Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2006

Εκτοξεύτηκε τελικώς το New Horizons για τον Πλούτωνα


Η τρίτη απόπειρα ήταν τελικά και η τυχερή: το σκάφος New Horizons της NASA εκτοξεύτηκε το βράδυ της Πέμπτης (21:00 ώρα Ελλάδος) με προορισμό τον πιο μακρινό πλανήτη του Ηλιακού Συστήματος, τον Πλούτωνα. Το ταξίδι θα διαρκέσει τουλάχιστον εννέα έτη.

Οι δύο προηγούμενες προσπάθειες εκτόξευσης του μικρού σκάφους -σε μέγεθος πιάνου- απέτυχαν, εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα.

Το New Horizons, τοποθετημένο στην κορυφή ενός πυραυλοφορέα Atlas V, θα φτάσει το νωρίτερο το 2015 στον Πλούτωνα, γνωστό μόνο από θολές εικόνες τηλεσκοπίων και αργότερα θα συνεχίσει το ταξίδι προς τη ζώνη του Κούιπερ, έναν δακτύλιο γεμάτο παγωμένα σώματα στο εξώτερο Ηλιακό Σύστημα.

Το σκάφος είναι το ταχύτερο που έχει ποτέ αναχωρήσει από τη Γη, καθώς θα προσπεράσει τη Σελήνη σε μόλις εννέα ώρες -οι αποστολές Apollo χρειάστηκαν τρεις ημέρες. Περίπου 13 μήνες αργότερα, θα περάσει από τον Δία και θα εκμεταλλευτεί το βαρυτικό του πεδίο για να επιταχύνει περισσότερο, μέχρι τα 21 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο.

Το New Horizons, σε μέγεθος πιάνου και με βάρος 478 κιλά, τροφοδοτείται με ηλεκτρισμό από μια θερμοηλεκτρική γεννήτρια σχάσης που περιέχει 33 κιλά πλουτωνίου. Λόγω της τεράστιας απόστασης από τον Ήλιο -ο Πλούτωνας απέχει τρία δισ. χιλιόμετρα- δεν ήταν δυνατόν να χρησιμοποιηθούν ηλιακοί συλλέκτες.

Αφού περάσει από τον Πλούτωνα και το δορυφόρο του, Χάροντα το 2015, η αποστολή του New Horizons θα ανανεωθεί, και το σκάφος θα κινηθεί προς δύο σώματα της ζώνης Κούιπερ, διαμέτρου άνω των 50 χιλιομέτρων, και θα μεταδώσει τις πρώτες εικόνες από τη μεθόριο του Ηλιακού Συστήματος.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου