Παρασκευή, 12 Αυγούστου 2016

Τουρκία: Ο Ερντογάν "σπέρνει φόβο" και ανεβάζει την δημοτικότητά του


Στο 68% εκτοξεύτηκε η δημοτικότητα του Ερντογάν μετά τo πραξικόπημα!


Τελικά, το πογκρόμ του Ταγίπ Ερντογάν κατά οποιουδήποτε θεωρείται πως δεν υποστηρίζει τον σημερινό πρόεδρο της Τουρκίας, μεταφράζεται σε δημοσκοπική άνοδο για τον Ερντογάν. Επειδή όμως τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων δεν είναι μόνο στατιστικά στοιχεία, αλλά στηρίζονται και σε παράγοντες που δεν συνάδουν απαραίτητα με την δημοκρατία, η δημοσκοπική άνοδος του τούρκου προέδρου δεν θα έπρεπε να μεταφράζεται σε απόλυτους αριθμούς, ούτε, φυσικά, να αντιμετωπίζεται ως αντικειμενική άνοδος ποιότητας της δημοκρατίας στην Τουρκία.

Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, εντυπωσιακή άνοδο παρουσιάζει η δημοτικότητα του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς σχεδόν δύο στους τρεις Τούρκους δηλώνουν ότι εγκρίνουν την πολιτική του, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Η δημοσκόπηση της εταιρείας Metropoll δείχνει ότι το 68% των ερωτηθέντων δήλωσε "ικανοποιημένο" από το έργο του ισχυρού άνδρα της Τουρκίας. Το ποσοστό αυτό είναι αυξημένο κατά 21 μονάδες σε σύγκριση με μια αντίστοιχη έρευνα του Ιουνίου. Είναι επίσης το δεύτερο μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί από το 2012, όταν ο Ερντογάν ήταν ακόμη πρωθυπουργός της χώρας.

Από την άλλη, το 27% (από 47% τον Ιούνιο) δήλωσε ότι δεν είναι ικανοποιημένο από την πολιτική που εφαρμόζει ο πρόεδρος.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε σε δείγμα 1.275 προσώπων στο διάστημα μεταξύ 28 Ιουλίου-1ης Αυγούστου, δηλαδή περίπου δύο εβδομάδες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, τη νύχτα της 15ης προς τη 16η Ιουλίου.

Ξεπέρασαν τις 35.000 οι προσαγωγές υπόπτων

Σύμφωνα με έναν υψηλόβαθμο Τούρκο αξιωματούχο, από τα μέσα Ιουλίου έχουν προσαχθεί από τις αρχές συνολικά 35.022 άνθρωποι που φέρονται ότι σχετίζονταν με την απόπειρα πραξικοπήματος. Από αυτούς, πάνω από τους μισούς (17.740) έχουν επισήμως συλληφθεί. Άλλοι 11.597 έχουν αφεθεί ελεύθεροι ενώ 5.685 παραμένουν ακόμη υπό κράτηση...

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου