Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2013

Επιστήμονες διέγραψαν τις ανεπιθύμητες αναμνήσεις


Πως θα ήταν αν καταφέρνατε να διαγράψετε τις ανεπιθύμητες αναμνήσεις από τον εγκέφαλό σας; Οι επιστήμονες πάντως, αναζητώντας την καλύτερη θεραπεία παθήσεων όπως τα ψυχικά τραύματα και οι ψυχιατρικές διαταραχές, τα κατάφεραν, με ηλεκτροσπασμοθεραπεία. Σε ένα πείραμα, παρουσίασαν στους ασθενείς για πρώτη φορά μια ανησυχητική ιστορία, με λόγια και εικόνες. Μια εβδομάδα αργότερα τους τη θύμισαν και τους έκαναν ηλεκτροσπασμοθεραπεία – παλαιότερα γνωστή ως ηλεκτροσόκ. Έτσι κατάφεραν να εξαλείψουν τελείως την ανάκλησή τους από τη θλιβερή αφήγηση.

«Είναι μια πολύ ισχυρή επίδραση. Την παρατηρήσαμε σε πολλά θέματα», δήλωσε ο Marijn Kroes, νευροεπιστήμονας στο Πανεπιστήμιο Radboud Nijmegen στην Ολλανδία και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Neuroscience. Το πείραμα θυμίζει την υπόθεση της ταινίας «Η Αιώνια Λιακάδα Ενός Καθαρού Μυαλού», στην οποία ένα εν διαστάσει ζευγάρι σβήνει τις κοινές του αναμνήσεις. Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι κάποια μέρα θα εξαλείψουν τις ανεπιθύμητες αναμνήσεις ή άλλες που συνδέονται με το κάπνισμα, τη χρήση ναρκωτικών ή κάποιο συναισθηματικό τραύμα. Μέχρι σήμερα, θεωρούσαν ότι από τη στιγμή που μια ανάμνηση «εγκατασταθεί» στον εγκέφαλο είναι μόνιμη και δεν μπορεί να αλλάξει. Οι άνθρωποι με αγχώδεις διαταραχές ενθαρρύνονταν να ξεπεράσουν τους φόβους τους, δημιουργώντας μια νέα ανάμνηση.

Όμως η παλαιά ανάμνηση παρέμενε και θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί οποιαδήποτε στιγμή.

Περίπου πριν από μια δεκαετία, οι επιστήμονες έκαναν μια εκπληκτική ανακάλυψη. Απέδειξαν ότι όταν υπενθύμιζαν σε ένα πειραματόζωο ση έναν φόβο από το παρελθόν, η μνήμη αυτού του γεγονότος φαινόταν για λίγο ασταθής. Αν δεν γινόταν κάτι, η μνήμη αυτού του γεγονότος σταθεροποιούταν για δεύτερη φορά και έτσι ριζωνόταν  - μια διαδικασία γνωστή ως «επανεδραίωση». Αλλά όταν παρέμβαιναν στη διαδικασία ορισμένα φάρμακα , που εγχύθηκαν απευθείας στον εγκέφαλο του τρωκτικού, έσβησαν τις αναμνήσεις του ζώου που προκαλούσαν φόβο. Και το βασικότερο, δεν έσβηναν άλλες μνήμες.

Η σχετική έρευνα είναι ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς η έγχυση φαρμάκων στον ανθρώπινο εγκέφαλο είναι μια επικίνδυνη επιχείρηση. Ο Δρ Kroes και οι συνεργάτες του βρήκαν έναν τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος. Τα υποκείμενα του πειράματος ήταν 39 ασθενείς οι οποίοι υποβλήθηκαν σε ηλεκτροσπασμοθεραπεία, μια θεραπεία για σοβαρή κατάθλιψη. Στη θεραπεία ECT οι ασθενείς παίρνουν ένα μυοχαλαρωτικό και ένα αναισθητικό, ενώ ένα ηλεκτρικό ρεύμα διαπερνά μέρος του εγκεφάλου τους, προκαλώντας μια σύντομη κρίση που μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Δεν είναι σαφές το πώς λειτουργεί η τεχνική: μερικοί επιστήμονες θεωρούν ότι αλλάζει το μοτίβο της ροής του αίματος ή του μεταβολισμού του εγκεφάλου, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι απελευθερώνει ορισμένες χημικές ουσίες στον εγκέφαλο που μάχονται την κατάθλιψη.

Οι ασθενείς που λαμβάνουν θεραπεία με ECT είναι εκείνοι που συνήθως δεν έχουν ανταποκριθεί σε μια σειρά από άλλες θεραπείες , συμπεριλαμβανομένων και των πιο ισχυρών φαρμάκων που διατίθενται.

Οι επιστήμονες διευκρινίζουν ότι πρέπει να γίνει πολύ περισσότερη δουλειά, καθώς δεν είναι σαφές εάν η διαγραφή της μνήμης είναι προσωρινή ή μόνιμη. Και ενώ η τεχνική θα μπορούσε να λειτουργήσει για απλές ιστορίες, θα πρέπει να αποδειχθεί ότι λειτουργεί επίσης και στον πραγματικό κόσμο, με τραυματικές αναμνήσεις .




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου