Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

Εικονικό ταξίδι στον Άρη


Για 18 μήνες τέσσερις ευρωπαίοι εθελοντές θα κλειστούν σε ένα σιδερένιο κοντέινερ, σε μια προσπάθεια προσομοίωσης αποστολής αστροναυτών στον Άρη.

Ένας βέλγος, δύο γάλλοι και ένας ιταλός συμφώνησαν να κλειδωθούν μέσα στο κοντέινερ προκειμένου οι επιστήμονες να μετρήσουν τις ψυχικές και σωματικές αντοχές των αστροναυτών που θα κληθούν κάποια στιγμή στο μέλλον να ταξιδέψουν ως τον Άρη.

Τροφή και νερό θα πρέπει να έχουν προμηθευτεί οι εθελοντές πριν από το «ταξίδι» τους, ενώ οι συνθήκες θα είναι πάνω κάτω όπως ακριβώς αυτές που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι αστροναύτες κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Μετά από 250 ημέρες, το πλήρωμα θα χωριστεί στα δύο, και τρεις θα μετακομίσουν σε ένα ξεχωριστό κοντέινερ προκειμένου να «περπατήσουν» στην επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη, φορώντας εξελιγμένες ρωσικές στολές αστροναυτών.

Το πείραμα διεξάγεται από το ρωσικό Ινστιτούτο Βιοϊατρικών Προβλημάτων και αποκαλείται Mars500.

Οι εγκαταστάσεις αποτελούνται από τέσσερις κλειστές μονάδες, χωρίς παράθυρα, ενώ οι τοίχοι έχουν επενδυθεί από ξύλο προκειμένου να γίνει λίγο πιο «φιλικό» το περιβάλλον, ενώ έξω από τις μονάδες θα υπάρχει ένα δωμάτιο ελέγχου προκειμένου να τους παρακολουθεί.

Το ταξίδι θα χωρίζεται σε: 250 ημέρες μέχρι τον Άρη, 30 ημέρες για την επίσκεψη των αστροναυτών και άλλες 240 ημέρες ο γυρισμός, σύνολο 520 ημέρες.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου