Η συχνή κατανάλωση αναψυκτικών θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντικές αλλαγές στον εγκέφαλο, υποστηρίζει νέα μελέτη αυστραλών επιστημόνων.
Όπως παρατήρησαν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Μακουέρι στο Σίδνεϊ, σε πειράματα που έκαναν σε ποντίκια, η κατανάλωση ανθρακούχων ζαχαρούχων ποτών για μεγάλο χρονικό διάστημα προκαλεί υπερδραστηριότητα και οδηγεί σε αλλαγή των επιπέδων εκατοντάδων εγκεφαλικών πρωτεϊνών.
Προηγούμενες μελέτες είχαν συνδέσει τη συχνή κατανάλωση αναψυκτικών με τον αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων, διαβήτη, συσσώρευσης παραπανίσιων κιλών, καρκίνου του προστάτη και του παγκρέατος, μυϊκής αδυναμίας, οστεοπενίας και παράλυσης.
Νερό για τη δίψα
Η τελευταία μελέτη των Αυστραλών επικεντρώνεται στον εγκέφαλο. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο των δοκιμών τους, οι ερευνητές χορήγησαν ζαχαρόνερο σε ποντίκια. Παρατήρησαν λοιπόν, ότι τα τρωκτικά, έγιναν υπερδραστήρια. Αναλύοντας στη συνέχεια τον εγκεφαλικό ιστό των ποντικών, διαπίστωσαν ότι η συχνή κατανάλωση ζάχαρης είχε προκαλέσει αλλαγές ως προς τα επίπεδα σχεδόν 300 πρωτεϊνών.
«Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ανησυχητική αύξηση στην κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών στις περισσότερες δυτικές κοινωνίες. Τα συγκεκριμένα ποτά καλό θα ήταν να μην καταναλώνονται καθημερινά αλλά ως “λιχουδιά” μια στο τόσο» εξηγεί η ερευνήτρια δρ Τζέιν Φράνκλιν.
«Για πολλούς ενηλίκους για παράδειγμα, τα εν λόγω ποτά αποτελούν μέρος της καθημερινής τους διατροφής. Η μελέτη μας, ωστόσο έδειξε ότι η μακροχρόνια κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών αντί για νερό, μπορεί να προκαλέσει μακροπρόθεσμες αλλαγές στη συμπεριφορά τους αλλά και στη χημεία του εγκεφάλου» υπογραμμίζει η ειδικός.
«Αν διψάτε, πιείτε νερό και απολαύστε τα αναψυκτικά με μέτρο» συνιστά η δρ Φράνκλιν.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου