Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

Έκθεση της IPCC για τους παγετώνες βασίστηκε σε λάθος στοιχεία


Έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), η οποία δημοσιοποιήθηκε το 2007 και αφορούσε τους παγετώνες των Ιμαλάιων, βασίστηκε σε λάθος στοιχεία, σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC.

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής παραδέχθηκε ότι η εν λόγω έκθεση βασίστηκε σε αναξιόπιστες πηγές.

Στην έκθεση αναφερόταν ότι οι παγετώνες των Ιμαλάϊων κινδυνεύουν να εξαφανιστούν μέχρι το 2035, λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Πολλοί επιστήμονες αμφισβήτησαν, το χρονικό περιθώριο που αναφέρεται στην εν λόγω έκθεση για τους παγετώνες των Ιμαλάϊων.

Αυτό δεν αλλάζει την ευρεία εικόνα που υπάρχει για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο πλανήτη, από τις ανθρώπινες δραστηριότητες, τόνισε ένας επιστήμονας στο BBC.

Η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη, προκαλεί το λιώσιμο των πάγων, αυτό δεν αμφισβητείται.

Εκείνο που αμφισβητείται είναι η ταχύτητα που προκαλεί το λιώσιμο των πάγων.

Μερικοί άνθρωποι θα προσπαθήσουν να χρησιμοποιήσουν το εν λόγω γεγονός για να βλάψουν την αξιοπιστία της IPCC, αλλά αν μπορέσουμε να επανορθώσουμε και να δείξουμε ότι μαθαίνουμε από τα λάθη μας, πιστεύω ότι θα ενισχύσουμε ξανά την αξιοπιστία της Επιτροπής, δήλωσε ο επιστήμονας dr Jean-Pascal van Ypersele.

Η εν λόγω έκθεση βασίστηκε σε ένα άρθρο που είχε δημοσιευτεί στο επιστημονικό περιοδικό «New Scientist» το 1999 και αφορούσε μια συνέντευξη του Ινδού παγετωνολόγου Syed Hasnain.

Στο εν λόγω άρθρο βασίστηκε και η περιβαλλοντική οργάνωση WWF και παρουσίασε στο παρελθόν, μια μελέτη για τους παγετώνες και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Ο επιστήμονας Georg Kaser από το Πανεπιστήμιο του Ίνσμπουργκ της Αυστρίας, δήλωσε ότι είναι τόσο λάθος οι προβλέψεις των επιστημόνων για το 2035, στην εν λόγω έκθεση που δεν αξίζει να ασχοληθεί κανείς.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου