Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

Ο Ρατζέντρα Πατσαούρι καταφέρεται εναντίον πολιτικών και σκεπτικιστών


Οξεία κριτική στους πολιτικούς και τους σκεπτικιστές της κλιματικής αλλαγής άσκησε ο επικεφαλής της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), Ρατζέντρα Πατσαούρι, κατηγορώντας τους ότι υπονομεύουν τον ρόλο των επιστημόνων που ειδικεύονται στην κλιματική αλλαγή.

Σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της Guardian, ο Ρατζέντρα Πατσαούρι καταφέρθηκε εναντίον εκείνων «που βρίσκονται σε θέσεις εξουσίας και ευθύνης και προσπαθούν να παρουσιάσουν αφοσιωμένους επιστήμονες σαν εγκληματίες του κλίματος».

Εκτός αυτού κατηγόρησε όσους χρησιμοποίησαν «τα λάθη στην έκθεση της IPCC που δημοσιεύτηκε το 2007 για να αμφισβητήσουν την επιστημονική βάση της κλιματικής αλλαγής και να κατηγορήσουν την Επιτροπή για παραπλανητικά στοιχεία».

Ο κ. Πατσαούρι πέρασε στην αντεπίθεση έπειτα από τα αλλεπάλληλα χτυπήματα που δέχτηκε η αξιοπιστία της IPCC όταν δημοσιοποιήθηκε ότι η πρόβλεψή της αναφορικά με το λιώσιμο των πάγων στα Ιμαλάια βασίστηκε σε λανθασμένα στοιχεία.

«Το σκάνδαλο των Ιμαλαΐων» πυροδότησε έντονες αντιδράσεις, ενώ δεν ήταν λίγοι εκείνοι που ζήτησαν την παραίτηση του Ρατζέντρα Πατσαούρι. Πρόσφατα μάλιστα αποφασίστηκε η σύσταση ανεξάρτητης επιτροπής εμπειρογνωμόνων που θα ελέγξουν το έργο της IPCC και θα αξιολογήσουν τον τρόπο λειτουργίας της.

«Χιλιάδες επιστήμονες απ’ όλη τη γη εργάστηκαν αξιοπρεπώς, αντικειμενικά και με διαφάνεια προκειμένου να παράσχουν επιστημονικά στοιχεία για τις αναγκαίες δράσεις με στόχο την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Δεν πρέπει να κρύβουμε την πραγματικότητα δίνοντας έμφαση σε ένα λάθος που εντοπίστηκε σε μια αναφορά 3.000 σελίδων», τόνισε στο άρθρο του ο επικεφαλής της IPCC.

«Η προσπάθεια κάποιων, που βρίσκονται σε θέση ευθύνης και εξουσίας, να παρουσιάσουν αφοσιωμένους επιστήμονες σαν εγκληματίες του κλίματος είναι πραγματικά θλιβερή», επισήμανε ο κ.  Πατσαούρι.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου