Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

Oliver Stone: Δυτικοί τραπεζίτες βοήθησαν τον Χίτλερ


«Δυτικοί τραπεζίτες βοήθησαν τον Χίτλερ στην άνοδό του στην εξουσία, επειδή εκτίμησαν τη σκληρή γραμμή του σχετικά με τους κομμουνιστές και την εργατική τάξη», δήλωσε ο Oliver Stone στους δημοσιογράφους στις 26 Ιανουαρίου από τη Μπανγκόκ.

Στο ίδιο μήκος κύματος με τα σχόλια που έκανε στους τηλεκριτικούς στην Pasadena στις αρχές του μήνα σχετικά με το επερχόμενο 19ωρο ντοκιμαντέρ του «Η Μυστική Ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών», ο σκηνοθέτης δήλωσε ότι ο Γερμανός δικτάτορας είχε σαγηνεύσει το στρατιωτικό βιομηχανικό συγκρότημα της χώρας του με τις φιλόδοξες υποσχέσεις του.

Ο Stone που βρέθηκε στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης για να δώσει μια διάλεξη σε μαθητές λυκείου για το πόσο ο κινηματογράφος μπορεί να συμβάλλει στην ειρήνη, είπε: «Ο Χίτλερ είναι ένα τέρας. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Δεν τρέφω συμπάθεια για τον Χίτλερ καθόλου. Ήταν ένας τρελός ψυχοπαθής». «Αλλά, όπως ο Φρανκενστάιν ήταν ένα τέρας, υπήρξε και ένας Δρ Φρανκενστάιν. Είναι προϊόν της εποχής του», πρόσθεσε.

Ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης είπε ότι το ντοκιμαντέρ του, που έγινε σε συνεργασία με δύο ιστορικούς, είχε σκοπό να παρέχει μια ανάλυση του 20ού αιώνα που θα μπορούσε να είναι χρήσιμη στον Barack Obama. «Σε τι έχει εξελιχθεί η Αμερική; Πώς είναι δυνατόν να μην μαθαίνουμε εμείς στην Αμερική από τη Γερμανία του 1930;», ρώτησε.

Ο σκηνοθέτης του «Platoon» και του «Born on the Fourth of July» έχει συνηθίσει να «ενοχλεί» με τη δουλειά του. Όπως παραδέχτηκε και ο ίδιος όταν είπε στους μαθητές ότι το ντοκιμαντέρ του 1991 «JFK» είναι η πιο αμφιλεγόμενη ταινία του, γεγονός που οφείλεται εν μέρει, όπως πιστεύει, στην απροθυμία της Αμερικής να δεχθεί ότι ο επικεφαλής του κράτους μπορεί να έχει δολοφονηθεί από οποιονδήποτε άλλον εκτός από τον Lee Harvey Oswald. Το ντοκιμαντέρ στηρίζεται σε ισχυρισμούς του περιφερειακού εισαγγελέα της Νέας Ορλεάνης Jim Garrison ότι ο θάνατος του προέδρου ήταν μέρος μιας συνωμοσίας της CIA που ενοχοποιήσε τον Oswald για να μην αποκαλυφθεί η αλήθεια. Ο Garrison κατηγόρησε τον επιχειρηματία Clay Shaw στη Λουιζιάνα ότι είχε κεντρικό ρόλο στη δολοφονία, αλλά οι θεωρίες αυτές απορρίφθηκαν από ένα δικαστήριο το 1967.

«Μέχρι σήμερα, πολλοί Αμερικανοί που βρίσκονται στην εξουσία αρνούνται να πιστέψουν αυτήν την ιστορία», δήλωσε ο Stone. «Είναι ένα εθνικό παραμύθι. Είναι μια καταπληκτική ιστορία και την έκανα ταινία», πρόσθεσε. «Νόμιζα ότι θα με σέβονταν γι αυτό αλλά επιπλήχτηκα έντονα στον Τύπο. Χαρακτηρίστηκα δημιουργός μύθων, προπαγανδιστής. Δεν το περίμενα», τόνισε.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου