Τετάρτη 21 Μαΐου 2014

«Επικίνδυνο τζογάρισμα» η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ


Τι θα κόστιζε η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση; Σύμφωνα με τη νέα έρευνα του London School of Economics μια τέτοια κίνηση θα επέφερε αύξηση στις συναλλαγές και αύξηση του κανονιστικού κόστους. Συνολικά θα κόστιζε στη βρετανική οικονομία έως και 9.5% του ΑΕΠ της χώρας.

Τα εν λόγω συμπεράσματα περιέχονται στην έκθεση «Brexit ή Fixit» των ερευνητών του Κέντρου Οικονομικών Επιδόσεων το οποίο αποτελεί τμήμα του βρετανικού πανεπιστημίου.

«Η τρέχουσα εκτίμηση μας είναι ότι μια έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να επιφέρει σημαντικό κόστος στην βρετανική οικονομία και θα ήταν ένα πολύ επικίνδυνο τζογάρισμα» αναφέρει η έκθεση, σύμφωνα με τον ΕUobserver.

Σύμφωνα με το απαισιόδοξο σενάριο οι δασμοί και η επιβολή διαφορετικών κανόνων μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Βρετανίας θα οδηγήσουν σε αύξηση του κόστους των συναλλαγών. Αυτό σημαίνει ότι η brexit θα μπορούσε να κοστίσει 9,5% του ΑΕΠ δηλαδή περίπου 150 δισ. λίρες.

Παράλληλα θα μπορούσε να επιφέρει ύφεση μεγαλύτερη από 7% που υπέστη η Βρετανία κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008-2009. Επιπλέον τα κέρδη που θα χαθούν και που υπολογίζονται σε 0.5% επί της παραγωγής της χώρας θα είναι σημαντικά περισσότερα από τα κεφάλαια που θα κερδίσει η Βρετανία μη συνεισφέροντας πλέον στον προϋπολογισμό της ΕΕ (€ 10.300.000.000 για το 2013).

Σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο η Βρετανία θα μπορεί να έχει σχέση με την ΕΕ ανάλογη με εκείνη που έχει η Ελβετία ή η Νορβηγία και να απολαμβάνει σχεδόν απεριόριστη πρόσβαση στην εσωτερική αγορά της. Αυτό θα κοστίσει στο Ηνωμένο Βασίλειο 2,2% της οικονομικής παραγωγής που ισοδυναμεί με £ 35 δισ. λίρες ετησίως.

Η έκθεση έρχεται σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς των μελών του think tank Civitas που υποστηρίζουν ότι το εμπόριο με την υπόλοιπη Ευρώπη δεν έχει αυξηθεί ως αποτέλεσμα της ένταξης της Βρετανίας στην ΕΕ. Πιο συγκεκριμένα αναφέρουν ότι το ποσοστό των βρετανικών εξαγωγών προς την ΕΕ έχει αυξηθεί από 30% το 1973 σε μόλις 50% από τη στιγμή που η χώρα έγινε μέλος της ΕΟΚ.

Η έκθεση του London School of Economics καταλήγει στο συμπέρασμα ότι: «το όνειρο της υπέροχης απομόνωσης μπορεί να αποδειχθεί πολύ δαπανηρό».

Η ανάλυση έρχεται στο τέλος μιας εβδομάδας κατά την οποία πολλές δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι υπάρχει ανοδική τάση των Βρετανών για την παραμονή στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μια έρευνα του Κέντρου Pew Research (αμερικανικό think tank) διαπιστώνει ότι το 52% των Βρετανών υποστήριξαν ότι έχουν «θετική άποψη» για την ΕΕ. Στην ερώτηση «μέσα ή έξω από την ΕΕ» το 50% των Βρετανών απαντούν ότι θέλουν να μείνει η χώρα στην Ένωση ενώ 41% υποστήριξαν ότι θέλουν η χώρα να αποχωρήσει από αυτήν.

Επιπλέον μια δημοσκόπηση της Ipsos Mori έδειξε ότι οι Βρετανοί υποστηρίζουν την παραμονή στην ΕΕ σε ποσοστό 54% έναντι 37% που θέλουν την αποχώρηση της χώρας από την Ένωση.

Την ίδια ώρα πάντως το Κόμμα Ανεξαρτησίας (UKIP) του ευρωσκεπτικιστή Νάιτζελ Φαράτζ που υποστηρίζει την αποχώρηση από την ΕΕ εξακολουθεί να συγκεντρώνει πολύ υψηλά ποσοστά και να διατηρεί μικρό προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις ενόψει των ευρωεκλογών της 25ης Μαρτίου.

Γι’ αυτό στις 11 Μαΐου ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον – το κόμμα του οποίου έρχεται τρίτο μετά και τους εργατικούς στις δημοσκοπήσεις - επανέλαβε στο BBC ότι είναι απολύτως ξεκαθαρισμένο ότι σε περίπτωση νέας εκλογικής νίκης του θα διενεργηθεί έως το τέλος του 2017 δημοψήφισμα για παραμονή ή έξοδο από την ΕΕ.





ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου