Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

Η Γη «διανύει το θερμότερο έτος» που έχει καταγραφεί


Ο πλανήτης διανύει κατά πάσα βεβαιότητα τη θερμότερη χρονιά στην πρόσφατη ιστορία του


Παρά τη δριμεία επέλαση του χιονιά στις ΗΠΑ, ο πλανήτης διανύει κατά πάσα βεβαιότητα τη θερμότερη χρονιά στην πρόσφατη ιστορία του. Ο Οκτώβριος ήταν ο πέμπτος στη σειρά μήνας που σημειώθηκε ρεκόρ ζέστης.


Τα νέα στοιχεία

Η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (NOAA) ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι, σε παγκόσμια κλίμακα, ο περασμένος μήνας πήρε τα σκήπτρα του θερμότερου μήνα από τον Οκτώβριο του 2003, με 14,74 βαθμούς Κελσίου.

Σημειώνεται ότι στοιχεία υπάρχουν από το 1880. «Καθίσταται αρκετά σαφές ότι το 2014 θα καταλήξει ως η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί» δήλωσε ο Ντέκε Αρντ, επικεφαλής της υπηρεσίας παρακολούθησης του κλίματος της NOAA στη Βόρεια Καρολίνα. «Το ερώτημα που απομένει είναι: Κατά πόσο;» πρόσθεσε.

Μέχρι στιγμής, φέτος, η θερμοκρασία παγκοσμίως είναι κατά μέσο όρο 14,78 βαθμοί Κελσίου. Ακόμα και αν κατά τους δύο τελευταίους μήνες του έτους ο υδράργυρος κινηθεί στο μέσο όρο του 21ου αιώνα, το 2014 θα κλείσει ως η θερμότερη χρονιά. Η ζέστη προέρχεται κατά μεγάλο μέρος από την ασυνήθιστη θερμότητα στους ωκεανούς, όπου τους τελευταίους έξι μήνες καταγράφονται επίσης διαδοχικά ρεκόρ.

Επειδή οι ωκεανοί διακρίνονται για τη θερμοκρασιακή τους αδράνεια, το πιο πιθανό είναι ότι ο πλανήτης θα ζήσει ένα νέο ετήσιο ρεκόρ θερμοκρασίας. Όλα αυτά συμβαίνουν παρά το γεγονός ότι στις ΗΠΑ επικρατεί αυτήν την εποχή αρκετό κρύο.  Συνολικά, όμως, οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιπροσωπεύουν μόνο το 2% της επιφάνειας του πλανήτη. Ακόμα μικρότερο (1,5%) είναι το μέρος των ΗΠΑ που είναι ασυνήθιστα κρύο για την εποχή.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου