Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

Εμφυτεύματα καταγραφής του ανθρώπινου εγκεφάλου


Το Αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας θα χρηματοδοτήσει έρευνα που θα αφορά τη δημιουργία εμφυτευμάτων εγκεφάλου, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν ασθένειες βετεράνων και υπηρετούντων στις ένοπλες δυνάμεις.

Το κόστους 30 εκατομμυρίων δολαρίων και διάρκειας πέντε ετών πρόγραμμα του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης θα αφορά τη θεραπεία ασθενειών όπως η διαταραχή μετά-τραυματικού στρες, οι τραυματικές εγκεφαλικές βλάβες και η κατάθλιψη.

Πρόκειται για πρόγραμμα που εντάσσεται στην ευρύτερη πρωτοβουλία BRAIN του Προέδρου Ομπάμα, η οποία ανακοινώθηκε πέρυσι και αφορά τη χαρτογράφηση του ανθρώπινου εγκεφάλου κατά τρόπο αντίστοιχο με τις ανακαλύψεις που αφορούσαν τα ανθρώπινα γονίδια, περίπου μια δεκαετία πριν. 

Η έρευνα εμπνεύστηκε από τεχνολογία που ήδη χρησιμοποιείται σε δεκάδες χιλιάδες ασθενείς και αφορά τη βαθιά διέγερση του εγκεφάλου, ώστε να πυροδοτηθούν ηλεκτρικά ερεθίσματα σε τμήματα του εγκεφάλου όπου εμφανίζεται η νόσος του Πάρκινσον.

Ωστόσο, αντίθετα με την σχετικά «απλοϊκή» παραπάνω τεχνική, τα νέα εμφυτεύματα που θα χρησιμοποιηθούν θα περιλαμβάνουν αισθητήρες δικτύωσης που θα μπορούν να «διαβάζουν» τι ακριβώς συμβαίνει στον εγκέφαλο του ασθενούς και να κινητοποιούν πολλαπλές εγκεφαλικές περιοχές όπου έχει παρατηρηθεί μη φυσιολογική δραστηριότητα.

Το πρόγραμμα πέρα από την προφανή χρησιμότητά του σε ασθενείς με στρατιωτικό υπόβαθρο, θα επιτρέψει την ευρύτερη κατανόηση των ψυχικών ασθενειών. Όπως σημειώνεται στην Boston Globe, παρά τις δεκαετίες ερευνών, οι επιστήμονες γνωρίζουν πολύ λίγα για το τι συμβαίνει στον ανθρώπινο εγκέφαλο που οδηγεί σε σειρά ασθενειών.

Η ομάδα του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης θα συνεργαστεί με το Εργαστήριο Draper για τη δημιουργία μίας μικροσκοπικής, προγραμματιζόμενης συσκευής η οποία θα αναλάβει να πυροδοτεί και να καταγράφει την εγκεφαλική δραστηριότητα. Αντίστοιχα, ερευνητές του MIT θα αναλάβουν να σχεδιάσουν υπολογιστικά εργαλεία που θα μετατρέπουν τις καταγραφές σε δεδομένα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αντίστοιχο πρόγραμμα, αξίας 26 εκατομμυρίων δολαρίων έχει δρομολογηθεί και για το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο. Μέσα στην επόμενη πενταετία οι δύο ομάδες θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τις έρευνές τους και να ξεκινήσουν οι κλινικές δοκιμές των εμφυτευμάτων.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου