Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014

Η "Βυζαντινή Κοινοπολιτεία" προ των πυλών: Τα Τίμια Δώρα των Μάγων στην Μόσχα


Ένα από τα ιερότερα προσκυνήματα της Ορθοδοξίας, τα Τίμια Δώρα των Μάγων προς το νεογέννητο Ιησού, τα οποία φυλάσσονται μετά την πτώση της Κωνσταντινούπολης, στην Ιερά Μονή του Αγίου Παύλου στο Άγιο Όρος, ταξίδευσαν για πρώτη φορά στην Ιστορία, στην Μόσχα, στo πλαίσιο της εμπνευσμένης από τον Β.Πούτιν, "Βυζαντινής Κοινοπολιτείας".

Η "Βυζαντινή Κοινοπολιτεία" δεν είναι τίποτα λιγότερο από την προσπάθεια της Ρωσίας να συνενώσει όλο τον Ορθόδοξο κόσμο προκειμένου να αντιμετωπίσει τόσο τις προκλήσεις της "Ουνίας" (ορθόδοξοι - βασικά της Ουκρανίας - που αποδέχονται την πρωτοκαθεδρία του Πάπα) όσο κυρίως να λειτουργήσουν όπως ακριβώς λειτουργούσαν επί 10 αιώνες στο Βυζάντιο: Ως κυματοθραύστης "βαρβάρων εξ Ανατολών".

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Β.Πούιν επιθυμεί να καταστήσει το Άγιο Όρος ως τον "ορθόδοξη πρωτεύουσα" όλης της Οικουμένης.

Το μήνυμα του Πατριάρχη Κυρίλλου ήταν ακριβώς στο πνεύμα αυτό, αφού προένη σε ένα άτυπο μνημόσυνο των αθώων θυμάτων των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Βόλγογκραντ λέγοντας: «Να θυμάστε στις προσευχές σας, εκείνους που υποφέρουν από τις τρομοκρατικές ενέργειες σε Volgograd και Πιατιγκόρσκ. Ας ζητήσουμε από τον Κύριο την υγεία των τραυματιών, στήριξη των πασχόντων, ανάπαυση των ψυχών των νεκρών».

Να σημειωθεί ότι τα Δώρα των Μάγων ταξίδεψαν με ειδική πτήση από την Θεσσαλονίκη και έφτασαν στη Μόσχα όπου και θα μείνουν έως τις 13 Ιανουαρίου.

Η άφιξή τους έγινε με κάθε επισημότητα ενώ το Ορθόδοξο ποίμνιο γέμισε ασφυκτικά τον Καθεδρικό Ναό του Σωτήρος Χριστού σε λειτουργία όπου χοροστάτησε ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλος.

Για πρώτη φορά στην ιστορία της Ρωσικής εκκλησίας η τέλεση της επίσημης Λειτουργίας των Χριστουγέννων συνοδεύτηκε από δέηση μπροστά σε ένα από τα πλέον πολύτιμα νάματα της Ορθοδοξίας.

Περίπου 14.000 άνθρωποι περίμεναν σε μια ουρά γύρω από τον Καθεδρικό Ναό του Σωτήρος στη Μόσχα για να προσκυνήσουν τρία από τα μεγαλύτερα ιερά κειμήλια, τα Δώρα των Μάγων στον νεογέννητο Χριστό, η εκπρόσωπος της οργανωτικής επιτροπής Μαρία Κορόβινα.

Τα Τίμια Δώρα έφτασαν αργά το βράδυ της Δευτέρας, παραμονή Χριστουγέννων, στη Μόσχα από την Ιερά Μονή του Αγίου Παύλου, που βρίσκεται στο Άγιον Όρος.

«Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτουμε, περίπου 14.000 πιστοί στέκονται υπομονετικά στην τεράστια ουρά, ενώ ο μέσος χρόνος αναμονής για να φτάσει κανείς στο εσωτερικό του καθεδρικού ναού είναι πέντε ώρες», είπε η Κορόβινα, υπενθυμίζοντας ότι οι πύλες του ναού κλείνουν στις 10 το βράδυ, γι' αυτό καλό θα είναι κάποιοι να αναβάλουν την επίσκεψή τους για την επόμενη μέρα.

Τα Δώρα των Μάγων θα φιλοξενούνται στον Ναό του Σωτήρος έως τις 13 Ιανουαρίου.

Στις 14 Ιανουαρίου η λάρνακα με τα Τίμια Δώρα θα μεταφερθεί στην Αγία Πετρούπολη και συγκεκριμένα στη Μονή Νοβοντέβιτσι, όπου οι πιστοί θα μπορούν να προσκυνήσουν έως της 17 Ιανουαρίου.

Από τις 18 έως τις 24 Ιανουαρίου τα ιερά κειμήλια θα βρίσκονται στο Μινσκ τηςΛευκορωσίας, ενώ τελευταίος τους σταθμός θα είναι η Μονή Πετσέρσκαγια Λαύρα του Κιέβου, στην Ουκρανία. Εκεί θα παραμείνουν έως τις 30 Ιανουαρίου και κατόπιν θα επιστρέψουν στο Άγιον Όρος διαγράφοντας ολόκληρο το ανατολικό "Ορθόδοξο τόξο" πριν επιστρέψουν στον χώρο φύλαξής τους στο Άγιο Όρος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή είναι η πρώτη φορά, από τον 15ο αιώνα, που τα Τίμια Δώρα εγκαταλείπουν τη Μονή του Αγίου Παύλου.

Στο ταξίδι τους στην Ορθόδοξη Ρωσική Εκκλησία τα συνοδεύει αντιπροσωπία αδελφών με επικεφαλής τον αρχιμανδρίτη Μουρελάτο, ο οποίος ζει στο Άγιον Όρος για περισσότερα από 50 χρόνια.

Τα Δώρα των Μάγων (χρυσός, λιβάνι και σμύρνα) διατηρούνται σε σκευοφυλάκιο της Μονής του Αγίου Παύλου.

Ο χρυσός έχει τη μορφή 28 πλακιδίων τρίγωνου και τετράγωνου σχήματος, 5 ως 7 χιλιοστών, με λεπτότατη διακοσμητική χάραξη, ενώ το λιβάνι και η σμύρνα έχουν τη μορφή 70 σκουρόχρωμων σφαιριδίων που μοιάζουν με ελιές.

Σύμφωνα με την παράδοση, η Παναγία κράτησε σε όλη της τη ζωή αυτά τα δώρα. Κατόπιν τα παρέδωσε σε δύο παρθένες, μαζί με άλλα ιερά κειμήλια.

Στα τέλη του 4ου αιώνα, ο αυτοκράτορας Αρκάδιος έμαθε για την ύπαρξη των Τιμίων Δώρων και τα έφερε από τα Ιεροσόλυμα στην Κωνσταντινούπολη, όπου για μεγάλο χρονικό διάστημα φυλάσσονταν στην Αγια-Σοφιά.

Στο Άγιον Όρος έφτασαν στα τέλη του 15ου αιώνα, όταν μετά την κατάληψη της Πόλης από τον Τούρκο σουλτάνο Μωάμεθ Β', η θετή μητέρα του αποφάσισε να τα μεταβιβάσει στην Ιερά Μονή του Αγίου Παύλου. Οι Αγιορείτες μοναχοί πιστεύουν ότι τα Δώρα των Μάγων έχουν θεραπευτική δύναμη και μαρτυρούν την έλευση του Σωτήρα στον κόσμο.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου