O Τούρκος πρωθυπουργός τραβάει το σχοινί με το θέμα του ναού της Αγίας Σοφίας σε επικίνδυνο σημείο και σχεδιάζει να μετατρέψει το λίκνο της Ορθοδοξίας σε τζαμί - Ετοιμάζει λειτουργία την Παρασκευή 30 Μαϊου -Έντονη η αντίδραση του Οικουμενικού Πατριάρχη -Υποβαθμίζει το θέμα το ελληνικό ΥΠ.ΕΞ.
O Τούρκος πρωθυπουργός τραβάει το σχοινί με το θέμα του ναού της Αγίας Σοφίας σε επικίνδυνο σημείο και σχεδιάζει να μετατρέψει το λίκνο της Ορθοδοξίας σε τζαμί.
Σύμφωνα με πληροφορίες που διοχετεύονται από το περιβάλλον του Ταγίπ Ερντογάν, οι Τούρκοι σχεδιάζουν να μετατρέψουν τον ναό σε τζαμί πριν από τις εκλογές του Αυγούστου προκειμένου ο Ερντογάν να συσπειρώσει γύρω του τους συντηρητικούς μουσουλμάνους και τους εθνικιστές. Στο σχέδιο αυτό προβλέπεται να επιτρέψει τελικώς τη λειτουργία της θεολογικής Σχολής της Χάλκης προκειμένου να κάμψει τις αντιδράσεις από το εξωτερικό.
Σύμφωνα με τα όσα ακούγονται το σχέδιο προβλέπει να ξαναλειτουργήσει η Αγία Σοφία ως τέμενος την Παρασκευή 30 Μαΐου του 2014 μία ημέρα μετά την επέτειο της Άλωσης από τον Μωάμεθ τον Πορθητή, ο οποίος μετέτρεψε το λίκνο της Ορθοδοξίας σε τζαμί. Στη λειτουργία αυτή μάλιστα, αναμένεται να παραβρεθεί και ο ίδιος ο Ερντογάν ως επίδειξη δύναμης.
Όπως γράφει η Καθημερινή, στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών προσπαθούν να υποβαθμίσουν το θέμα θεωρώντας ότι όλη αυτή η συζήτηση είναι ανεδαφική και ότι ο Ερντογάν δεν θα τολμήσει να προχωρήσει σε μια τέτοια ενέργεια φοβούμενος τις ισχυρές αντιδράσεις του χριστιανικού κόσμου.
Από την άλλη μεριά, στο Οικουμενικό Πατριαρχείο που παρακολουθούν τα πράγματα πολύ στενά θεωρούν ότι η υπόθεση είναι πολύ σοβαρή, αφού τα γεγονότα στο Γκεζί, η σύγκρουση με τον Φατουλάχ Γκιουλέν, οι δολοφονίες διαδηλωτών και οι υποθέσεις διαφθοράς που έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας έχουν πλήξει αρκετά το προφίλ του Ερντογάν ο οποίος αναζητεί ένα τέτοιο θέμα εθνικιστικού ενδιαφέροντος προκειμένου να ανατάξει πολιτικά.
Στη σύναξη των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών που ολοκληρώθηκε την Κυριακή στην Κωνσταντινούπολη ηχηρή ήταν η παρέμβαση του Οικουμενικού Πατριάρχη που τόνισε πως αν η Αγία Σοφία που λειτουργεί από το 1935 ως μουσείο, πρόκειται να μετατραπεί πάλι σε χώρο λατρείας θα πρέπει να λειτουργήσει ως εκκλησία διότι για αυτό το λόγο χτίστηκε.
Απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Αγία Σοφία Τραπεζούντας
Σχεδόν ταυτόχρονα με τα βρώμικα παιχνίδια του Ερντογάν έρχεται μια άλλη υπόθεση να δικαιώσει τον ποντιακό ελληνισμό για έναν άλλο ναό, τον Ναό της Αγίας Σοφίας στην Τραπεζούντα. Μόλις χθες υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η τροπολογία, που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής, επικεφαλής του κόμματος Έλληνες Ευρωπαίοι Πολίτες, Γ. Χατζημαρκάκης, με την οποία το Ανώτατο Δικαστήριο Yargitay της Τουρκίας καλείται να ανακαλέσει απόφασή του για λειτουργία του ιστορικού ναού της Αγίας Σοφίας στην Τραπεζούντα, ως τζαμί. Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε να ασκήσει πιέσεις για την άμεση επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας ως Μουσείο.
Η τροπολογία εγκρίθηκε στο πλαίσιο της έκθεσης προόδου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία. Αποτελεί την ακροτελεύτια αναφορά στο άρθρο 24, το οποίο αναφέρεται στον τομέα της ελευθερίας της σκέψης, της συνείδησης και της θρησκείας στην Τουρκία.
«Είναι ίσως η πρώτη φορά στα χρονικά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που εγκρίνεται μια τροπολογία, η οποία κατατίθεται την τελευταία στιγμή, σε μια τόσο σημαντική έκθεση. Ευχαριστώ τους συναδέλφους που κατανόησαν πλήρως τη σημασία του αιτήματος, παρά τη διαφωνία της εισηγήτριας της έκθεσης. Ήταν πραγματικά μια δύσκολη στη λήψη της αλλά πολύ σημαντική απόφαση η οποία ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και το αίτημα του ποντιακού ελληνισμού» δήλωσε ο κ. Χατζημαρκάκης.
Σημειώνεται ότι ελληνοχριστιανικός ναός της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας έχει ως περίοδο πρώτης ανέγερσής του τον 5ο αιώνα. Ο σημερινός ναός, είναι καθίδρυμα του 13ου αιώνα, ενός μεγάλου ηγεμόνα της αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας, του αυτοκράτορα Μανουήλ Α΄ Μεγάλου Κομνηνού. Στο εσωτερικό του φέρει εξαίρετες βυζαντινές αγιογραφίες, μωσαϊκό δάπεδο και μοναδικό ανάγλυφο διάκοσμο, λαμπρά δείγματα πολιτισμού αιώνων. Μεγάλης αξίας δείγμα της πνευματικής ακμής, των δημιουργών και της εποχής του, αποτελεί η δύναμη του μνημείου για ενσωμάτωση στις προσόψεις του και στοιχεία ανατολικών πολιτισμών από γεωργιανά, αρμένικα και σελτζουκικά πρότυπα.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου