Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

Πρωτοβουλίες Καραμανλή για εθνική συνεννόηση


Ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ εκφράζει το αίτημα να βρεθεί τελικά τρόπος συμφωνίας με τους δανειστές, με τη στήριξη και της αντιπολίτευσης. Σήμερα η συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ, όπου θα μιλήσουν και οι βουλευτές


Πρωτοβουλίες για εθνική συνεννόηση αναλαμβάνει στο παρασκήνιο σύμφωνα με πληροφορίες ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

Στόχος είναι να πέσουν οι τόνοι τόσο μεταξύ Αθήνας και δανειστών όσο και μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων και να βρεθεί τρόπος συμφωνίας με τους δανειστές στο “και πέντε” με τη στήριξη και της αντιπολίτευσης, εφόσον και οι Ευρωπαίοι είναι διατεθειμένοι να επανέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Η παρέμβαση του άλλωστε το Σάββατο με γραπτή δήλωση φιλοευρωπαϊκού αλλά και κριτικού προς όλες τις κατευθύνσεις -εντός και εκτός- περιεχομένου, επηρέασε σύμφωνα με βουλευτές της ΝΔ ένα σημαντικό μέρος παραδοσιακών ψηφοφόρων της κεντροδεξιάς, οι οποίοι έκλιναν προς το “όχι” καθώς τα τελευταία χρόνια υπέστησαν τις συνέπειες της μνημονιακής πολιτικής.

Ο κ.Καραμανλής μάλιστα συνέβαλε καθοριστικά στο να αποτραπεί η κατάθεση πρότασης μομφής από την αξιωματική αντιπολίτευση το Σάββατο.

Όταν εκλήθησαν οι βουλευτές της Ν.Δ στα γραφεία του κόμματος προκειμένου να συγκεντρωθούν οι αναγκαίες υπογραφές, πολλοί εξέφρασαν προβληματισμό για τη σκοπιμότητα μίας τέτοιας κίνησης την ώρα μάλιστα που συνεδρίαζε το Eurogroup. Κατόπιν τούτου ζητήθηκε και η γνώμη του κ.Καραμανλή, ο οποίος απάντησε πως ο ίδιος δεν θα κατέθετε πρόταση δυσπιστίας, εκτιμώντας ότι από τη στιγμή που δεν υπήρχε παράταση στο τραπέζι, το να πολωθεί περαιτέρω το κλίμα δεν είχε νόημα.

Στελέχη που ανησυχούν για την τροπή των πραγμάτων και για το ενδεχόμενο το “όχι” να τραφεί από την πόλωση και την αντιπαράθεση, αναζητούν εξάλλου ποιος θα μπορούσε να προσωποποιήσει το “ναι” χωρίς να ταυτίζεται με μνημονιακές πολιτικές: Αυτό εκτιμάται ότι δεν μπορεί να το κάνει κάποιος από τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης, για αυτό και πολλοί ζητούν από τον κ.Καραμανλή να “βγει μπροστά” πιο ενεργά.

Εάν οι προσπάθειες για λύση, η οποία να μπορεί να γίνει αποδεκτή και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, δεν ευδοκιμήσουν, το δημοψήφισμα θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 5 Ιουλίου: Το σχετικό προεδρικό διάταγμα εκδόθηκε χθες, καθώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος δεν είχε συνταγματική δυνατότητα να μην υπογράψει απόφαση της Βουλής καίτοι κατά τη συνάντηση του με τον Αντώνη Σαμαρά χθες δήλωσε με νόημα ότι ο λαός γνωρίζει καλά το διακύβευμα και θα ψηφίσει με ωριμότητα.

Η στρατηγική της Ν.Δ απέναντι στο δημοψήφισμα και ενώ επιβάλλονται capital controls στις τράπεζες και το πρόγραμμα λήγει την Τρίτη, θα συζητηθεί κατά τη σημερινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας στις τρεις και μισή το μεσημέρι, στην οποία θα δοθεί ο λόγος και στους βουλευτές.

Ομάδα βουλευτών της ΝΔ εκφράζει προβληματισμό για την τακτική συναδέλφων τους και περιβάλλοντος της ηγεσίας να ταυτίζουν το “ναι” με την πτώση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ θέτοντας το εύλογο ερώτημα πως θα πειστούν οι αναποφάσιστοι και εάν τελικά το ζήτημα είναι να αποφευχθεί η έξοδος από το ευρώ ή να απευθυνθεί η ΝΔ στο κομματικό της ακροατήριο ή σε αυτό που φιλοδοξεί να μετατρέψει σε δικό της κομματικό ακροατήριο, καθώς τα κόμματα του φιλοευρωπαϊκού μετώπου διαγκωνίζονται για την ψήφο οργής κατά της κυβέρνησης.





ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου