Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2009

Stop στους μιναρέδες στην Ελβετία


Η ελβετική τηλεόραση ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα δημοψηφίσματος οι ψηφοφόροι φαίνεται να εγκρίνουν τη στηριζόμενη από την άκροδεξιά πρόταση για την απαγόρευση ανέγερσης νέων μιναρέδων στη χώρα.

"Η πρωτοβουλία φαίνεται να γίνεται αποδεκτή, υπάρχει μια θετική τάση. Αποτελεί μεγάλη έκπληξη", μετέδωσε η γαλλόφωνη τηλεόραση 30 λεπτά μετά τη διακοπή της ψηφοφορίας το μεσημέρι.

Η κίνηση για την τροποποίηση του Συντάγματος προκειμένου να απαγορευτούν οι νέες κατασκευές μιναρέδων αποτελούν μέρος πολιτικής εκστρατείας από μέρους του εθνικιστικού Ελβετικού Λαϊκού Κόμματος (SVP). Σύμφωνα με το κόμμα οι μιναρέδες αποτελούν πολιτικά σύμβολα και επομένως αντιβαίνουν τις διατάξεις του συντάγματος της χώρας. Τις μέρες του δημοψηφίσματος προηγήθηκε  τρομολαγνική καμπάνια με αφίσες που απεικόνιζαν μια γυναίκα με μπούρκα με φόντο της ελβετική σημαία διάτρητη από μιναρέδες σε σχήμα στρατιωτικών πυραύλων. Ταυτόχρονα με την καμπάνια, πολλά τζαμιά έχουν δεχτεί επιθέσεις από οπαδούς του εθνικιστικού κόμματος, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου των μουσουλμανικών οργανισμών της Ζυρίχης, Tamir Hadjipolu, στο BBC.

Τόσο η ελβετική κυβέρνηση όσο και το κοινοβούλιο απέρριψαν την πρωτοβουλία με το αιτιολογικό ότι παραβιάζει το Ελβετικό σύνταγμα, τη θρησκευτική ελευθερία και την παραδοσιακή ανεκτικότητα που χαρακτηρίζει τη χώρα.

Επίσης και η επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών εξέφρασε τις ανησυχίες της.




Ανησυχία ΕΕ και Βατικανού για το αποτέλεσμα του ελβετικού δημοψηφίσματος

Οι Ευρωπαίοι επέκριναν σήμερα το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ελβετία για την απαγόρευση ανέγερσης μιναρέδων και δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τις συνέπειες μίας απόφασης που μπορεί να εκληφθεί από τον μουσουλμανικό κόσμο ως στιγματισμός του Ισλάμ.

"Δεν πρέπει να δώσουμε την εντύπωση ότι στιγματίζουμε μία θρησκεία, εν προκειμένω το Ισλάμ", εκτίμησε ο γάλλος υπουργός Μετανάστευσης Ερίκ Μπεσόν από τις Βρυξέλλες.

Η σουηδική προεδρία έκρινε "απροσδόκητη" την απόφαση να τεθεί ένα τέτοιο θέμα σε δημοψήφισμα. "Στην Σουηδία αυτό είναι θέμα της πολεοδομίας και ανήκει στην αρμοδιότητα των τοπικών αξιωματούχων", υπογράμμισε ο υπουργός Εσωτερικών Τομπίας Μπίλστρομ.

"Δεν υπάρχουν προβλήματα μεταξύ Μουσουλμάνων και Ευρωπαίων στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Οι Μουσουλμάνοι είναι Ευρωπαίοι", επεσήμανε η σουηδή, αφρικανικής καταγωγής, υπουργός Ενσωμάτωσης Νιάμκο Σαμπούμι. "Δεν μπορώ να καταλάβω ποιο πρόβλημα πιστεύουν οι Ελβετοί ότι θα λύσουν με αυτό το δημοψήφισμα", πρόσθεσε.

Η Ελβετή υπουργός Δικαιοσύνης Εβελίν Βίντμερ-Σλουμπφ δεν έκρυψε την αμηχανία της όταν έφτασε στις Βρυξέλλες. "Θα εξηγήσω στους εταίρους μας ότι δεν πρόκειται για μια απόφαση εναντίον της θρησκείας των μουσουλμάνων, αλλά μόνο εναντίον των μιναρέδων", δήλωσε.

"Στην Ελβετία σεβόμαστε την ελευθερία της θρησκείας. Είναι ένα πολύ σημαντικό δικαίωμα για εμάς", πρόσθεσε. Παρόλα αυτά η υπουργός παραδέχθηκε ότι το αποτέλεσμα "δεν είναι ένα πολύ καλό σημάδι από την μεριά της Ελβετίας".

Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης δήλωσε από την μεριά της "πολύ ανήσυχη" από το αποτέλεσμα του ελβετικού δημοψηφίσματος, που σύμφωνα με αυτήν "ενισχύει το αίσθημα του αποκλεισμού και βαθαίνει το χάσμα" στις κοινωνίες μας.

"Η απόφαση, αν και πρόκειται για την έκφραση της λαϊκής βούλησης, είναι μία πηγή βαθιάς ανησυχίας", δήλωσε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης Λουί Μαρία ντε Πουίγκ σε ανακοίνωσή του από το Στρασβούργο.

Αυτό το δημοψήφισμα "φανερώνει τους φόβους των ελβετών πολιτών - και των Ευρωπαίων γενικότερα- απέναντι στον ισλαμικό εξτρεμισμό", προσθέτει.

"Εκτός του ότι δεν αντιμετωπίζει τις αιτίες του εξτρεμισμού, αυτή η απόφαση κινδυνεύει να ενισχύσει το αίσθημα του αποκλεισμού και να βαθύνει το χάσμα που υπάρχει στις κοινωνίες μας", δηλώνει ο ντε Πουίγκ.

Το Βατικανό δήλωσε ότι "έχει την ίδια γραμμή με τους ελβετούς επισκόπους" που δήλωσαν την Κυριακή ότι το αποτέλεσμα του ελβετικού δημοψηφίσματος είναι ένα "δυνατό χτύπημα στη θρησκευτική ελευθερία".

Έχουμε "την ίδια γραμμή με τους Ελβετούς επισκόπους" δήλωσε ο πρόεδρος του Παπικού Συμβουλίου για τους πρόσφυγες Αντόνιο Μαρία Σβέγλιο, όταν ερωτήθηκε από το ιταλικό πρακτορείο Ansa.

 "Δεν καταλαβαίνω πώς μπορούμε να εμποδίσουμε τη θρησκευτική ελευθερία μίας μειονότητας ή να μην επιτρέψουμε σε μία ομάδα ανθρώπων να έχουν την εκκλησία τους", είχε δηλώσει την Παρασκευή ο Σβέγλιο.

"Σίγουρα παρατηρούμε ένα αίσθημα αντιπάθειας και φόβου παντού, αλλά ένας χριστιανός πρέπει να μπορεί να το ξεπεράσει", συνέχισε.

"Οι Ελβετοί επίσκοποι δεν είναι ευχαριστημένοι" δήλωσε την Κυριακή ο γενικός γραμματέας του ελβετικού επισκοπικού συμβουλίου Φέλιξ Γκμουρ, προσθέτοντας σε συνέντευξή του ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι ένα "δυνατό πλήγμα στη θρησκευτική ελευθερία και την ενσωμάτωση".

  


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου