Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

Κρούγκμαν: Το ευρώ παγίδευσε την Ελλάδα σε οικονομικό ζουρλομανδύα


Πόσο έτοιμη ήταν η Ευρώπη για το κοινό νόμισμα, γιατί κατέρρευσε η οικονομία της Ελλάδας παρά την επιβολή αυστηρής λιτότητας και τις μειώσεις μισθών και συντάξεων


Νέο άρθρο για την ελληνική οικονομία μετά την προκήρυξη δημοψηφίσματος από τον οικονομολόγο Πολ Κρούγκαν στους New York Times.

"Είναι εμφανές εδώ και καιρό, ότι η δημιουργία του ευρώ ήταν ένα τεράστιο λάθος, Η Ευρώπη δεν πληρούσε τις πρϋποθέσεις δημιουργίας ενός επιτυχημένου νομίσματος, πόσο μάλλον της δημιουργίας μίας οικονομικής και τραπεζικής ένωσης, που θα διασφάλιζε τις καταθέσεις των πολιτών ενός κράτους μέλους, κατά το 'σπάσιμο' της φούσκας ενός άλλου", γράφει ο οικονομολόγος και συνεχίζει.


"Το να εγκαταλείψεις όμως μία νομισματική ένωση είναι πολύ πιο δύσκολο και τρομακτικό, από το να μπεις σ'αυτή και μέχρι στιγμής, όλες οι χώρες που ανήκουν στην Ευρωζώνη και αντιμετωπίζουν προβλήματα, έκαναν ένα βήμα πίσω, κάθε φορά που έφταναν σε αυτό το δίλημμα. Ξανά και ξανά, οι κυβερνήσεις υπέκυπταν στις πιέσεις των δανειστών τους, για αυστηρή λιτότητα, ενώ η ΕΚΤ συγκρατούσε και περιόριζε τον πανικό στις αγορές".

"Η κατάσταση στην Ελλάδα έχει φτάσει πια σε ένα σημείο που δεν υπάρχει επιστροφή. Οι τράπεζες έχουν κλείσει προσωρινά και η κυβέρνηση επέβαλε capital controls. Μοιάζει βέβαιο, ότι η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να πληρώσει τους μισθούς και τις συντάξεις σε συναλλαγματικές, δημιουργώντας ένα παράλληλο νόμισμα. Και σε λίγες ημέρες, στη χώρα θα διεξαχθεί δημοψήφισμα, κατά το οποίο οι πολίτες θα πρέπει να απαντήσουν, εάν δέχονται τις προτάσεις της Τρόικα για επιπλέον μέτρα λιτότητας".

"Γι αυτό η Ελλάδα πρέπει να απαντήσει "όχι" και η ελληνική κυβέρνηση, να είναι έτοιμη, αν χρειαστεί, να βγει από το ευρώ", λέει χαρακτηριστικά.

"Για να γίνει σαφές το γιατί το λέω αυτό, πρέπει κανείς να καταλάβει, ότι όσα έχετε ακούσει για την ανευθυνότητα της Ελλάδας, είναι ψέμα. Ναι, οι ελληνικές κυβερνήσεις ξόδευαν περισσότερα από όσα είχαν μέχρι τα τέλη του 2000. Αλλά έκτοτε, περιόρισαν πάρα πολύ τις κρατικές δαπάνες και αύξησαν τους φόρους. Οι υπάλληλοι της κυβέρνησης μειώθηκαν σε αριθμό κατά 25% και οι συνταξιούχοι δέχθηκαν μεγάλες μειώσεις στις συντάξεις τους. Αν σε αυτά, προσθέσει κανείς τα μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν, θα καταλάβει, ότι έγιναν πολλά για να περιοριστεί το έλλειμμα και να μετατραπεί σε πρωτογενές πλεόνασμα. Άρα, γιατί δεν έγινε αυτό; Γιατί η ελληνική οικονομία κατέρρευσε, κυρίως ως αποτέλεσμα αυτών των μέτρων λιτότητας, που τράβηξαν στον πάτο τα έσοδα του κράτους. Κι αυτή η κατάρρευση, έχει να κάνει με το ευρώ, που παγίδευσε την Ελλάδα σε έναν οικονομικό ζουρλομανδύα".



Δεν πρέπει να ψηφίσουν "ναι" οι Έλληνες για τρεις λόγους

"Αυτό σημαίνει ότι μόλις δικαιολόγησα το Grexit; Όχι απαραίτητα. Το πρόβλημα με την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ είναι, το ρίσκο του οικονομικού χάους που θα προκληθεί από τις ανεξέλεγκτες αναλήψεις χρημάτων πανικόβλητων πολιτών. Γι' αυτόν τον λόγο οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα δέχονταν τα μέτρα λιτότητας, και γι' αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν έτοιμος να δεχτεί τη λιτότητα που ήδη είχε επιβληθεί, ζητώντας παράλληλα, να μπει ένα τέλος σε αυτό το καθεστώς. Αλλά η Τρόικα δεν θα το δεχόταν αυτό. Είναι εύκολο να χαθείς στις λεπτομέρεις, αλλά το σημαντικό σημείο τώρα, είναι ότι στην Ελλάδα παρουσιάστηκε μία πρόταση "take it or leave it", που ελάχιστα διαφέρει από τις προτάσεις που δέχονταν οι κυβερνήσεις των τελευταίων πέντε ετών".

Κι ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν μπορεί να δεχθεί αυτές τις προτάσεις, γιατί αν τις δεχτεί αναιρεί τον λόγο ύπαρξής του. Οπότε, η πρόθεση των δανειστών είναι, να τον ωθήσουν σε παραίτηση, κάτι που θα συμβεί, εάν οι πολίτες φοβηθούν την αναμέτρηση με την Τρόικα και ψηφίσουν "ναι" στο δημοψήφισμα, κατά τον Κρούγκμαν.

"Αλλά δεν πρέπει να ψηφίσουν "ναι", για τρεις λόγους. Πρώτον, γιατί ξέρουμε ότι η λιτότητα είναι ένας φαύλος κύκλος, δεύτερον, το περισσότερο μέρος από το χάος που φοβούνται όλοι για την Ελλάδα, έχει ήδη προκληθεί. Με τις τράπεζες κλειστές και τα capital controls, δεν υπάρχουν πολλά χειρότερα που μπορούν να γίνουν. Τρίτον, η υποχώρηση στις απαιτήσεις της Τρόικα, θα σημάνουν την τελευταία ευκαιρία για κάθε ανεξαρτησία της Ελλάδας.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου