Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015

Ωρολογιακή βόμβα η ΝΑ Τουρκία


Γράφει ο Γιώργος Καπόπουλος


Εκτός συνόρων ο ορίζοντας της Τουρκίας είναι ξεκάθαρος. Στην πράξη η Μόσχα έχει απαγορεύσει στην Αγκυρα οποιαδήποτε στρατιωτική δραστηριότητα στη Συρία, και με τα καθημερινά πια θερμά επεισόδια προειδοποιεί τους Ερντογάν-Νταβούτογλου ότι πλέον αντιδρά προληπτικά σε οποιαδήποτε κίνηση θεωρεί πως απειλεί την ασφάλεια των στρατιωτικών της δυνάμεων στη Συρία και την Ανατολική Μεσόγειο.

Από την πλευρά της η Τουρκία, με κόστος τη δυσαρέσκεια του Ιράκ, του Ιράν αλλά και των ΗΠΑ, έχει ενισχύσει τις δυνάμεις της γύρω από τη Μοσούλη σε ένα σαφές μήνυμα ότι θέλει να είναι παρούσα στους συσχετισμούς που θα διαμορφωθούν την επόμενη μέρα της εξάλειψης του Ισλαμικού Κράτους. Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι η απουσία σημαντικών εξελίξεων στο Κουρδικό εντός συνόρων στη ΝΑ Τουρκία αλλά και στις μεγάλες πόλεις. Μέχρι στιγμής ούτε η κυβέρνηση ούτε το ΡΚΚ έχουν πάρει την ευθύνη κλιμάκωσης των σποραδικών συγκρούσεων, αλλά ταυτόχρονα δεν υπάρχει τίποτε που να επιτρέπει έστω και συγκρατημένη αισιοδοξία για την επιστροφή του αρχηγού της υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙΤ, Φιντάν, στις διαπραγματεύσεις που διεξήγαγε τα τρία τελευταία χρόνια με τον ιστορικό ηγέτη του ΡΚΚ Οτσαλάν έγκλειστο από το 1999 στο Ιμραλι.

Είναι προφανές ότι η παραπάνω κατάσταση πραγμάτων δεν μπορεί να παραταθεί καθώς εγκυμονεί κινδύνους και για τις δύο πλευρές: Για τους Ερντογάν-Νταβούτογλου, που είναι απομονωμένοι στη Μέση Ανατολή και περικυκλωμένοι από τη Ρωσία, υπάρχουν όλα τα κίνητρα για προληπτική γενικευμένη εκκαθαριστική επιχείρηση κατά του ΡΚΚ πριν η οργάνωση εισπράξει την πολιτική αλλά και έμπρακτη στήριξη της Μόσχας και της Τεχεράνης.

Για τον σημερινό πολέμαρχο του ΡΚΚ Μουράτ Καραγιλάν, που έχει ως βάση την κοιλάδα Καντίλ στο βόρειο Ιράκ, η απραξία είναι επικίνδυνη, καθώς αν δεν μεταφέρει τη σύγκρουση εντός Τουρκίας θα δει τους Ερντογάν-Νταβούτογλου και τον ηγέτη του κουρδικού βόρειου Ιράκ, Μπαρζανί, να αρχίζουν επιχειρήσεις εξάλειψης του θύλακα που ελέγχει. Μόνο και σημαντικό χαρτί της Αγκυρας στο Κουρδικό εκτός συνόρων είναι οι σχέσεις στήριξης και εξάρτησης που έχει εξυφάνει με την κυβέρνηση Μπαρζανί στο βόρειο Ιράκ, που αν εξελιχθεί σε ένοπλη συμμαχία κατά του ΡΚΚ θα προκαλέσει ανάμειξη της Τεχεράνης με στήριξη της οργάνωσης του Ταλαμπανί που ελέγχει το ανατολικό βόρειο Ιράκ.

Η διολίσθηση σε γενικευμένη σύγκρουση της Αγκυρας με το ΡΚΚ εντός συνόρων είναι μια μη αναστρέψιμη πλέον δυναμική.



Έθνος



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου