Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

O φόβος της Google: Πώς απειλεί την ψηφιακή ελευθερία μας


Οι πρακτικές της Google, ο μεγάλος αδερφός και η Ευρώπη, που αναζητά την απάντηση


Ο κολοσσός της Google απειλεί την ψηφιακή μας ελευθερία. Εταιρείες που εξαρτώνται απολύτως από την εταιρεία του Eric Schmidt παραδέχονται ότι σύντομα, όλα θα ανήκουν στην Google.

Πρόσφατα, ο Mathias Döpfner, CEO της Axel Springer SE που είναι ένας από τους μεγαλύτερους ομίλους στο χώρο των μέσων μαζικής ενημέρωσης σε παγκόσμια κλίμακα, έστειλε ανοιχτή επιστολή στον Eric Schmidt.

Η έδρα της εταιρείας βρίσκεται στο Βερολίνο και ο Döpfner εργάζεται εκεί από το 1998, αρχικώς ως αρχισυντάκτης της Die Welt και από το 2000 ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου και CEO.

Στην επιστολή του περιγράφει την αυξανόμενη ισχύ που συγκεντρώνει η εταιρεία Google απέναντι στους απλούς πολίτες, αλλά ακόμη και σε μεγάλες και κερδοφόρες εταιρείες, όπως είναι φυσικά και η δική του.



Υπερ-κράτος και παγκόσμιο μονοπώλιο

Το γράμμα που απευθύνεται σε πρώτο ενικό, είναι μια παραδοχή της εξάρτησης των media από την Google.

"Εμείς, και πολλοί άλλοι, είμαστε εξαρτημένοι από την Google. Η πρόταση “αν δεν σας αρέσει η Google να πάτε αλλού” μοιάζει με τη σύσταση προς τους πολέμιους της πυρηνικής ενέργειας να σταματήσουν να χρησιμοποιούν ρεύμα", γράφει χαρακτηριστικά.

Η Axel Springer SE εκδίδει άλλωστε τις Bild και Die Welt και αυτή τη στιγμή, έχει πάθει κρίση "προσωπικότητας". Γιατί; Από τη μια συνεργάζεται με την Google για διαδικτυακή διαφήμιση και από την άλλη έχει κάνει αγωγή κατά της εταιρείας για κλοπή συγγραφικών δικαιωμάτων και "ανέβασμα" ειδήσεων Μέσων του Ομίλου, χωρίς την άδεια του.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Schmidt λειτουργεί σαν διαδικτυακός "αφέντης" πουλώντας προστασία. Η Google προωθεί αποτελέσματα διαδικτυακής αναζήτησης που εξυπηρετούν τα συμφέροντα της και αναγκάζει όσους θέλουν να εμφανιστούν στις πρώτες θέσεις αναζήτησης να πληρώσουν αδρά. Από την άλλη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο ίδιος ο Αλμούνια, δεν έχουν πάρει ξεκάθαρη θέση κατά της Google τηρώντας σιγή ιχθύος. Κάτι που αποδεικνύει πως δεν υπάρχει δυνατότητα αυτόνομης ευρωπαϊκής διαδικτυακής υποδομής. Για την ώρα τουλάχιστον.

"Αν υπάρχει κάτι που δεν θέλετε να γίνει γνωστό, μην το κάνετε", λέει ο Schmidt και σύμφωνα με τον Döpfner αυτή τη λογική ακολουθούν τα απολυταρχικά καθεστώτα.

"Τέτοιες φράσεις θα μπορούσε να πει ο διευθυντής της Στάζι ή κάποιας άλλης μυστικής υπηρεσίας μιας δικτατορίας. Μόνο οι δικτατορίες θέλουν διάφανους πολίτες", σημειώνει.

Η Google έχει αποκτήσει το σύνολο του θησαυρού των δεδομένων της ανθρωπότητας λέει ο ιθύνων νους της Axel Springer SE και υπογραμμίζει ότι ο ανταγωνισμός στην ψηφιακή εποχή δεν μπορεί να λειτουργήσει αν όλα τα δεδομένα συγκεντρώνονται στην φαρέτρα ενός μόνο ηγέτη.

Ακόμη και οι ενέργειες των ρυθμιστικών αρχών για περιορισμό στη χρήση cookies, των προγραμμάτων που εγκαθίστανται στους υπολογιστές και παρακολουθούν τις συνήθειες των χρηστών, αποβαίνουν σε όφελος της Google, μιας και έχει την πρωτοκαθεδρία στις τεχνολογίες παρακολούθησης των συνηθειών των χρηστών χωρίς χρήση cookies.

"Μια απλή αλλαγή στον αλγόριθμο της Google επιφέρει πτώση της επισκεψιμότητας σε ιστοσελίδα θυγατρικής εταιρείας του ομίλου μας, που είναι ανταγωνιστική της Google, κατά 70%. Πρόκειται για πραγματικό παράδειγμα", λέει ο Döpfner που παραδέχεται ότι η Google έχει και το μαχαίρι και το καρπούζι.

Ο εφιάλτης είναι, όπως παρατηρεί, το γεγονός ότι η εταιρεία-κυρίαρχος της ψηφιακής αναζήτησης ονειρεύεται έναν τόπο χωρίς νομοθεσία διαφύλαξης προσωπικών δεδομένων και χωρίς δημοκρατικό έλεγχο και γι’ αυτό οι διευθυντές της τάσσονται υπέρ του να αποκτήσει η εταιρεία γιγάντια πλοία-γραφεία που θα πλέουν σε διεθνή ύδατα.

Η Google ως υπερ-κράτος θα εποπτεύει κάθε πτυχή της ζωής μας, σημειώνει ο Γερμανός επιχειρηματίας.

Σημειώνεται ότιη Google έχει στη Γερμανία μερίδιο 92% στις μηχανές αναζήτησης, ποσοστό υψηλότερο ακόμη και από τις ΗΠΑ. Καταφέρνει να "στέλνει" στους παραγωγούς περιεχομένου ανά τον κόσμο 10 δισεκατομμύρια επισκέπτες το μήνα. Όταν η Google αποφάσισε να αλλάξει έναν αλγόριθμό της, η επισκεψιμότητα στην ιστοσελίδα θυγατρικής εταιρείας της Axel Springer, κατά σύμπτωση ανταγωνιστικής προς τις δικές της υπηρεσίες, έπεσε κατά 70%.

Με κεφαλαιοποίηση 350 δισ. ευρώ, έσοδα 60 δισ. και κέρδη 14 δισ. ευρώ το 2013, η Google είναι 20 φορές μεγαλύτερη σε κερδοφορία από την Axel Springer.




Ο Μεγάλος Αδερφός

Πέραν των εταιρικών συμφερόντων, η Google "φακελώνει" τον χρήστη από το ποιες ιστοσελίδες επισκέπτεται μέχρι το τι γράφει στα επαγγελματικά ή προσωπικά του emails.

"Ξέρουμε πού είστε, ξέρουμε πού πήγατε, μπορούμε να ξέρουμε πάνω-κάτω τι σκέφτεστε. Αυτό είναι το δόγμα τους", γράφει ο Döpfner. "Είμαστε υποχρεωμένοι να συνεργαζόμαστε μαζί σας, αλλά δεν μιλάμε επί ίσοις όροις", ομολογεί.

"Ο ίδιος ο Eric Schmidt γράφει άλλωστε στο βιβλίο του: Σχεδόν τίποτα, εκτός ίσως από έναν βιολογικό ιό, δεν μπορεί να επεκταθεί τόσο γρήγορα, αποτελεσματικά και επιθετικά όπως αυτές οι τεχνολογικές πλατφόρμες, και αυτό κάνει και τους ανθρώπους που τις χτίζουν, τις ελέγχουν και τις χρησιμοποιούν, ισχυρούς". Κάτι που δικαίως τρομάζει τον Döpfner.




Ευρωμέτωπο κατά της Google: Γερμανία και Γαλλία καταγγέλλουν το ψηφιακό "υπερ-κράτος"

Οι αντιδράσεις εναντίον της Google στην Ευρώπη συνεχίζονται πάντως με αμείωτη ένταση, με αιχμή του δόρατος τη Γερμανία και τη Γαλλία όπου καταγγέλλεται το ψηφιακό "υπερ-κράτος" που μπορεί να αποτελεί απειλή για την ελευθερία. Ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας ζήτησε τη διάλυση του ιντερνετικού κολοσσού εάν η μηχανή αναζήτησης της Google βρεθεί ότι έκανε κατάχρηση της κυρίαρχης θέσης της στην αγορά.

Αυτό ήταν το αποκορύφωμα μιας ταραχώδους εβδομάδας κατά τη διάρκεια της οποίας το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο άνοιξε τον δρόμο για "το δικαίωμα στη λήθη", αποφασίζοντας ότι η Google πρέπει να ικανοποιεί τα αιτήματα όσων χρηστών ζητούν να αφαιρεθούν από τα αποτελέσματα αναζήτησης οι σύνδεσμοι προς "παρωχημένες ή άσχετες" πληροφορίες που τους αφορούν. Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, τις τελευταίες τρεις ημέρες, εκατοντάδες καταδικασμένοι από τα δικαστήρια πολίτες έχουν κάνει αίτηση στην Google να σβήσει από τη μηχανή αναζήτησής της οποιαδήποτε αναφορά στα παραπτώματά τους.

Η Γερμανία δεν έχει δικαίωμα να διαλύσει την Google, ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ όμως που είναι αντικαγκελάριος προειδοποίησε ότι το ομοσπονδιακό γραφείο για την αντιμετώπιση των καρτέλ θα ελέγξει τη συμπεριφορά της αμερικανικής εταιρείας.

"Οι κίνδυνοι της ψηφιακής επανάστασης βρίσκονται στις αυταρχικές και ολοκληρωτικές τάσεις, αλλά και στη μονοπωλιακή δύναμη που υπονομεύει τους νόμους" έγραψε στην εφημερίδα "Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε".

Ήδη η Google έχει φθάσει σε κατ' αρχήν συμβιβασμό με τις Βρυξέλλες, έπειτα από έρευνα που κράτησε τρία χρόνια. Τα τελικά μέτρα που θα υιοθετηθούν το φθινόπωρο, βάζουν περιορισμούς για το πώς θα παρουσιάζονται κάποια αποτελέσματα αναζήτησης. Στη συμφωνία που έκανε η αμερικάνικη εταιρεία με την ΕΕ τον Φεβρουάριο προκειμένου να αποφύγει να πληρώσει πρόστιμα 5 δισ. ευρώ, δέχθηκε να δείχνει με πιο εμφανή τρόπο links αντιπάλων της.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου