Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2009

Η παχυσαρκία αποτελεί αιτία εμφάνισης καρκίνου


Στην παχυσαρκία οφείλονται 100.000 κρούσματα καρκίνου ετησίως στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, σύμφωνα με έρευνα του Αμερικανικού Ινστιτούτου Έρευνας για τον Καρκίνο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Ινστιτούτο που χρηματοδοτεί έρευνες αναφορικά με τη σχέση της δίαιτας με τη νόσο, το 49% των ενδομήτριων καρκίνων και το 35% των καρκίνων στον οισοφάγο συνδέονται με το υπερβολικό σωματικό βάρος.

"Είναι πιο σαφές από ποτέ το ότι οι συνέπειες της παχυσαρκίας είναι αισθητές πριν, στην διάρκεια και μετά την εκδήλωση καρκίνου. . . αυξάνουν τον κίνδυνο, καθιστούν τη θεραπεία δυσκολότερη και μειώνουν τις πιθανότητες επιβίωσης", δήλωσε ο Λόρενς Κόλονελ του Κέντρου Έρευνας για τον Καρκίνο στη Χαβάη.

Η παχυσαρκία εδώ και καιρό συνδεόταν από τους επιστήμονες με ορισμένους τύπους καρκίνων, αλλά η μελέτη του Αμερικανικού Ινστιτούτου Έρευνας για τον Καρκίνο είναι από τις πρώτες που συμπεραίνουν ότι η σύνδεση αυτή έχει τέτοια έκταση.

Ωστόσο, δεν έχει ακόμη εντοπιστεί η ακριβής αιτιακή σχέση της παχυσαρκίας με τον καρκίνο, αν και ορισμένοι εκτιμούν πως ο λιπώδης ιστός ενδέχεται να παράγει αυξημένα επίπεδα γεννητικών ορμονών που επιτείνουν την ανάπτυξη καρκίνων ή πως η παχυσαρκία μειώνει τη λειτουργία των αντισωμάτων και αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Σε περίπτωση που η σύνδεση αποδειχθεί αληθής, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης επιδημιών, η εμφάνιση καρκίνων αναμένεται να πολλαπλασιαστεί, καθώς το 34% των Αμερικανών ενηλίκων, από 20 ετών και άνω, είναι παχύσαρκοι.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου