασκευή πριν από το κλείσιμο. Τα επιτόκια των ιταλικών ομολόγων αυξήθηκαν στο 2,598%, έναντι 2,110 την Παρασκευή.


Βουτιά ο δείκτης Hang Seng

Βουτιά 3,63% και απώλειες 969,01 μονάδων κατέγραφε ο δείκτης Hang Seng στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, καθώς διαμορφωνόταν στο δεύτερο μέρος της συνεδρίασης, γύρω στις 08.30 το πρωί, στις 25.964,86 μονάδες, μετά τις ανησυχίες για την ελληνική κρίση.


Πτώση στις τιμές του πετρελαίου

Οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούσαν σήμερα στην Ασία, όπως και τα ασιατικά χρηματιστήρια που ανησυχούν για την ελληνική κρίση χρέους.

Οι τιμές για το "ελαφρύ γλυκό πετρέλαιο" του Τέξας --το αργό πετρέλαιο WTI-- για παραδόσεις Αυγούστου υποχώρησαν κατά 82 σεντς για να διαμορφωθεί στα 58,81 δολάρια το βαρέλι, ενώ το πετρέλαιο Μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας επίσης για παραδόσεις Αυγούστου υποχώρησε κατά 70 σεντς το βαρέλι στα 62,56, 40 δολάρια.

Οι ασιατικές χρηματαγορές καταγράφουν πτώση, όπως και το ευρώ, λόγω των φόβων για έξοδο της Αθήνας από την ευρωζώνη.

Στα μέσα της συνεδρίασης το Σίδνεϊ είχε πτώση 1,81%, η Σεούλ 1,45%, η Ταϊπέι 1,90%, ενώ το Χονγκ Κονγκ στο δεύτερο μέρος της συνεδρίασης είχε πτώση 3,63%.

"Είναι οι συνέπειες μετά την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να διεξαγάγει δημοψήφισμα, και η κατάσταση αυτή αναμένεται να διαρκέσει αυτή την εβδομάδα", δήλωσε η United Overseas Bank of Singapore σε ανακοίνωση.

Ο Ντάνιελ Ανγκ, αναλυτής της Phillip Futures στη Σιγκαπούρη, εκτιμά ότι η αποδυνάμωση του ευρώ "θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες πτώσεις των τιμών του αργού πετρελαίου".



Κλειστό στο Χρηματιστήριο Αθηνών καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος της τραπεζικής αργίας

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κατά τη σημερινή συνεδρίασή του, αποφάσισε:

α) να παραμείνει κλειστή, καθ' όλη τη διάρκεια ισχύος της τραπεζικής αργίας σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 28ης Ιουνίου 2015 (ΦΕΚ Α' 65) και τυχόν κατ' εξουσιοδότηση αυτής απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, η οργανωμένη Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών και ο Πολυμερής Μηχανισμός Διαπραγμάτευσης (ΠΜΔ) Εναλλακτική Αγορά (ΕΝΑ), σε συνέχεια και σχετικής απόφασης της Διοικούσας Επιτροπής του Χρηματιστηρίου Αθηνών,

β) να παραμείνει κλειστή, καθ' όλη τη διάρκεια ισχύος της τραπεζικής αργίας, σύμφωνα με

την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 28ης Ιουνίου 2015 (ΦΕΚ Α' 65) και τυχόν κατ'

εξουσιοδότηση αυτής απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, η Ηλεκτρονική Δευτερογενής

Αγορά Τίτλων (ΗΔΑΤ), σε συνέχεια και σχετικής απόφασης της Τράπεζας της Ελλάδος,

γ) την αναστολή εξαγοράς μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων για την ως άνω περίοδο,

δ) την αναστολή λειτουργίας της Εταιρίας Εκκαθάρισης (ΕΤΕΚ) για τους τίτλους που τελούν

υπό διαπραγμάτευση στην ελληνική αγορά και στο ΠΜΔ,

ε) την αναστολή λειτουργίας του διακανονισμού αξιών σε τίτλους της ελληνικής αγοράς από

το Ελληνικό Κεντρικό Αποθετήριο Τίτλων (ΕΛΚΑΤ), εγκρίνοντας σχετική απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου