Κυριακή 14 Μαρτίου 2010

Ανταρκτική: επιστήμονες ανακάλυψαν ότι κάποτε είχε θερμό κλίμα


Ομάδα επιστημόνων ανακοίνωσε ότι η Ανταρκτική, ο ψυχρότερος τόπος στον κόσμο, είχε τροπικό κλίμα πριν 53 εκατομμύρια χρόνια, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Αγγελιοφόρος».

Οι επιστήμονες έκαναν εν λόγω ανακοίνωση, επιστρέφοντας μετά από 57 ημέρες παραμονής τους στον Νότιο Ωκεανό.

Το ερευνητικό σκάφος ελλιμενίστηκε στο Χόμπαρτ της Τασμανίας και πραγματοποίησε γεώτρηση σε βάθος 1,000 μέτρων στον ωκεανό για να εξαγάγει 3,000 γεωλογικά δεδομένα πυρήνων, που αποτελούν απόδειξη για την κλιματική αλλαγή.

Έσκαψαν στο βυθό του ωκεανού, επειδή όσο μεγαλύτερο είναι το βάθος, τόσο μεγαλύτερη είναι και η αναδρομή στο παρελθόν.

Ο Ολλανδός επικεφαλής της αποστολής, Χενκ Μπρίνκχουις, μαζί με την Ισπανίδα Καρλότα Εσκούτια, ανακοίνωσαν ότι αναμένουν να πάνε πίσω στο χρόνο 37 εκατομμύρια χρόνια και ότι εξέτασαν βράχους, απολιθώματα και μικρόβια ηλικίας μεγαλύτερης των 50 εκατομμυρίων χρόνων.

Ο κ. Μπρίνκχουις δήλωσε ότι «καταλήξαμε σε ορισμένα εκπληκτικά συμπεράσματα. Αυτό που κάνουμε είναι ουσιαστικά να διαβάζουμε ένα βιβλίο ιστορίας, το οποίο έχει γραφτεί σε μία πραγματικά περίεργη γλώσσα».

Επίσης, πρόσθεσε ότι η μελέτη των δεδομένων πυρήνων μπορεί να βοηθήσει στην εξήγηση της έλευσης των πάγων και στο πως η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να μεταβάλλει το στρώμα του πάγου, το οποίο καλύπτει το 95% της Ανταρκτικής.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου