Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

Η Γροιλανδία ανοίγει το δρόμο στη BP για εξόρυξη πετρελαίου στην Αρκτική

   
Με απόφαση της Γροιλανδίας και παραμερίζοντας τις περιβαλλοντικές ανησυχίες, επετράπη η άντληση πετρελαίου από την εταιρεία BP, σε ένα από το πιο εύθραυστα σημεία της Αρκτικής. Σύμφωνα με το RT, στην εταιρεία – υπεύθυνη για τη φονική έκρηξη σε εξέδρα εξόρυξης και την καταστροφική πετρελαιοκηλίδα που δημιουργήθηκε ως συνέπεια στον κόλπο του Μεξικό – δόθηκε άδεια για γεωτρήσεις σε έκταση 2.630 τετραγωνικών μέτρων στην ανατολική Γροιλανδία.

«Πρόκειται για ένα μακροπρόθεσμο έργο και περιμένουμε ότι θα χρειαστούν πολλά χρόνια προσεκτικού σχεδιασμού για την εξερεύνηση αυτής της δύσκολης και ενδιαφέρουσας περιοχής» αναφέρει η BP. «Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με την αρμόδια υπηρεσία της Γροιλανδίας και τους εταίρους της ώστε να αναπτύξουμε σεισμικό πρόγραμμα».

Η κυβέρνηση της Γροιλανδίας έκανε στροφή 180 μοιρών από τα όσα υποστήριζε μόλις εννέα μήνες πριν όταν αποφάσισε την αναστολή περαιτέρω γεωτρήσεων λόγω περιβαλλοντικών ανησυχιών. «Η τελευταία κίνηση πιθανόν να είναι στενά συνδεδεμένη με την επιδίωξη της Γροιλανδίας για ανεξαρτησία της από τη Δανία» εκτιμά ο αρθρογράφος του RT.

Η Γροιλανδία εξακολουθεί να είναι μέρος του Βασιλείου της Δανίας ωστόσο από το 1979 είναι αυτόνομη. Η ολοένα και μεγαλύτερη ανεξαρτησία είναι κάτι που επιθυμούν οι 57.000 κάτοικοι της Γροιλανδίας που ζουν κυρίως από το ψάρεμα και τον Τουρισμό. Το πετρέλαιο θεωρείται από πολλούς ως μια ευκαιρία για ένα πιο πλούσιο και ανεξάρτητο κράτος.

Μαζί με την Αλάσκα, τη Ρωσία, τον Καναδά και τη Νορβηγία, η Γροιλανδία είναι μια χώρα πολλά υποσχόμενη σε αποθέματα πετρελαίου. Κατ’ εκτίμηση το 25% της ποσότητας πετρελαίου και φυσικού αερίου που απομένουν στον κόσμο «περιμένουν» κάτω από τον Αρκτικό Ωκεανό.

«Διεκδικούμαι το δικαίωμα μας στην οικονομική ανάπτυξη και το δικαίωμα να ανεξαρτητοποιηθούμε από πρώην αποικιακές δυνάμεις» δήλωσε σχετικά ο πρωθυπουργός της Γροιλανδίας Κούπικ Κλάιστ.

Στο μεταξύ, η Greenpeace σε μια προσπάθεια να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με τους κινδύνους των γεωτρήσεων, έχει δηλώσει ότι πολιτικοί και εταιρείες κρατούν στο σκοτάδι τους πολίτες της Γροιλανδίας για τους τεράστιους κινδύνους που εγκυμονούν κατά την εξόρυξη πετρελαίου στην Αρκτική.

Έπειτα από πιέσεις οικολόγων, η Γροιλανδική κυβέρνηση απέβαλε το Μάρτιο ένα μορατόριουμ για τη χορήγηση δικαιωμάτων εκμετάλλευσης κοιτασμάτων στα ύδατα της Αρκτικής, εν μέσω εντεινόμενων φόβων ότι τα παγωμένα νερά της Γροιλανδίας μπορεί να καταστραφούν ανεπανόρθωτα από πετρελαιοκηλίδες.

«Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η κυβέρνηση και ο πληθυσμός της Γροιλανδίας γνωρίζουν ότι οι κίνδυνοι που αναλαμβάνουν θα μπορούσαν να έχουν τεράστιες συνέπειες στο περιβάλλον» δηλώνει στο RT, ο Τζον Μπούργουαρντ εκ μέρους της Greenpeace. Η οργάνωση προειδοποιεί ότι η απειλή μιας καταστροφικής πετρελαιοκηλίδας είναι ορατή.

Παρ’ ότι περιβαλλοντολόγοι προβληματίζονται για το γεγονός ότι μια εταιρεία με την πολυτάραχη ιστορία της BP θα έχει τη δυνατότητα να εργαστεί σε μια τόσο ευαίσθητη περιοχή, ο υπ. Βιομηχανίας και Ορυκτού Πλούτου της χώρας εμφανίζεται ευτυχής που η κυβέρνηση κατάφερε να προσελκύσει «τις μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες (BP και Shell) για να ερευνήσουν την περιοχή για πετρέλαιο και φυσικό αέριο».

«Αυξάνει τη πεποίθηση μας ότι μπορούν να βρουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε εμπορεύσιμες ποσότητες» δήλωσε ο υπουργός τονίζοντας πως η ασφάλεια του περιβάλλοντος δεν θα αγνοηθεί, ενώ συνέχισε λέγοντας πως «για την εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου ακολουθούνται τα υψηλότερα δυνατά πρότυπα, όταν πρόκειται για τη προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και της θαλάσσιας ζωής».

Το Σεπτέμβριο ένας από τους κύριους ανταγωνιστές της BP, η γαλλική εταιρεία Total, προειδοποίησε για του κινδύνους των γεωτρήσεων στην Αρκτική. «Η εξόρυξη πετρελαίου στη Γροιλανδία θα είναι καταστροφική. Μια τυχόν διαρροή θα προκαλέσει πολύ μεγάλη ζημιά στην εικόνα της εταιρείας».

Υπενθυμίζεται ότι η BP ευθύνεται για την πετρελαιοκηλίδα που προκλήθηκε το 2010 στον κόλπο του Μεξικό μετά τη έκρηξη σε εξέδρα άντλησης πετρελαίου, που κόστισε τη ζωή σε 11 ανθρώπους. Από το τέλος του 2012 η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν χορήγησε καμία νέα άδεια στη BP, ωστόσο η εταιρεία είχε ήδη κερδίσει δικαιώματα γεώτρησης στη Θάλασσα του Μπάρεντς από τη Νορβηγία.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου