Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

Guardian: Πού πήγαν τα λεφτά της διάσωσης της Ελλάδας;


Μόνο το 10% του συνόλου των δανείων χρησιμοποιήθηκε για την αναμόρφωση της οικονομίας


Σε άρθρο του οικονομικού συντάκτη Phillip Inman της Guardian, αναλύεται συνοπτικά πώς έχουν αξιοποιηθεί τα χρήματα που έχει λάβει όλα αυτά τα χρόνια η Ελλάδα για να βγει από την κρίση.

Σύμφωνα με το άρθρο, μόνο ένα μικρό μέρος από το σύνολο των χρημάτων διάσωσης που έλαβε η Ελλάδα το 2010 και το 2012 (240 δις), κατέληξε στα ταμεία της κυβέρνησης ώστε να αμβλύνει τα αποτελέσματα του οικονομικού κραχ του 2008 οικονομικό κραχ και να χρηματοδοτήσει μεταρρυθμιστικά προγράμματα. Τα περισσότερα χρήματα πήγαν στις τράπεζες που δάνεισαν Ελλάδα τα κεφάλαια πριν από το ξέσπασμα της κρίσης.

Σε αντίθεση με το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, που συσσώρευσε μεγάλα ελλείμματα του προϋπολογισμού για την προστασία των συνταξιούχων και των δικαιούχων κοινωνικής πρόνοιας, η Αθήνα αναγκάστηκε να μειώσει δραστικά το έλλειμμά της με μείωση των συντάξεων και του κατώτατου μισθού.

Η τρόικα των δανειστών παρενέβη για πρώτη φορά την άνοιξη του 2010, όταν η Αθήνα δεν μπορούσε πλέον να αποπληρώσει τα 310 δις που δανείστηκε από ένα ευρύ φάσμα μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών.

Δύο χρόνια αργότερα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζας (ΕΚΤ), ήρθε με ένα δεύτερο πακέτο διάσωσης που επικεντρώθηκε σε € 100 δις διαγραφή των χρεών από τους δανειστές του ιδιωτικού τομέα.

Οι ιδιώτες ομολογιούχοι είδαν την αξία των ομολόγων τους να μειώνεται κατά 53% και υπέστησαν περαιτέρω απώλειες από την ανταλλαγή του χρέους για τίτλους με χαμηλότερο επιτόκιο.

Αυτό εξάλειψε περίπου 100 δις του χρέους, αλλά 34 δις χρησιμοποιήθηκαν ως "δόλωμα" για να γίνει δεκτή η συμφωνία. Έτσι 34 δισ προστέθηκαν στο ελληνικό χρέος, ενώ τα ελληνικά συνταξιοδοτικά ταμεία υπέστησαν επίσης τρομερές απώλειες.

Τότε 48.2 δις χρησιμοποιήθηκαν για τη διάσωση των ελληνικών τραπεζών, που είχε αναγκαστεί να υποστούν τις συνέπειες, χάνοντας την ικανότητά τους να προστατεύουν τον εαυτό τους και τους καταθέτες.

Τέλος, 140δις έχουν δαπανηθεί για την καταβολή των αρχικών απαιτήσεων και των τόκων.

Συμπερασματικά, καταλήγει ο αρθρογράφος της Guardian, λιγότερο από το 10% των χρημάτων διάσωσης περίσσεψε ώστε να χρησιμοποιηθεί από την κυβέρνηση για τη μεταρρύθμιση της οικονομίας και τη διαφύλαξη των ασθενέστερων μέλών της κοινωνίας.

Το ελληνικό δημόσιο χρέος εξακολουθεί να είναι περίπου 320δις, το 78% του οποίου οφείλεται στην τρόικα. Όπως αναφέρει η Jubilee Debt Campaign (μέρος ενός παγκόσμιου κινήματος για την κρίση χρέους): "Οι διασώσεις πραγματοποιήθηκαν για τον ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό τομέα, ενώ το χρέος πέρασε από τον ιδιωτικό τομέα στον δημόσιο."



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου