Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2013

Καταρρέει το Χρηματιστήριο της Τουρκίας


Οι ξένοι επενδυτές εγκαταλείπουν την Τουρκία λόγω των ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων.

Συγκεκριμένα οι ξένοι επενδυτές εγκαταλείπουν τις θέσεις τους σε τουρκικές μετοχές ενώ η φυγή τους από τα κρατικά ομόλογα της χώρας γίνεται με τον ταχύτερο ρυθμό της τελευταίας διετίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας, οι διεθνείς επενδυτές μείωσαν τις θέσεις τους σε τουρκικά ομόλογα κατά 532 εκατομμύρια ευρώ, την τελευταία εβδομάδα, και διαμορφώνονται σε χαμηλά τριών μηνών και στα 53,8 δις δολάρια, από το ρεκόρ των 72 δισ. δολαρίων που είχαν αγγίξει τον περασμένο Μάιο, ενώ την περασμένη εβδομάδα είχαν “ξεφορτώσει” 1,38 δισ. δολάρια τουρκικών ομολόγων.

Αυτή την ώρα τουρκικός δείκτης Borsa Istanbul 100 σημειώνει πτώση της τάξης του 4%, με τις απώλειες από την ημέρα που ξέσπασε το σκάνδαλο διαφθοράς στη χώρα να αγγίζουν το 14%, ενώ η τουρκική λίρα σημειώνει βουτιά της τάξης του 2% έναντι του δολαρίου, αγγίζοντας ιστορικό χαμηλό.

Η ισοτιμία της με το δολάριο ανέρχεται στο 2,13 , έχοντας σημειώσει πτώση άνω του 16% από την αρχή της πολιτικής κρίσης, ενώ έναντι του ευρώ διαμορφώνεται στο 2,94.

Όπως σημειώνει ο Μοχάμεντ Ελ-Εριάν, επικεφαλής της Pimco αν και η πολιτική κρίση στην Τουρκία έχει γίνει πρωτοσέλιδο των εφημερίδων σε όλο τον κόσμο, οι χρηματοπιστωτικές αγορές έχουν περιορίσει τις ρευστοποιήσεις μόνο στα τουρκικά assets, γεγονός το οποίο που δείχνει ότι υπάρχει μικρή ανησυχία μετάδοσης της κρίσης

Αυτή η τάση θα διατηρηθεί αρκεί οι πολιτικοί της Άγκυρας, υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Ερντογάν, επιλύσουν την κρίση πριν ξεχυθεί έντονα στους δρόμους της Τουρκίας.

Η εγχώρια πολιτική αστάθεια και η εξάρτηση από τα ξένα κεφάλαια, έχει χτυπήσει τουρκικές χρηματαγορές πολύ βίαια τις τελευταίες ημέρες, όπως σημειώνει ο Ελ-Εριάν.

Οι τουρκικές μετοχές έχουν σημειώσει βίαιο sell-off, τα spreads τόσο στα κρατικά όσο και στα εταιρικά ομολόγων έχουν εκτοξευθεί, και το νόμισμα αποδυναμώθηκε σημαντικά.

Η πολιτική κρίση, όπως συμβαίνει συνήθως, πλήττει την οικονομική ανάπτυξη, υπονομεύει τις ξένες επενδύσεις, ενθαρρύνει τη φυγή κεφαλαίων, αποθαρρύνει τις βραχυπρόθεσμες εισροές και καταστρέφει τα διεθνή αποθεματικά .

Αυτές οι διαταραχές της αγοράς έρχονται σε κραυγαλέα αντίθεση με την ηρεμία με την οποία οι άλλες αγορές παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Τουρκία, καθώς εκτιμούν ότι ο Ερντογάν θα είναι σε θέση να επιλύσει τα πράγματα, όπως σημειώνει ο Ελ-Εριάν.

Προκειμένου να αποφευχθεί μία πολιτική μετάβαση που θα προκαλέσει διαταραχές εκτός των τουρκικών αγορών, ο Ερντογάν θα πρέπει να ανακτήσει γρήγορα την εγχώρια πολιτική του δύναμη, υπογραμμίζει ο πρόεσδρος της Pimco.

Μπορεί να το πετύχει εάν αρχίσει να διαμαρτύρεται λιγότερο για τις εξωτερικές παρεμβάσεις και να κάνει περισσότερα για να ξεριζώσει τη διαφθορά. Θα πρέπει επίσης να αγκαλιάσει την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας, έτσι ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά τις οικονομικές συνέπειες της κρίσης.

Εάν δεν το κάνει τότε η τουρκική κρίση θα εξαπλωθεί και στις άλλες αγορές, καταλήγει ο Ελ-Εριάν.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου