Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

Λουκέτο στις τράπεζες μέχρι 7 Ιουλίου - Οριο ανάληψης 60 ευρώ την ημέρα! - Χωρίς ΑΤΜ τη Δευτέρα


Η ΧΩΡΑ ΖΕΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΡΑΓΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ


Μια ιστορική απόφαση πήρε το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας το οποίο προτείνει να παραμείνουν κλειστές οι ελληνικές τράπεζες, πιθανότατα όλη την επόμενη βδομάδα.

Την απόφαση της κυβέρνησης επιβεβαίωσε και ο Αλ. Τσίπρας στο διάγγελμά του.

Πρόκειται για έκτακτα μέτρα προκειμένου να μην υπάρξει κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος αλλά και να προστατευτούν οι εργαζόμενοι στις τράπεζες οι οποίοι θα βρίσκονταν αντιμέτωποι με ένα κύμα χιλιάδων πολιτών που θα έτρεχαν στα γκισέ για να σηκώσουν ό,τι χρήματα έχουν μείνει στους λογαριασμους τους. Είναι χαρακτηριστικό της ανησυχίας ότι o Σύλλογος προσωπικού της Alpha Bank σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου θα συνεδριάσει αύριο το πρωί εκτάκτως, σε περίπτωση που χρειαστεί, για θέματα που αφορούν την ασφάλεια των συναδέλφων στα καταστήματα. Δεν το ευχόμαστε, αλλά με το πρώτο βίαιο περιστατικό που θα παρουσιαστεί, ο Σύλλογος θα κηρύξει απεργίες».

Η τραπεζική αργία (bank holiday) θα κρατήσει μέχρι και την Τρίτη 7 Ιουλίου, την μεθεπομένη δηλαδή της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος χωρίς να αποκλείεται περισσότερος χρόνος. Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος αποφάσισαν να εισηγηθούν στο υπουργικό συμβούλιο που συνεδριάζει στις 20:00 την επιβολή

Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρξουν συγκεκριμένες οδηγίες οι οποίες θα ανακοινωθούν μετά το υπουργικό συμβούλιο για το πόσο θα είναι το όριο αναλήψεων, ανά καταθέτη και λογαριασμό και πώς θα γίνονται οι υπόλοιπες συναλλαγές. Αν θα μπορούν και πόσα χρήματα να μεταφερθούν από λογαριασμό σε λογαριασμό. Κάτω από αυτές τις συνθήκες δεν μπορεί να ανοίξει και το χρηματιστήριο. Το όριο ανάληψης, πιθανότατα μόνο από τα ΑΤΜ θα είναι μόνο 60 ευρώ την ημέρα! Και πρόκειται για όριο ανά πρόσωπο ανά λογαριασμό. Για παράδειγμα, εάν κάποιος διαθέτει δύο διαφορετικούς λογαριασμούς με διαφορετική χρεωστική κάρτα θα μπορεί να κάνει ανάληψη 120 ευρώ συνολικά.

Πιθανότατα τη Δευτέρα να μην λειτουργήσουν ούτε τα ΑΤΜ προκειμένου να υπάρξουν ρυθμίσεις ώστε να μη δίνουν πάνω από 60 ευρώ.

Η εμπειρία από το εξωτερικό δείχνει ότι:

Η επιβολή περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων σημαίνει ότι:

1. Θα μπει πλαφόν στις αναλήψεις. Το ύψος δεν μπορεί να το γνωρίζει κανείς, όμως με το παράδειγμα της Κύπρου να είναι πρόσφατο, εκτιμάται ότι μπορεί να είναι στα 100 ή 200 ευρώ την ημέρα ανά πρόσωπο και ανά τράπεζα αν και οι φήμες μιλούν για 50-60 ευρώ.

2. Οι επιταγές δεν θα είναι δυνατόν να εξαργυρωθούν και θα μένουν στα χαρτιά

3. Δεν θα είναι δυνατή η μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό

«Θα λάβουμε ό,τι μέτρα χρειάζεται για να μην υπάρξει πρόβλημα στην καθημερινότητα του Έλληνα» διαβεβαίωσε ο υπουργός των Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης όταν προσήλθε στο υπουργείο Οικονομικών για την έναρξη της συνεδρίασης του Συμβουλίου συστημικής Ευστάθειας.

Μετά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ που πάγωσε τον ELA και ο Γ. Στουρνάρας είχε πει ότι θα ληφθούν όλες οι αποφάσεις και θα γίνουν όλες οι ενέργειες για να μην υπάρξει πρόβλημα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας ενώ μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου ανέφερε ότι «στο Συμβούλιο υπήρξε πολύ καλή συνεργασία, με ταύτιση απόψεων και απόλυτη σύμπνοια. Κάναμε πολύ καλή δουλειά».

Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας υπό τον Γιάνη Βαρουφάκη συμμετείχαν ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο αναπληρωτής υπουργός Δημήτρης Μάρδας, η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, η επικεφαλής της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη, ο πρόεδρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Γιώργος Μιχελής, ο επικεφαλής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κώστας Μποτόπουλος, ο γγ της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών Χρήστος Γκόρτσος και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Άνθιμος Θωμόπουλος.





ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου