Σάββατο 15 Μαρτίου 2014

Ο εφιάλτης της ευγονικής ολοένα και πιο κοντά


Η Συμβουλευτική Επιτροπή του FDA στις Η.Π.Α (σ.σ. pentapostagma.gr – Οργανισμός Ελέγχου Ασφάλειας Τροφίμων και Φαρμάκων) έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία διαβουλεύσεων αναφορικά με νέες αμφιλεγόμενες γενετικές πρακτικές που φέρνουν ολοένα και πιο κοντά τον εφιάλτη της ευγονικής.

Εάν η διαδικασία οδηγήσει στην τελική έγκριση του FDA τότε το αποτέλεσμα θα είναι η γέννηση γενετικά τροποποιημένων ανθρώπων.

Η εξέλιξη αυτή είναι εξαιρετικά επικίνδυνη. Οι συγκεκριμένες τεχνικές θα μεταλλάξουν κάθε κύτταρο του οργανισμού των παιδιών που θα γεννιούνται μέσω αυτής της διαδικασίας, και οι μεταλλάξεις αυτές θα μεταβιβάζονται πολύ πιθανόν και στις επόμενες γενιές...

Ο Οργανισμός Ελέγχου Ασφάλειας Τροφίμων και Φαρμάκων ονομάζει τις νέες βιολογικές/γενετικές διαδικασίες ως τεχνολογίες μιτοχονδριακής χειραγώγησης. Οι διαδικασίες περιλαμβάνουν την απομάκρυνση πυρηνικού γενετικού υλικού από το ωάριο μίας γυναίκας που φέρει γενετικά μεταβιβάσιμη μιτοχονδριακή πάθηση, και την εισαγωγή σε ένα υγιές ωάριο δότριας. Κάθε παιδί – μέσω αυτής της διαδικασίας θα φέρει γενετικό υλικό από τρία άτομα – α) το πυρηνικό DNA της μητέρας και β) του πατέρα, και γ) το μιτοχονδριακό DNA της δότριας.

Περίπου 1.000 έως 4.000 παιδιά που γεννιούνται κάθε χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής αναμένεται να αναπτύξουν μιτοχονδριακή πάθηση, τα περισσότερα έως την ηλικία των 10 ετών, με συμπτώματα που μπορούν να χαρακτηριστούν από «ήπια» έως πάρα πολύ σοβαρά.

Οι συγκεκριμένες παθήσεις αποτρέπουν, συνηθέστερα, τα μιτοχόνδρια από τη διαδικασία μετατροπής της τροφής σε ενέργεια και είναι το αποτέλεσμα γενετικών ανωμαλιών, αν και ορισμένες περιπτώσεις οφείλονται στην έκθεση σε τοξίνες.

Οι διαταραχές που προκαλούνται από μεταλλάξεις του μιτοχονδριακού DNA μεταβιβάζονται από τη μητέρα στο παιδί.

Οι επιστήμονες που αναπτύσσουν τις συγκεκριμένες τεχνικές γενετικής τροποποίησης ισχυρίζονται ότι αποτελούν ένα μέσο για να γεννηθούν υγιή παιδιά με τα οποία οι μητέρες θα σχετίζονται γενετικά (σε αντίθεση με τη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης).

Όμως οι συγκεκριμένες διαδικασίες είναι εξαιρετικά προβληματικές αν λάβουμε υπόψη τους ιατρικούς κινδύνους και τις κοινωνιακές επιπτώσεις. Θα γεννηθεί υγιές το παιδί; Υπάρχει η πιθανότητα το παιδί να εμφανίσει σοβαρά προβλήματα υγείας σε μετέπειτα στάδια της ζωής του; Τι θα συμβεί με τις επόμενες γενιές; Σε ποιο σημείο οδηγούμαστε και ως ποιο σημείο θα φτάσουμε στην προσπάθειά μας να τροποποιήσουμε το ανθρώπινο γενετικό υλικό; *(γενετική μηχανική)

Οι συγκεκριμένες ενστάσεις είχαν εκφραστεί αρκετές δεκαετίες πριν, προτού καν «χαρτογραφηθεί» το ανθρώπινο γονιδίωμα. Τότε, βρισκόμασταν σε μία εποχή όπου η αυξανόμενη επιστημονική γνώση σε ζητήματα γενετικής έδιναν ελπίδες (που αποδείχθηκαν υπερ-φιλόδοξες) για την καταπολέμηση των ασθενειών και τον σχεδιασμό γενετικά «ενισχυμένων» παιδιών ώστε να είναι πιο έξυπνα, με καλύτερες αθλητικές επιδόσεις, μεγαλύτερο ταλέντο στη μουσική και ούτω καθεξής.

Δυστυχώς, το τελευταίο διάστημα η αντίσταση απέναντι στις κληρονομικά μεταβιβάσιμες γενετικές τροποποιήσεις φαίνεται να μειώνεται. Στην Βρετανία έχει τεθεί ήδη σε διαδικασία διαβούλευσης η νέα γενετική πρακτική, και στις Η.Π.Α οι επιστήμονες επιθυμούν να προχωρήσουν άμεσα σε κλινικές δοκιμές πιέζοντας τον FDA για να πραγματοποιήσει την τελική έγκριση….




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου