Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2013

Σε κλοιό από ΗΠΑ και Ισραήλ με κατηγορίες για τρομοκρατία ο Ρ.Τ Ερντογάν


Σφίγγει ο "κλοιός" γύρω από τον Ρ.Τ. Ερντογάν και συγκεκριμένα από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ,οι οποίες τον κατηγορούν ανοιχτά για χρηματοδότηση τρομοκρατικών οργανώσεων όπως η Χαμάς. Την ίδια στιγμή ο υιός Ερντογάν, Μπιλάλ φέρεται να έχει φυγαδευτεί στην Γεωργία για να αποφύγει την σύλληψη αφού τα τουρκικά δικαστήρια έχουν εκδόσει ένταλμα εις βάρος του.

Ο χαρακτηρισμός από τις δύο πρώην σύμμαχες χώρες του Ερντογάν ως "τρομοκράτη" δείχνει ότι έχουν αποσύρει την εμπιστοσύνη με την οποία τον βοήθησαν να ανέβει πριν πολλά χρόνια στην εξουσία, αφού στην συνέχεια ανεξαρτητοποιήθηκε και ακολούθησε δικιά του πολιτική, μη συνάδουσα με τα δικά τους συμφέροντα.

Ο Ρ.Τ. Ερντογάν βοηθήκε από τον αμερικανοκινούμενο ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν να επικρατήσει στο τουρκικό πολιτικό σκηνικό, και στην πορεία αποδείχτηκε ότι ο Γκιουλέν έχασε την επιρροή που ασκούσε πάνω του από το ράντσο στο οποίο διαμένει στην Γιούτα.

Ο σχεδιασμός των Αμερικανών απέβλεπε στην δημιοργία μιας μετριοπαθούς ισλαμικής χώρας παράδειγμα για τις υπόλοιπες μουσουλμανικές χώρες. Κάτι όμως που στην πορέια διαψεύστηκε.

Σύμφωνα με πηγές των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ όπως αναφέρουν στην αμερικανική World Tribune, έχει διαπιστωθεί ότι η Τουρκία έγινε η κύρια πηγή χρηματοδότησης της ισλαμικής οργάνωσης «Χαμάς».

Ισραηλινές πηγές, δήλωσαν ότι η Τουρκία αντικατέστησε το Ιράν, που ήταν ο μεγάλος χρηματοδότης της Χαμάς έως το 2012.

Οι πηγές αναφέρουν ότι η κυβέρνηση του Τούρκου πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε την επίβλεψη μεταφοράς έως και 250 εκατομμύρια δολάρια ετησίως προς τη Χαμάς και ιδίως προς το ισλαμικό καθεστώς στη Λωρίδα της Γάζας.

«Τα χρήματα διοχετεύονται κυρίως μέσω ιδιωτικών πηγών, αλλά με πλήρη συντονισμό από τον Ερντογάν και τους βοηθούς του», αναφέρει η πηγή.

Η τουρκική πλευρά έχει διοργανώσει τις μεταβιβάσεις μετρητών μέσω άλλων συμμάχων της Χαμάς. Ο Ερντογάν συνεργάζεται με το Κατάρ, το οποίο είχε φιλοξενήσει την ηγεσία της Χαμάς μετά την εκδίωξή της από τη Συρία στα τέλη του 2011.

Η Τουρκία είναι το μοναδικό μέλος του ΝΑΤΟ, το οποίο αναγνωρίζει τη Χαμάς και οι πληροφορίες των υπηρεσιών αναφέρουν ότι η Άγκυρα έχει φιλοξενήσει τη Χαμάς υπό τον Σαλάχ αλ Αρούρι, που διευκολύνει τις δραστηριότητες και τις μεταφορές των μετρητών στη Δυτική Όχθη.

Το 2012, το Κατάρ υποσχέθηκε 400 εκατ. δολάρια στο καθεστώς της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Όμως οι πηγές ανέφεραν ότι τα περισσότερα από τα χρήματα απέτυχαν να φθάσουν στο σκοπό τους, λόγω της κρίσης που ξέσπασε στη Ντόχα, με την υποστήριξή της στο νέο στρατιωτικό καθεστώς στο Κάιρο.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το Ισραήλ έχει καλέσει τα μέλη του ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα τις Ηνωμένες Πολιτείες, να εμποδίσουν την χρηματοδότηση  της Τουρκίας προς τη Χαμάς, υπενθυμίζοντας ότι η υποστήριξη της Τουρκίας υπονομεύει την Παλαιστινιακή Αρχή η οποία ελέγχει το ήμισυ της Δυτικής Όχθης.

Επιπλέον αναφορές, επισημαίνουν ότι η Τουρκία παράσχει εκπαίδευση στις δυνάμεις ασφαλείας της Χαμάς και τονίζουν ότι η τουρκική εκπαίδευση γίνεται από μη κυβερνητικά στοιχεία τα οποία είναι ευθυγραμμισμένα με τον Ερντογάν σε μια προσπάθεια ενίσχυσής τους στη Λωρίδα της Γάζας.

Την ίδια στιγμή Ο Μπιλάλ Ερντογάν, γιος του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διέφυγε στη Γεωργία, μετά την ειδοποίηση που έλαβε ότι τα τουρκικά δικαστήρια έχουν εκδώσει ένταλμα για τη σύλληψή του.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν  λόγω του σκανδάλου των δωροδοκιών στις οποίες ενέχονται  μέλη του υπουργικού συμβουλίου,  άλλαξε δέκα υπουργούς.

Πρόσφατα, όμως, δημοσιεύματα τουρκικών εφημερίδων, παρουσιάζουν το γιο του,  Μπιλάλ, εμπλεκόμενο σε σκάνδαλα διαφθοράς και κατάχρησης δημόσιου χρήματος.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ραντικάλ» ο εισαγγελέας εξέδωσε ένταλμα σύλληψης του Μπιλάλ Ερντογάν ως αρχηγού εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό το προσωπικό κέρδος.

Νωρίτερα, σήμερα, η Oda TV, στο Portal της, ανακοίνωσε ότι ο γιος του πρωθυπουργού, Μπιλάλ, έφυγε χωρίς διαβατήριο από την Τουρκία, πέρασε τα τουρκικά σύνορα στο Batum και πήγε στη Γεωργία για να διαφύγει τη σύλληψη.

Βλέπουμε ότι διεξάγεται ένα ανελέητο κυνήγι στην οικογένεια Ερντογάν από όλους τους πρώην συμμμάχους, από το δικαστικό σώμα που τον βοήθησε να "ξεδοντιάσει" το κεμαλικό κατεστημένο. από τις ΗΠΑ που τον στηριξαν να έρθει στην εξουσία, αλλά και από τον Φετουλάχ Γκιουλέν τον μέντορά του, που τον στήριξε μέσω της εφημεριδας Zaman, μέσω των ιμάμηδων, και των ιεροδιδασκαλείων, μέχρι που οι δρόμοι τους πήραν διαφορετική πορέια.

Προς ώρας ο Ερντογάν είναι ο πρωθυπυργός, και θεωρεί ότι έιναι αρκετά ισχυρός για να ανταπεξέλεθει, όμως και ο Μεντερές πρωθυπουργός ήταν, αλλά όλοι ξέρουν την τραγική του κατάληξη.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου