Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2014

Διπλάσιοι οι θάνατοι Χριστιανών το 2013


Έκθεση της Open Doors, οργάνωσης η οποία υποστηρίζει τους χριστιανούς οι οποίοι υφίστανται διωγμούς σε όλο τον κόσμο, αναφέρει ότι οι χριστιανοί που σκοτώθηκαν για την πίστη τους σε όλο τον κόσμο διπλασιάστηκαν το 2013 σε σχέση με πέρυσι, με τα περισσότερα θύματα να βρίσκονται στη Συρία. Η Open Doors  δήλωσε ότι είχε τεκμηριώσει 2.123 δολοφονίες «μαρτύρων», σε σύγκριση με 1.201 το 2012. Υπήρχαν 1.213 τέτοιοι θάνατοι στη Συρία μόνο πέρυσι, είπε.

«Αυτή είναι η πολύ ελάχιστη μέτρηση με βάση τα όσα έχουν αναφερθεί στα μέσα ενημέρωσης και μπορούμε να επιβεβαιώσουμε», δήλωσε ο Φρανς Βέερμαν, επικεφαλής της έρευνας. Οι εκτιμήσεις από άλλες χριστιανικές ομάδες ανεβάζουν τον ετήσιο αριθμό των θυμάτων σε 8.000.

Η έκθεση της Open Doors τοποθετεί τη Βόρεια Κορέα στην κορυφή του καταλόγου των 50 πιο επικίνδυνων χωρών για τους χριστιανούς, μια θέση που κατέχει από όταν ξεκίνησε η ετήσια έρευνα πριν από 12 χρόνια. Η Σομαλία, η Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν ήταν οι  επόμενες. Η οργάνωση που εδρεύει στις ΗΠΑ ανέφερε ότι υπήρξε η αυξανόμενη βία κατά των χριστιανών στην Αφρική και ότι ριζοσπάστες μουσουλμάνοι ήταν η κύρια πηγή της δίωξης σε 36 χώρες της λίστα της. «Ο ισλαμιστικός εξτρεμισμός είναι ο χειρότερος διώκτης της παγκόσμιας εκκλησίας» είπε.



Πόλεμος κατά της εκκλησίας

Ο Χριστιανισμός είναι η μεγαλύτερη και η πιο ευρέως διαδεδομένη πίστη στον κόσμο, με 2,2 δις οπαδούς, ή 32 τοις εκατό του παγκόσμιου πληθυσμού, σύμφωνα με έρευνα του αμερικανικού Pew Forum. Αντιμετωπίζει περιορισμούς και εχθρότητα σε 111 χώρες, περισσότερες από τις 90 χώρες που περιορίζουν ή να παρενοχλούν τη δεύτερη μεγαλύτερη πίστη, το Ισλάμ.

Ο Michel Varton, επικεφαλής του Open Doors Γαλλίας, δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Στρασβούργο ότι τα διαλυμένα από τους εμφύλιους πολέμους κράτη ή οι επίμονες εσωτερικές εντάσεις ήταν συχνά τα πιο επικίνδυνα για τους Χριστιανούς. «Στη Συρία, ένας άλλος πόλεμος ευδοκιμεί στη σκιά του εμφυλίου πολέμου – ο πόλεμος εναντίον της εκκλησίας», είπε κατά την παρουσίαση της έκθεσης της Open Doors. Περίπου το 10 τοις εκατό των Σύριων είναι Χριστιανοί. Πολλοί έχουν γίνει στόχοι ισλαμιστών ανταρτών που τους βλέπουν ως υποστηρικτές του προέδρου Μπασάρ αλ – Άσαντ.

Εννέα από τις 10 χώρες που αναφέρονται ως επικίνδυνες για τους Χριστιανούς είναι χώρες με μουσουλμανική μειονότητα, πολλές από τις οποίες σπαράσσονται από συγκρούσεις με ριζοσπάστες ισλαμιστές. Η Σαουδική Αραβία είναι μια εξαίρεση, αλλά κατετάγη έκτη, λόγω της ολικής απαγόρευσης άσκησης άλλων θρησκειών εκτός από το Ισλάμ. Στη λίστα των δολοφονιών, τη Συρία ακολούθησε η Νιγηρία με 612 περιπτώσεις το περασμένο έτος, σε σχέση με 791 το 2012. Το Πακιστάν ήταν τρίτο με 88, έναντι 15 το 2012. Η Αίγυπτος καταλαμβάνει την τέταρτη θέση με 83 θανάτους, σε σχέση με τους 19 το προηγούμενο έτος.

Η έκθεση έκανε λόγο για «τρομακτική βία που συχνά απευθύνεται σε χριστιανούς» στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, αλλά είπε ότι μόνο εννέα θάνατοι επιβεβαιώθηκαν πέρυσι, επειδή «οι περισσότεροι αναλυτές εξακολουθούν να αποτυγχάνουν να αναγνωρίσουν τη θρησκευτική διάσταση της σύγκρουσης».






Βόρεια Κορέα

Η έκθεση δεν είχε στοιχεία για τις δολοφονίες στη Βόρεια Κορέα, αλλά δήλωσε ότι οι Χριστιανοί δεν αντιμετωπίζουν «την υψηλότερη πίεση που μπορεί να φανταστεί κανείς» και περίπου 50.000 έως 70.000 ζούσαν σε στρατόπεδα πολιτικών κρατουμένων. «Ο λατρεία των ηγεμόνων δεν αφήνει κανένα περιθώριο για οποιαδήποτε άλλη θρησκεία» είπε.
Υπήρξε επίσης μια αυξημένη τάση δίωξης στη Σομαλία, προσθέτει η έκθεση, και οι επιθέσεις ισλαμιστών κατά ιρακινών χριστιανών έχουν αυξηθεί στον  ημι – αυτόνομο κουρδικό βορά, που προηγουμένως ήταν μια σχετικά ασφαλής περιοχή για αυτούς.

Ο Βέερμαν δήλωσε ότι οι δολοφονίες ήταν μόνο τα πιο ακραία παραδείγματα των διωγμών. Οι  Χριστιανοί αντιμετωπίζουν, επίσης, επιθέσεις σε εκκλησίες και σχολεία, διακρίσεις, απειλές, σεξουαλικές επιθέσεις και απέλαση από τις χώρες.Η Open Doors, η οποία ξεκίνησε στη δεκαετία του 1950 να περνά παράνομα Βίβλους σε κομμουνιστικά κράτη και τώρα δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 60 χώρες, εκτιμά ότι πέρυσι περίπου 100 εκατομμύρια Χριστιανοί σε όλο τον κόσμο υπέστησαν διώξεις για την πίστη τους.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου