Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

Σε αμηχανία η Μέρκελ – Δεν θέλει να χρεωθεί τη διάλυση της Ευρωζώνης


«Και τώρα, κυρία καγκελάριε;», διερωτάται το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel σχετικά με τη στάση της Άνγκελα Μέρκελ απέναντι στην ελληνική κρίση.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Ελλάδα βρίσκεται προ της χρεοκοπίας, η Ευρωζώνη κινδυνεύει με διάσπαση, όμως από την Άγγελα Μέρκελ δεν έχουμε ακούσει μέχρι στιγμής καμία λέξη, σχολιάζει το Spiegel. Μήπως έχει εγκαταλείψει τους Έλληνες, αναρωτιέται.

Σήμερα το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) γιορτάζει τα 70 χρόνια από την ίδρυσή του. Στη διάρκεια των εορτασμών σίγουρα θα γίνει λόγος για τα οφέλη της ευρωπαϊκής ενότητας. Όμως, επισημαίνει το γερμανικό περιοδικό, αυτή η ενότητα βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο. Το ευρώ, το σημαντικότερο σύμβολο της ενσωμάτωσης, απειλείται με διάσπαση. Η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά στη χρεοκοπία.

Η Γερμανίδα καγκελάριος δεν έχει άλλη επιλογή από το να αναφερθεί στην ομιλία της στο ελληνικό δράμα. Όμως δεν αναμένεται να δώσει απαντήσεις στα επείγοντα ερωτήματα που εκκρεμούν: Έχει εγκαταλείψει τους Έλληνες; Θεωρεί ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει πιθανότητες παραμονής στην Ευρωζώνη; Και πώς μπορεί να γίνει αυτό;

Η Μέρκελ αναμένεται να αναφερθεί στα ζητήματα αυτά μετά τους σημερινούς εορτασμούς, εκτιμά το Spiegel.

Αργότερα σήμερα θα συναντηθεί με τους αρχηγούς των κομμάτων και τους προέδρους των κοινοβουλευτικών επιτροπών της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης, των Σοσιαλδημοκρατών, των Πρασίνων και της Αριστεράς για να συζητήσουν το θέμα της Ελλάδας.

Την υπόλοιπη ημέρα η καγκελάριος αναμένεται να την αφιερώσει σε τηλεφωνικές συνδιαλέξεις με άλλους ηγέτες της Ευρώπης, ίσως και με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Πάντως, επισημαίνει το Spiegel, η Μέρκελ εξακολουθεί να τηρεί μια συγκρατημένη στάση, όπως και τις προηγούμενες ημέρες. Θέλει να εμπλακεί όσο το δυνατόν λιγότερο σε συζητήσεις με την Ελλάδα. Η Γερμανίδα καγκελάριος κρατά τις αποστάσεις της. Στην περίπτωση που τελικά η Ελλάδα όντως εγκαταλείψει την ευρωζώνη, δεν θα ήθελε η Μέρκελ να εμφανιστεί ως αυτή που έδωσε τη χαριστική βολή.

Διότι, σημειώνει το περιοδικό, η Γερμανίδα καγκελάριος γνωρίζει ότι η διάσπαση της ευρωζώνης θα ρίξει βαριά σκιά στην ηγεσία της.

Η πολιτική διάσωσης που ακολουθεί θα έχει καταρρεύσει με μιας. Γι’ αυτό η Μέρκελ εξακολουθεί να δίνει κάποια σημάδια ότι επιθυμεί να κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη. Όμως δεν θέλει να εκτεθεί πολύ.

Το ερώτημα αν η Γερμανίδα καγκελάριος εξακολουθεί να τάσσεται υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη, παρέμεινε αναπάντητο χθες από τον εκπρόσωπό της. Με μια δημόσια δήλωση η Μέρκελ θα έθετε τον εαυτό της στον κίνδυνο μιας προσωπικής ήττας.

Εξάλλου η καγκελάριος δέχεται πολλές πιέσεις και από το εσωτερικό του κόμματός της. Πολλοί βουλευτές της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης έχουν χάσει εδώ και καιρό την υπομονή τους, εκτιμά το Spiegel, και θεωρούν ένα Grexit αναπόφευκτο.

Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εμφανίστηκε χθες Κυριακή, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του περιοδικού, ανοικτός σε νέες διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, είτε μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος την Τρίτη, είτε μετά το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου και αφού οι Έλληνες πουν «ναι» σε μια νέα συμφωνία με τους πιστωτές.

Η Ελλάδα εξακολουθεί να ανήκει στο ευρώ, υπενθύμισε ο Σόιμπλε.

Η Frankfurter Allgemeine από την πλευρά της εκτιμά σε σημερινό της άρθρο ότι η Μέρκελ είναι διατεθειμένη να συνεχίσει να μάχεται για όσο διάστημα υπάρχει και η παραμικρή ελπίδα παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Επιθυμία της τελικά είναι να αντιμετωπίσει μια σοβαρή ευρωπαϊκή κρίση. Αφορά τη φήμη της, την παρακαταθήκη της.

Σε ένα φυλλάδιο που τυπώθηκε για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του CDU, η Γερμανίδα καγκελάριος υπενθυμίζει τη μάχη που έδωσαν οι προκάτοχοί της Κόνραντ Αντενάουερ και Χέλμουτ Κολ για μια ενωμένη Ευρώπη.

Σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί, σημειώνει η FAZ, να την θυμούνται επειδή στη διάρκεια της θητείας της διασπάστηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου