Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2006

Επ΄αόριστον αναβάλλεται η αποστολή Dawn στη ζώνη των αστεροειδών


To σκάφος Dawn (Χαραυγή), σχεδιασμένο να μελετήσει τους δύο μεγαλύτερους αστεροειδείς του Ηλιακού Συστήματος, τελικά δεν θα εκτοξευτεί φέτος, καθώς η NASA αντιμετωπίζει υπερβάσεις του προϋπολογισμού αλλά και τεχνικά προβλήματα.

Η αναχώρηση του σκάφους, που προγραμματιζόταν για τον Ιούνιο, αναβάλλεται επ΄αόριστον, δήλωσε ο Αντριου Ντάντζλερ, διευθυντής του τμήματος Ηλιακού Συστήματος της NASA.

Το Dawn επρόκειτο να αναχωρήσει από τη Φλόριντα σε μια αποστολή εννέα ετών στην κύρια ζώνη των αστεροειδών, ανάμεσα στον Αρη και τον Δία. Το σκάφος θα τεθεί διαδοχικά σε τροχιά γύρω από τους γιγάντιους αστεροειδείς Βέστα και Σέρες.

Οι υπεύθυνοι της αποστολής ελαβαν εντολή το περασμένο Φθινόπωρο να σταματήσουν τις εργασίες τους έως ότου ολοκληρώσει το έργο της ανεξάρτητη επιτροπή που επανεξετάζει την αποστολή. Η έκθεσή της αναμένεται να αποσταλεί στη NASA στις 29 Ιανουαρίου.

Ακόμα και αν η υπηρεσία δώσει το πράσινο φως, οι μηχανικοί θα χρειαστούν τουλάχιστον ένα χρόνο ακόμα για να ολοκληρώσουν τις δοκιμές στο σκάφος.

H αποστολή Dawn εντάσσεται στο πρόγραμμα Discovery της NASA για την εξερεύνηση του Ηλιακού Συστήματος με χαμηλό προϋπολογισμό. Το πρόγραμμα περιλάμβανε και το σκάφος Stardust, το οποίο την περασμένη εβδομάδα έφερε στη Γη τα πρώτα δείγματα από την ουρά κομήτη.

Το Dawn, ωστόσο, παρουσίασε σημαντικά τεχνικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένων δύο ρήξεων στις δεξαμενές προωθητικού αερίου (ξένου) που τροφοδοτούν τον κινητήρα ιόντων.

Επιπλέον, η κατασκευή του ξεπέρασε τον προϋπολογισμό των 371 εκατ. δολαρίων και οι υπεύθυνοι αιτήθηκαν ακόμα 40 εκατ., αναγκάζοντας τη NASA να επανεξετάσει τα σχέδια.

Οι αστεροειδείς πιστεύεται ότι είναι κατάλοιπα από το σχηματισμό του Ηλιακού Συστήματος πριν από 4,6 δισ. χρόνια, και η μελέτη τους ίσως προσφέρει στοιχεία για τη δημιουργία της Γης και του Ήλιου.

Ο Βέστα και ο Σέρες πιστεύεται ότι σχηματίστηκαν σε διαφορετικές περιοχές του Ηλιακού Συστήματος και εξελίχθηκαν διαφορετικά.

Ο Σέρες, ο μεγαλύτερος γνωστός αστεροειδής με μήκος 1.000 χλμ, φαίνεται ότι έχει θερμή επιφάνεια και παρουσιάζει ενδείξεις μιας αραιής ατμόσφαιρας. Ο Βέστα, με μήκος περίπου 500 χλμ, φαίνεται ότι πήρε το τελικό του σχήμα από τη ροή βασαλτικής λάβας.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου