Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

Επιτυχής η εκτόξευση του Orion


Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε σήμερα η εκτόξευση του διαστημοπλοίου Οrion της NASA από το Κέιπ Κανάβεραλ της Φλόριντα, στην πρώτη του δοκιμαστική, μη επανδρωμένη, πτήση.

Το σκάφος εκτοξεύτηκε με πύραυλο Delta IV Heavy στις 7.05 (τοπική ώρα) και θα πραγματοποιήσει δύο περιστροφές γύρω από τη Γη, φτάνοντας σε μέγιστο ύψος 3.600 μιλίων.Το Orion αναμένεται να προσθαλασσωθεί στον Ειρηνικό περίπου 4,5 ώρες μετά την εκτόξευσή του (κατά τις 20.000 ώρα Ελλάδας).

Υπενθυμίζεται ότι η εκτόξευση ήταν προγραμματισμένη για χθες, αλλά ματαιώθηκε λόγω τεχνικών και άλλων ζητημάτων, που είχαν ως αποτέλεσμα να κλείσει το «παράθυρο εκτόξευσης».

Σύμφωνα με το space.com, η NASA σχεδιάζει άλλη μια μη επανδρωμένη αποστολή με το Orion το 2017 ή το 2018.

Το σκάφος εμφανισιακά θυμίζει τα διαστημόπλοια του προγράμματος «Απόλλων», που μετέφεραν αστροναύτες στη Σελήνη τις δεκαετίες του 1960 και του 1970, αλλά είναι μεγαλύτερο και διαθέτει συστήματα τα οποία βρίσκονται στην αιχμή της τεχνολογίας. Δεδομένου ότι πρόκειται για την πρώτη του δοκιμαστική πτήση, δεν υπάρχει πλήρωμα. Ωστόσο, μακροπρόθεσμα, είναι το διαστημόπλοιο το οποίο προορίζεται να μεταφέρει πληρώματα αστροναυτών σε αποστολές σε αστεροειδείς και στον Άρη.

Σύμφωνα με το space.com, η NASA σχεδιάζει άλλη μια μη επανδρωμένη αποστολή με το Orion το 2017 ή το 2018. Εκείνη η αποστολή θα πραγματοποιηθεί με τον υπό ανάπτυξη νέο πύραυλο της NASA, τον SLS (Space Launch System). Μετά από αυτό, το εν λόγω «δίδυμο» αναμένεται να πετάξει ξανά το 2021, στην πρώτη του επανδρωμένη αποστολή.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου